Col llombarda amb pomes, panses i pinyons

4 persones

Ingredients

  • 4 grans (16 g) all
  • Opcional: 1 branca api
  • 50 g (o aigua) caldo vegetal
  • Opcional canyella en pols
  • 2 unitats (350 g) ceba
  • 700 g (1/2 unitat) col llombarda
  • Opcional farigola
  • Opcional: 1 fulla llorer
  • 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g) oli d'oliva verge extra
  • Opcional orenga
  • 50 g panses
  • pebre blanc
  • 30 g pinyons
  • 700 g (3- 4 unitats) pomes Golden
  • sal
  • 50 g vi ranci
  • GALIANO, Cristina: "Cómo adelgazar sin dietas y no volver a engordar" (segona part, p.224), llibre digital 

    El comidista (consultat el 2019)

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix calent.

     

    Antelació convenient

    • Si per coure la  col amb pressió (procés 3) voleu fer servir caldo vegetal en comptes d'aigua, convé que el tingueu fet amb antelació.

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació i reescalfar-ho al moment.

    Elaboració del sofregit de ceba

    Encara que disposeu de sofregit de ceba a la nevera o al congelador, més val que no el feu servir per estalviar-vos aquest pas, perquè com que ho courem tot a l'olla de pressió, no cal que el sofregit hagi estat gaire estona fent-se.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    4 grans d'all, pelats i picats o a làmines fines (16 g)

     

    [Si voleu picar els alls amb la thermomix, poseu-los al got un cop pelats, sencers, i feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.]

    Poseu l’oli i l'all, en fred, a l'olla de pressió super-ràpida sense la tapadora de pressió.

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    cebes, pelades i picades (350 g) 

     

    [Si voleu picar la ceba amb la thermomix, poseu-la al got un cop pelada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida, i feu el següent:

    • programeu: 4s, v=4;
    • si encara no està, programeu a continuació: 1 o 2 s, v=4.]

    Afegiu-ho a l'olla sense la tapadora de pressió. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola amb una tapadora que no sigui la de pressió. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi: uns 10 min.

    Cocció de la col llombarda i la poma sense pressió

    700 g de col llombarda (1/2 unitat), rentada, havent eliminat el tronc i la part dura del centre de les fulles, així com les fulles exteriors més dures; a tires

     

    [Si voleu, podeu picar la col llombarda amb la thermomix. Poseu-la al got tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida, en 2 tandes, i feu el següent:

    • programeu: 4s, v=4;
    • si encara no està, programeu a continuació: 1 o 2 s, v=4.]

    Afegiu les tires de llombarda a l'olla, remeneu i tingueu l'olla al foc, sense la tapadora de pressió: 2 min

    50 g de vi ranci

    Afegiu-lo a l'olla, remeneu, i deixeu-ho al foc destapat, per tal que s'evapori l'alcohol: 1 min.

    Cocció amb pressió

    50 g de caldo vegetal o d'aigua

     

    700 g de pomes golden  (3-4 unitats), pelades, tretes les llavors i a vuitens

     

    50 g de panses

     

     

     

    sal

    pebre blanc

     

    Opcional:

    farigola

    orenga

    1 fulla de llorer

    canyella

    1 branca d'api

    Afegiu-ho a l'olla i remeneu.

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 2 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Torrada dels pinyons

    30 g de pinyons

    Poseu-los en una paella o en un cassó (sense afegir-hi res).

    Torreu els pinyons lleugerament:  poseu la paella o el cassó al foc, i aneu-los remenant tota l'estona fins que agafin una miqueta de color: uns 3 min (vigileu, que es cremen de seguida). Reserveu-los .

    Addició dels pinyons a l'olla 

    Amb l'olla fora del foc, afegiu-hi els PINYONS torrats i remeneu. 

    Comentaris

    • Mariona Fradera 16 de Maig de 2020 07:16

      Boníssima! El resultat és espectacular, i això que amb el confinament he hagut de cambiar les pomes per unes peres molt dures.