Crumble de porros 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 30 g avellanes
  • 50 g farina integral
  • 30 g formatge parmesà
  • 100 g,  cremós [o 70 g de mató no cremós i 30 g de xerigot (o de llet)] mató
  • 30 g (sense la closca) nous
  • 27+14=41g (3 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 3 o 4 unitats (en farem servir 600 g de la part blanca o verd més clar) porros
  • 100 g prunes seques (o prunes dessecades)
  • sal
  • 100 g vi blanc sec
  • Thermorecetas (consultat el 2020)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Per preparar el crumble de fruita seca (procés 1), podeu fer servir el mètode tradicional (accessori picador de la batedora elèctrica) o thermomix indistintament.
    • Per picar els porros (procés 2 del mètode tradicional; procés 3 del mètode amb thermomix) podeu fer servir el mètode tradicional (picar-los a mà al damunt d'una taula de picar) o el robot. El resultat és molt millor amb el picat a mà, però el procés és més ràpid amb el robot i, un cop feta tota la recepta quasi no s'aprecia la diferència. Per tant, a vosaltres de triar.
    • Per sofregir els porros (procés 3) podem fer servir el mètode tradicional (una cassola) o la thermomix. El resultat és molt millor amb la cassola, però amb la thermomix no hem d'estar tan pendents del procés i un cop feta tota la recepta tampoc s'aprecia tant la diferència en el resultat. Per tant, a vosaltres de triar.

    Preparació del crumble de fruita seca

    30 g d'avellanes torrades, pelades

    30 g de nous

     

    50 g de farina integral o blanca

     

    30 g de formatge parmesà, en 4 o 5 trossos

     

    27 g d'oli d'oliva verge extra (2 cullerades)

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix i, per picar-ho grollerament i barrejar-ho tot, programeu: 15 s, v=4.

    Aboqueu-ho tot al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho grollerament.

    i disposeu de thermomix i després penseu picar el porro amb aquest robot en comptes de fer-ho a mà, us serà més pràctic fer el crumble també amb thermomix en comptes de amb la picadora per tal d'embrutar només un estri en comptes de dos. En aquest cas, aboqueu-ho tot al got del robot i, per picar-ho grollerament i barrejar-ho tot, programeu: 15 s, v=4.]

    Poseu el crumble en un tàper i reserveu-lo, tapat,  a la nevera.

    No renteu encara el got de la thermomix.

    Poseu el crumble en un tàper i reserveu-lo, tapat,  a la nevera.

    No renteu encara el bol de la picadora.

    Preparació dels porros

    3 o 4 porros

    Farem servir 600 g de la part blanca o verd més clar dels porros.

    • Talleu i descarteu la part inferior de cada porro (les arrels) i la punta superior més verda.
    • Talleu la part blanca i de color verd més clar de cada porro i descarteu la resta (reserveu-la per a una altra recepta, per exemple per fer caldo). 
    • Peseu les parts que no heu descartat: reserveu-ne uns 600 g per aquesta recepta i si en sobra, reserveu-ho per a una altra.
    • Renteu els 600 g de porros i escorreu-los.

    Piqueu-los a trossets petits amb un ganivet.

     

    [Si teniu thermomix podeu picar-los amb el robot (no queden tan bé, però un cop sofregits i amb el crumble per sobre quasi no es nota): poseu-los al got i, programeu:  3s, v=5.] 

    Talleu-los a trossos més o menys de la mateixa mida i reserveu-los.

    Elaboració del sofregit de porros

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Escalfeu l'oli en una cassola o paella (si pot ser antiadherent i de fons gruixut),

    Afegiu els porros a la cassola. Tapeu-la. Aneu remenant i controlant que el porro no es cremi: 6-7 min.

    100 g de vi blanc sec

    sal 

    pebre blanc

    Afegiu-ho a la cassola. Primer deixeu-la destapada un moment perquè l'alcohol s'evapori i després tapeu-la: 10 min (aneu remenant).

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Poseu l'oli al got de la thermomix i, per escalfar-lo, programeu: 1 min, 100º, v=1.

    Afegiu els porros al got i, per picar-los, programeu:  3s, v=5.  

    Per començar a coure'ls, programeu: 6-7 min, varoma, v=1.

    100 g de vi blanc sec

    sal 

    pebre blanc

    Afegiu-ho al got i programeu: 10 min, 100º, v=1.

    Elaboració dels porros cremosos

    50 g de prunes deshidratades, picades

    o bé 50 g de panses

     

    100 g de crema de mató (70 g de mató i 30 de xerigot) 

    [Si heu comprat el mató en comptes de fer-lo i no és cremós, com que no disposareu de xerigot, feu servir llet.] 

    Amb el foc apagat, afegiu-ho al sofregit i remeneu.

    Afegiu-ho al got, sense posar el robot en marxa, i remeneu amb una llengua de silicona..

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Cocció al forn

    Repartiu el cremós de porros en 4 cassoletes individuals aptes per a forn o bé aboqueu-lo tot en una sola safata apta per a forn.

    Cobriu els porros amb el crumble.

    Poseu-ho al forn calent a 200º: 20 min (fins que la superfície tingui color daurat).

    Presentació

    Serviu el crumble sol o acompanyat d'una amanida d'enciam.

    Comentaris