Mandonguilles amb sípia

4 persones

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 200 g carn picada de porc
  • 300 g carn picada de vedella
  • 1 unitat ceba
  • 1 got dels de vi (100 g) conyac
  • 4 cullerades farina
  • 1 grapat de fulles (10 g) julivert fresc
  • 1 got del de vi (100 g) llet
  • 3/4 l + 1 cullerada  oli d'oliva verge extra
  • 1 polsim orenga
  • 1 llesca (50 g) pa
  • pebre blanc
  • sal
  • 2 unitats mitjanes
    amb la "salsa" (uns 500 g) sípia
  • 3 o 4 unitats (uns 400 g) tomàquet madur
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 83), Viena Edicions, Barcelona, 2004

    Antelació voluntària:
    . Les mandonguilles es poden preparar amb anterioritat (procés 1).
    . Tot el plat es pot preparar amb anterioritat.

    Elaboració de les mandonguilles

    1 llesca de pa (uns 50 g), que pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense…

     

    1 got dels de vi de  llet (100 g)

    1 grapat de fulles de julivert (uns 10 g)

    Amb la batedora elèctrica, piqueu-ho i barregeu-ho tot (si no voleu fer servir la batedora, poseu la llet en un got i escalfeu-la; elimineu la crosta del pa i desfeu la molla a la llet; piqueu el julivert, afegiu-lo al got i barregeu-ho bé tot) 

    300 g de carn picada de vedella

    200 g de carn picada de porc

    1 gra d’all (4 g),  picat

    sal

    pebre blanc

    Barregeu tots aquests ingredients i la barreja anterior en un recipient fins que aconseguiu una massa homogènia.

     4 cullerades de farina

    1/2 L o 3/4 L d'oli d'oliva verge extra

    Feu boles amb la massa, enfarineu-les i fregiu-les en una paella amb oli abundant calent (que cobreixi, o quasi, les mandonguilles).

    Poseu les mandonguilles entre dos fulls de paper absorbent de cuina perquè absorbeixin l’oli. Reserveu-les.

    Preparació de les sípies

    2 sípies mitjanes brutes (uns 500 g) (demaneu a la peixateria que us les netegin però que us reservin la “salsa”)

     

    (Es menja la bossa de la sípia, les aletes i les potes; es menja també la "salsa" de color ocre que hi ha en una bosseta)

     Buideu la “salsa” de les sípies en un got d'uns 250 cm3 de capacitat (feu un petit tall amb la punta d’un ganivet o amb les tisores a la bosseta que conté la "salsa"). Llenceu la bosseta.

    aigua (uns 200 cm3)

    Acabeu d'omplir el got de la "salsa"d’aigua.

    Remeneu perquè la salsa es dissolgui. 

    Reserveu el got tapat  a la nevera

    Acabeu de netejar les sípies.

    Talleu la bossa de cada sípia i les aletes en daus d’1 o 2 cm, i les potes en trossos d'un 2 cm de llarg. Reserveu-ho.

    Elaboració del  sofregit amb sípia

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra

    1 gra d’all, picat

    En una cassola neta (a poder ser antiadherent i amb fons gruixut), escalfeu l'oli  i sofregiu l'all: uns segons

    1 ceba (uns 175 g), picada

    (si voleu, la podeu picar amb l'accessori picador de la batedora elèctica, vigilant que no se us faci puré)

    Afegiu la ceba a la cassola i remeneu amb el foc fort. Abaixeu el foc, tapeu-ho i deixeu-ho al foc: uns 5 min (fins que la ceba comenci a agafar color).

    Afegiu-hi els daus de sípia: uns 2 min.

    3 o 4 tomàquets madurs (uns 400 g), rallats

    (o picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, si no us molesta trobar-hi algun trosset de pell)

     

    1 polsim d'orenga

    Afegiu-ho a la cassola, remeneu i deixeu-ho coure: uns 15  o 20 min.

    Barreja de les mandonguilles amb la sípia 

    1 got dels de vi de conyac o de moscatell (uns 100 g)

    Afegiu a la cassola les mandonguilles i el conyac.

    Reduïu  el líquid perquè s’evapori l’alcohol: 1 min.

    Cocció de les mandonguilles i la sípia amb la salsa

    Amb un colador, coleu el contingut del got de la "salsa"  dins de la cassola i deixeu-la al foc:  10 o 15 min.

    Rectifiqueu de sal.  

    Comentaris