4 persones
Segon plat o plat únic?
Temperatura de servei
Antelació obligatòria
Antelació optativa
Aquesta és la part més feixuga de l'elaboració de la recepta.
Podeu optar per comprar més quantitat de sardines de les que necessiteu per a aquesta recepta, preparar-les totes i congelar les que no necessiteu. D'aquesta manera, quan vulgueu fer aquesta recepta o una altra que requereixi treballar amb sardines obertes, ja tindreu feta la part més pesada.
600 g de sardines (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 370 g de sardina) |
|
Renteu les sardines a sota del raig d'aigua de l'aixeta i elimineu les escates fregant-les en direcció contrària al punt d'inserció (de vegades en tenen moltes i de vegades quasi no en tenen); amb el dit, acabeu de netejar les vísceres. Aneu posant les sardines a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin. |
|
Feu servir les tisores per obrir una mica la sardina. Feu pressió a sobre de l'espina central de manera que la sardina s'obri del tot. Agafeu l'espina, per l'extrem del cap, i estireu per treure-la.
Si amb l'espina central no us heu endut la cua, elimineu-la amb les tisores.
Amb les tisores, talleu la part de la vora de cadacuna dels dos filets de cada sardina, que té espines petites.
Amb la sardina oberta, acabeu d'eliminar les espines que queden (la millor manera de trobar les més petites és pel tacte amb la mà).
Només si no penseu fer el pas següent –congelació de les sardines: Tanqueu la sardina, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores; de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets ( si congeleu les sardines, és més fàcil eliminar l'espina dorsal quan descongeleu la sardina: quan està quasi descongelada però no del tot).
Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.
Reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents". |
|
Si heu congelat les sardines i no n'heu eliminat l'espina dorsal, un cop descongelades o quasi, tanqueu-les, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores (de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets). |
Farem el sofregit a l'olla de pressió sense pressió. Podríem fer-lo en una altra cassola (ja que no fem servir pressió), però d'aquesta manera, com que després courem la patata i la mongeta amb pressió, només embrutarem un recipient en comptes de dos. Si creieu que l'olla de pressió que teniu no té el diàmetre prou gran i no us hi cabran prou bé les sardines, feu el sofregit en una altra cassola de més diàmetre, la patata i la mongeta a l'olla de pressió, i després aboqueu les patates, les mongetes i les sardines a la cassola del sofregit.
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g) |
|
3 grans d'all (12 g), picats
[Si teniu thermomix, per picar-los, poseu-los al got pelats i feu el següent:
|
|
2 cebes (400-500 g), picada
[Si teniu thermomix, per picar-les, poseu-les al got pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida i feu el següent
|
|
4 tomàquets madurs (uns 500 g), rentats i tallats a trossets
1 fulla de llorer 1 pessic d'alfàbrega 1 pessic d'orenga
sal |
Courem les patates i la mongeta a l'olla de pressió súper-ràpida amb pressió.
600 g de caldo de peix (menys 1 o 2 cullerades que reservareu per a la picada)
2 patates (300- 400 g), pelades, rentades i esqueixades (Què vol dir esqueixar les patates? Vol dir que per fer-les a trossos no tallem els trossos amb el ganivet, si no que comencem fent un tall a la patata amb el ganivet i esqueixem el tros. Així la patata deixarà anar el midó i obtindrem una salsa més espessa)
200 g de mongetes tendres, rentades, triades (és a dir, escapçada la punta per la qual estaven unides a la planta; l'altra punta, no cal escapçar-la) i tallades a trossos |
|
1 llesca de pa (uns 45 g), torrat 1 gra d'all, picat 1 grapat de fulles de julivert (uns 6 g) 50 g d'avellanes torrades sal
Opcional: 1 cullerada d'oli d'oliva verge extra |
Courem les sardines sense pressió.
sal |
|
Si el caldo no les cobreix ben bé, aboqueu-los cullerades del caldo de la cassola per sobre. |
|
Comentaris