Empedrat de mongetes seques amb vinagreta de maduixots

4 persones

Ingredients

  • 200 g bacallà dessalat
  • 100 g, pes net bonítol en oli d'oliva verge extra
  • 1- 2 unitats (200 g) ceba tendra
  • Opcional cibulet
  • 300 g maduixots
  • 200 g (500 g de cuites) mongetes seques
  • 55 g (dins d'aquest pes comptem l'oli de la llauna de bonítol) oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 2 unitats (175 g) pastanaga
  • pebre blanc
  • 1 unitat (300- 400 g) pebrot vermell
  • 1 unitat (200 g) pomes Fuji
  • sal
  • 12 unitats tomàquet cirerol
  • 15 g (o de Mòdena) vinagre de Xerès
  • Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix a temperatura ambient o fred.

     

    Primer plat o plat únic?

     

    Antelació necessària

    • Heu de comptar amb el temps de remull de les mongetes (procés 1) abans de coure-les.
    • Heu de coure les mongetes (procés 2) amb prou antelació perquè es puguin refredar.
    • Heu d'escalivar el pebrot (procés 3) amb prou antelació perquè es pugui refredar.
    • Heu de fer l'ou dur (procés 3) amb prou antelació perquè es pugui refredar.

     

    Antelació aconsellable

    • A l'hora de posar-se a fer la recepta va bé haver cuit les mongetes amb antelació (processos 1 i 2) de manera que ja disposem de 500 g de mongetes cuites, que podeu haver reservat a la nevera o al congelador.
    • Si penseu escalivar el pebrot vermell (procés 4) al forn, va bé haver-ho fet amb antelació (havent aprofitat que teníeu el forn encès per escalivar-ne més quantitat o per escalivar també albergínies, pebrots, cebes, patates, tomàquets…), de manera que ja disposeu d'1 pebrot escalivat, que haureu reservat a la nevera un cop pelat. Si el penseu escalivar al microones, podeu fer-ho en el moemnt que feu tota la recepta.

     

    Antelació possible

    • Tota la recepta es pot preparar la vigília i reservar l'empedrat a la nevera. Tingueu en compte, però,  que tant el bacallà com la vinagreta de maduixa no aguanten gaires dies a la nevera.

    Remull de les mongetes

    200 g de mongetes seques (que equivalen a uns 500 g de cuites)

    o de fesols de l'ull ros

     

    aigua

    Poseu les mongetes en remull: 12 h.

    Cocció de les mongetes

    Escorreu les mongetes seques remullades.

    aigua

    sal

     Poseu les mongetes escorregudes a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que les cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi sal. 

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Deixeu-les refredar.

    Cocció de l'ou dur

    1 ou (63- 73 g)

    aigua

    Poseu l'ou en un pot i aboqueu-hi aigua freda de manera que quedin ben cobert. Quan l'aigua comenci a bullir compteu: 10 min.

    Refredeu l'ou a sota del raig de l'aixeta i peleu-lo.

    Escalivat del pebrot

    1 pebrot vermell (300-400 g), rentat per fora amb aigua, i eixugat

    Escaliveu-lo:

    Tingueu en compte, però, que escalivat al forn es pela millor i queda més gustós.

    Quan el pebrot ja no cremi, peleu-lo, elimineu les llavors  i talleu-lo a tires fines. Reserveu-lo.

    Elaboració de la vinagreta de maduixots

    300 g de maduixots, rentats a sota de l'aixeta (no els submergiu en aigua, que perdrien gust), escorreguts i treta la cua

    Poseu-los en el got de la batedora elèctrica i tritureu-los.

    llauna de bonítol en oli d'oliva verge extra (o de tonyina) d'uns 100 g de pes net

    [Per fer la vinagreta només farem servir l'oli de la llauna, sempre que sigui d'oliva verge extra; el bonítol el reservarem per després.]

     

    oli d'oliva verge extra, el que s'hagi d'afegir al de la llauna per tenir-ne 55 g en total

    Escorreu el bonítol amb un colador i reserveu-lo.

    Aboqueu 55 g d'oli d'oliva verge extra en el got de la batedora, que conté el puré de maduixes: feu servir l'oli de la llauna i afegiu-hi l'oli que calgui fins que en total en tingueu 55 g.

    sal

    pebre blanc

     

    15 g de vinagre de Xerès (1 cullerada)

    o de Mòdena 

    Salpebreu el puré, afegiu-hi el vinagre. Poseu la batedora vertical fins al fons del got. Bateu a potència màxima sense moure la batedora fins que vegeu que la salsa comença a espessir-se i, aleshores, pugeu la batedora a poc a poc i feu-la anar dues o tres vegades  amunt i avall.. 

    Reserveu-ho.

    Preparació del bacallà

    200 g de bacallà dessalat, eixugat (per eixugar-lo, un cop escorregut, emboliqueu-lo amb paper absorbent de cuina) 

    Esqueixeu el bacallà (és a dir, trossegeu-lo en tires amb els dits en el sentit de les fibres); no l'heu de coure.

    Preparació de l'empedrat

    Aneu escorrent les mongetes seques amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu el plat (si les escorreu amb una escorredora, és més fàcil que se us aixafin).

    Afegiu a la safata el pebrot vermell escalivat tallat a tires i el suc que ha deixat anar.

    Afegiu-hi el bacallà esqueixat que heu reservat. 

    pastanagues (uns 175 g), ratllada o picada a trossos ben petits

    [Si voleu, podeu picar-la amb l'accesori picador de la batedora elèctrica.]

     

    1 o 2 cebes tendres (uns 200 g), picades a trossos ben petits

    [Si voleu, podeu picar-la amb l'accesori picador de la batedora elèctrica, vigilant que no us tregui aigua.]

     

    poma Fuji o una altra classe de poma àcida (uns 200 g), pelada i tallada a dauets

    [Si voleu, podeu picar-la amb l'accesori picador de la batedora elèctrica.]

     

    [Si voleu, podeu picar-ho tot

    • amb l'accesori picador de la batedora elèctrica (tot junt si us cap en el bol o cada ingredient per separat si no us hi cap): premeu i deixeu anar el botó d'engegar unes quantes vegades fins que obtingueu el gruix de picat que desitgeu;
    • o bé amb la thermomix, tot junt: programeu 6 s, v=4.

    No quedarà tan perfecte, però guanyareu temps.]

     

    12 tomàquets cirerol, rentats i tallats per la meitat

    Afegiu ho a la safata.

    Afegiu a la safata l'OU DUR que heu reservat i el BONÍTOL de llauna.

    Amaniu-ho tot amb la VINAGRETA de MADUIXES que heu reservat. Si cal, afegiu-hi una mica del suc que ha deixat anar el pebrot en escalivar-lo i/o caldo de coció de les mongetes (l'amanida no ha de quedar eixuta, però tampoc hem d'obtenir una sopa).

    Opcional:

     

    cibulet (també se'n diu porradell), picat

    Si voleu, espolseu-lo per sobre

    Comentaris