Amanida de cuscús

4 persones

HEREU, Paquita; PALAU, Teresa, GALLART, Ramon: “Receptes de les iaies amb tocs de l’avi” (p. 30), Edicions Gallart Palau Hereu, Astell, 2012

Antelació preferible:

  • És millor si prepareu l'oli de menta (procés 1) amb antelació, si és un dia abans o més, millor.
  • Va bé si disposeu de 250 cm3 de caldo vegetal (que podeu tenir congelat) per a la cocció del cuscús (procés 3); si no en teniu, el substituireu per aigua.

Preparació de l'oli de menta

1 grapat de fulles de menta fresca

Netegeu-les un moment sota el raig d'aixeta, eixugueu-les una mica, i piqueu-les o bé talleu-les en trossos molt petits amb unes tisores en un bol.

80 g  d'oli d'oliva verge extra

Aboqueu-lo en el recipient on teniu la menta picada i remeneu.

Deixeu-ho macerar amb el recipient tapat perquè no s'escapi l'aroma: si és un dia o més, millor.

Torrada del cuscús i dels pinyons 

250 g de cuscús 

30 g de pinyons (un grapat)

Poseu-ho en una cassola sense res més i torreu-ho una mica removent contínuament.

Cocció del cuscús

1/4 l de caldo vegetal o d'aigua

sal

una cullerada d'oli d'oliva verge extra

 

Aboqueu el caldo o l'aigua en un cassó, rectifiqueu-lo de sal i afegiu-hi l'oli. Poseu-ho al foc fins que bulli.

Immediatament, traieu el cassó del foc i n'aboqueu el contingut a la cassola del cuscús, mentre aneu remenant amb una cullera fins que s'inflin els grans.

Tapeu la cassola i deixeu-ho reposar: uns 2 min.  

Destapeu la cassola i si veieu que el cuscús s'ha agrumollat, aneu-lo separant amb una forquilla.

Esteneu el cuscús a la safata on servireu l'amanida i deixeu que es refredi.

Preparació de les hortalisses i les olives de l'amanida

1 pebrot vermell (uns 300 g)

1 pebrot verd (uns 100 g)

1/2 cogombre (uns 150 g)

1/4 ceba tendra (uns 75 g)

24 olives negres, tret el pinyol

Netegeu els pebrots  i traieu-los les llavors, peleu el cogombre i la ceba. Talleu totes les hortalisses en trossets molt petits i talleu a làmines les olives. 

Preparació de l'amanida de cuscús

Aboqueu les hortalisses i les olives a la safata del cuscús (quan el cuscús s'hagi refredat) i remeneu.

Comproveu el punt de sal.

Amaniu-ho amb part de l'oli de menta i remeneu; reserveu la resta de l'oli de menta perquè cada comensal se n'afegeixi al seu gust. 

Comentaris

  • Mariona Rius 16 de Juny de 2013 19:08

    Molt bona recepte i molt apropiada per l'estiu. M'ha agradat molt.