Sopa menorquina de l'Antònia

Tria el mètode d'elaboració

10 persones

Ingredients

  • 4 grans all
  • 4 unitats carxofes
  • 1 unitat ceba
  • 500- 600 g (1/2- 1 unitat) col
  • 1,200 kg (suprimiu-la si voleu una sopa vegetariana) costella de porc
  • 1 branca farigola
  • 14 g (1 cullerada) oli d'oliva verge extra
  • 20- 40 llesques, torrat (preferiblement, "pa de sopes") pa
  • 3 unitats pastanaga
  • 1 unitat pebrot verd
  • 1 unitat pebrot vermell
  • 100 g pèsols congelats
  • 2 unitats porros
  • sal
  • 4 unitats tomàquet madur
  • D'on prové, aquesta recepta?

    • La Setmana Santa del 2018 vàrem llogar una casa a Menorca i, l'Antònia, la dona que tenia cura de la casa, amabilíssima i bona cuinera, es va oferir per fer-nos un dia, si volíem, una sopa menorquina. Varem voler i ens la va fer. Com que tots la vam trobar molt bona, després de fer-li els compliments, li vam demanar la recepta i ella, generosament ens la va donar. Així que la recepta que teniu  aquí ve a ser la interpretació cartesiana de la recepta de l'Antònia.

     

    Porta carn, aquesta sopa?

    • Aquesta sopa la podeu fer amb carn (seguiu tota la recepta) o la podeu fer vegetariana (salteu-vos el procés 1 i quan feu el primer pas del procés 4 suprimiu la carn). És ben bona de les dues maneres.

     

    Primer plat o plat únic?

    • Si la feu amb carn (seguint tota la recepta), constitueix un plat únic.
    • Si la feu sense carn (saltant-vos el procés 1 de la recepta i el primer pas del procés 5), constitueix un primer plat.

     

    Mètode preferible per preparar les verdures (procés 2), tradicional o thermomix? 

    • Si disposeu d'un accessori picador de la batedora elèctrica prou gran, tant li fa fer servir aquest accessori com la thermomix. Si no, és més pràctica la thermomix perquè fem més via.
    • Si no disposeu d'un accessori picador de la batedora elèctrica prou gran ni de thermomix, podeu treballar a mà. 

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació i tornar-la a escalfar en el moment de servir-la.

     

    Conservació

    • Podeu abocar-la en un tàper i guardar-la a la nevera (uns dies) o al congelador (més temps).

    Daurat de la costella de porc

    Podeu saltar-vos aquest procés si voleu fer una sopa vegetal.

    Com que farem la sopa a l'olla de pressió súper-ràpida, daurem la carn en aquesta olla, tot i que, òbviament, ho fem sense la tapadora de pressió.

    1,200 kg de costella de porc, a trossos d'uns 3 cm (digueu a la carnisseria que us la tallin) 

    Elimineu-ne el greix visible.

    sal

    Saleu-la.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Escalfeu l'oli a l'olla de pressió (sense tapadora).

    Sofregiu  la carn fins que sigui daurada: amb la cassola destapada, a foc fort (primer per una banda i després per l'altra; aneu removent una mica la cassola per evitar que s'enganxi), uns 6 o 7 min.

    Apagueu el foc i reserveu la carn en un plat.

    No renteu encara la cassola.

    Preparació de les verdures de la recepta (tret de la carxofa)

    Ara prepararem totes les verdures de la recepta excepte les carxofes, que deixarem per a l'últim moment per tal que no s'ennegreixin.

    4 grans d'all, pelats

    Aboqueu-los al got de la thermomix i, per picar-los, feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.

    Aboqueu-los a la cassola on heu daurat la carn (amb el foc apagat).

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.

    ceba, pelada i a trossos

    porrosnets i a trossos

    pastanagues, raspades, rentades i a trossos

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix i, per picar-ho una mica, programeu: 8 s, v=4. Si els trossos encara són massa grossos, programeu uns segons més, v=4. 

     

    Reserveu-ho en un bol gran (on després hi afegireu també el pebrot).

    pebrot vermell, rentat i a trossos

    pebrot verd, rentat i a trossos

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix i, per picar-ho una mica, programeu: 6 s, v=4. Si els trossos encara són massa grossos, programeu uns segons més, v=4. 

     

    Reserveu-ho en el mateix bol on teniu la ceba, el porro i les pastanagues.

    500- 600 g de col (1/2- 1 unitat), rentada i a trossos

    Aboqueu-la al got de la thermomix (en 2 tandes) i, per picar-la, programeu: 10 s, v=4. Si els trossos encara són massa grossos, programeu 1 s o 2 s més, v=4. 

     

    Reserveu-ho en un altre bol.

    4 tomàquets madurs, rentats i a trossos

    Aboqueu-los al got de la thermomix i, per triturar-los, programeu: 20 s, v=5-10.

    4 grans d'all, pelats

    Piqueu-los (podeu fer servir un premsa alls) i aboqueu-los a la cassola on heu daurat la carn (amb el foc apagat)..

    ceba, pelada

    porros, nets 

    pastanagues, raspades i rentades 

    Piqueu-ho tot a dauets (podeu fer servir l'accessori picador de la batedora elèctrica; si cal, feu-ho per tandes). 

     

    Reserveu-ho en un bol gran (on després hi afegireu també el pebrot). 

    pebrot vermell, rentat 

    pebrot verd, rentat

    Piqueu-ho tot a dauets (podeu fer servir l'accessori picador de la batedora elèctrica). 

     

    Reserveu-ho en el mateix bol on teniu la ceba, el porro i les pastanagues.

    500- 600 g de col (1/2- 1 unitat)

    Piqueu-la a dauets (podeu fer servir l'accessori picador de la batedora elèctrica per tandes).

     

    Reserveu-ho en un altre bol. 

    tomàquets madurs, rentats i a trossos

    Tritureu-los amb l'accesori picador de la batedora elèctrica o ratlleu-los amb un ratllador.

    Elaboració del sofregit

    Farem el sofregit a l'olla de pressió súper-ràpida on hem daurat la carn tot i que, òbviament, el farem sense la tapadora de pressió.

     

     

     

    Poseu al foc l'olla de pressió súper-ràpida on heu sofregit la carn i on heu abocat l'ALL picat, sense pressió: 30 s.

    Afegiu-hi les VERDURES i HORTALISSES variades trossejades que heu reservat en un mateix bol (no hi afegiu encara la col ni el tomàquet) i deixeu-ho al foc, sense pressió: 15 min; remeneu de tant en tant.

    2 g de sal

    Afegiu-ho i remeneu.

    Afegiu-hi el TOMÀQUET triturat i deixeu-ho al foc, sense pressió: 15 min; remeneu de tant en tant. 

    Elaboració de la sopa

    carxofes, tallada la cua i la punta (la part de les fulles picudes que és dura), arrencades les fulles que són de color fosc fins que apareguin les fulles de color clar, rentades a sota del raig d'aigua de l'aixeta; tallades a quarts les carxofes i, les cues, pelades i a rodanxes 

     

    100 g de pèsols congelats

     

    1 branca de farigola

     Afegiu-ho tot a l'olla juntament amb la COL picada i la CARN .

    2 L d'aigua

    Afegiu-la a l'olla.

     

     

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu: 15 min. Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Presentació

    Serviu la sopa en un plat fondo o en un bol, 

    20-40 llesques fines de pa torrat (1-2 per persona)

     

    [Si teniu la sort de poder disposar de "pa de sopes" del que venen a les Illes, feu servir aquest pa.] 

    Que cadascú s'hi afegeixi pa al seu gust (com si no se n'hi vol posar).

    Comentaris