4 persones
• AMERICA’S TEST KITCHEN: "The science of good cooking" (p. 220), Editors at America’s Test Kitchen, Brookline, 2012
La caponata és un plat propi de la cuina siciliana. És de la mateixa família que la samfaina dels Països Catalans, el pisto espanyol o la ratatouille francesa.
Temperatura del plat recomanada:
Acompanyament:
Antelació aconsellada:
Conservació:
Si voleu simplificar encara més la recepta:
Abaixeu el foc. Afegiu a la cassola la barreja de tomàquet, julivert, anxoves, tàperes, panses i olives negres que heu reservat (procés 2) i remeneu. Deixeu-ho a foc lent, remenant de tant en tant, entre 4 i 7 min (fins que el suc s'hagi espessit).
D'aquesta manera, potser perdreu algun matís de sabor, però també obtindreu una caponata ben bona.
Descrivim dos mètodes per eliminar aigua de les albergínies. El primer fa servir el microones i requereix uns 10 minuts; el segon, sense microones, requereix unes 3 hores. No hem sabut apreciar diferències entre els dos mètodes en el resultat final.
200 g de tomàquet madur (uns 2 tomàquets; en el pas següent en necessitarem més), a trossos (si treballeu amb la thermomix, no cal pelar-los; si treballeu amb la batedora i no voleu trobar cap pell, peleu-los o bé ratlleu-los amb un ratllador)
2 cullerades de vinagre de vi negre o de vinagre de xerès (uns 30 g)
1 grapat de fulles de julivert fresc (uns 10 g)
2 cullerades no gaire plenes de sucre integral (uns 20 g)
3 filets d'anxova 1 cullerada de tàperes (uns 15 g) |
|
225 g de tomàquet madur (uns 2 tomàquets), en daus d'entre 1 i 1,5 cm d'aresta
60 g de panses (uns 3 grapats)
12 olives negres, tret el pinyol i picades |
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g) |
|
2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (uns 20 g)
1 branca d'api, a daus de 0,5 cm d'aresta
1 pebrot vermell (300-400 g), a daus de 0,5 cm d'aresta |
|
1 ceba (uns 175 g), a trossets petits |
Proveu-ho i, si cal, afegiu-hi vinagre o sucre segons el punt d'agredolç que us agradi. Si voleu servir la caponata calenta, deixeu-la un moment a temperatura ambient abans de servir-la. |
|
45 g de pinyons (uns 3 grapats) |
Comentaris