Croquetes de pollastre 

unes 30- 40 croquetes

Ingredients

  • 3 grans (12 g) all
  • 1 unitat (uns 175 g) ceba
  • 30 g (2 cullerades),pot ser integral farina
  • farina de galeta
  • 500 g llet
  • 1 fulla llorer
  • el volum necessari per fregir les croquetes oli
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 1 unitat (uns 150 g) pastanaga
  • 400 g de carn un cop cuita pollastre
  • sal
  • Categories

  • Segons
  • Aviram i conill
  • Antelació obligatòria

    • Heu de coure el pollastre i fer la pasta de les croquetes (processos 1 i 2) com a mínim amb 24 h d'antelació (per tal que, a la nevera,  la pasta agafi la consistència adequada per formar les croquetes).


    Antelació opcional

    • Un cop cuit el pollastre, feta la pasta i reposada (processos 1 i 2), podeu modelar i arrebossar les croquetes (procés 3) amb antelació, i reservar-les en un tàper a la nevera o al congelador. 


    I si disposem d'unes restes de carn rostida?

    • Podeu aprofitar unes restes de pollastre rostit o de qualsevol tipus de carn cuinada de qualsevol altra manera per fer unes quantes croquetes: simplement seguiu aquesta recepta començant pel procés 2 ("Elaboració de la pasta de les croquetes"),  substituint-hi "pollastre i verdures" per la carn que tingueu cuita (amb verdures o sense), seguint les proporcions. 

    Cocció del pollastre

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    pollastre, millor treta la pell, la quantitat necessària per obtenir uns 400 g de carn un cop cuit i desossat.

     

    Podeu, per exemple, comprar 2 pollastres,

    • dir que us separin les 4 cuixes per fer a la planxa
    • i que us desossin els pits per cuinar-les al microones o a la cassola;
    • i feu servir ales, carcanada, etc per a les croquetes.

    sal

     

    100 g d'aigua (10 cullerades no plenes; menys de 1/2 got)

     

    1 fulla de llorer

    Saleu el pollastre, poseu-lo a l'olla de pressió súper-ràpida i afegiu-hi l'aigua.

    3 grans d'all (12 g), pelats i sencers

     

    1 ceba (175 g), partida per la meitat o a quarts

     

    1 pastanaga (150 g) sencera o a trossos

    A sobre del pollastre, poseu-hi la reixeta o el cistellet amb la verdura (podeu prescindir del cistellet, però a nosaltres ens resulta més pràctic). 

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió súper-ràpida i poseu-la al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    • Reserveu les verdures escorregudes en un plat.
    • Reserveu el pollastre escorregut, en una safata, fins que no cremi.
    • Reserveu el caldo que ha quedat en un táper, per fer-lo servir en una altra recepta.

    [Si voleu desgreixar el caldo, quan estigui temperat poseu-lo a la nevera 24 h, elimineu la capa sòlida de greix que s'haurà format a la superfície i, a continuació, si voleu, el podeu congelar.]  

    Quan el pollastre ja no cremi, traieu-li la pell si no l'heu tret abans o si l'heu tret però en quedava (la llenceu), i desosseu-lo. 

    Afegiu les verdures al recipient on teniu el pollastre desossat.

    Elaboració de la pasta de les croquetes 

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    500 g de llet sencera, semidescremada o descremada

     

    30 g de farina (2 cullerades), que pot ser integral

    Poseu-ho en una cassola gran (on després hi afegirem el pollastre) i, fora del foc, bateu-ho amb la batedora elèctrica: uns 15 s .

     

    sal

    Poseu la cassola al foc, saleu-ho i remeneu tota l'estona com si anéssiu a fer una beixamel.

    Abans que la beixamel estigui acabada de fer (per tant quan encara és força clara), amb la cassola encara al foc, aneu abocant-hi el pollastre i les verdures i aneu-ho triturant amb la batedora elèctrica (podeu triturar-ho més o menys depenent de com vulgueu de fina la pasta de les croquetes).

    Quan ja hagueu aconseguit una pasta (no cal que sigui una crema, no passa res si queda algun trosset petitó), coeu-ho encara una estona més, remenant contínuament amb la cullera (compte que pot esquitxar) fins que sigui prou espès (tingueu en compte que en refredar-se s'espessirà).

    Tapeu la cassola i quan s'hagi refredat, poseu-la a la nevera, com a mínim tot un dia (perquè agafi la consistència adequada per formar les croquetes).

    Modelatge i arrebosada de les croquetes

    pa ratllat 

    2 ous, batuts

    1 pessic de sal

    • Trenqueu un dels ous en un plat, saleu-lo i bateu-lo (ja hi afegireu l'altre ou quan el primer s'hagi acabat).
    • Aboqueu el pa ratllat en un altre plat.
    • Aneu agafant cullerades de PASTA, els doneu forma de croqueta allargada i les passeu primer per l'ou batut i després per la farina de galeta (si el pa ratllat del plat se us agrumolla pel contacte amb l'ou, passeu-lo per un colador de malla fina per tal de descartar els grumolls abans de seguir arrebossant croquetes). Aneu posant les croquetes, de manera que no s'enganxin les unes amb les altres, en una safata si les voleu fregir de seguida, o en tàpers si les penseu reservar a la nevera o al congelador. 

    Si encara no penseu fregir les croquetes, reserveu el tàper on les heu posades a la nevera o al congelador (quan les croquetes siguin congelades, si voleu, podeu guardar-les en una bossa de congelació perquè ocupin menys espai).

    Fregida de les croquetes 

    oli d'oliva verge:

     

    • si les fregiu amb fregidora,

    el volum que en requereixi la fregidora;

     

    • si les fregiu en una paella o en una cassola,

    un volum que les cobreixi.

    Fregiu les croquetes (si estaven encara una mica congelades, vigileu, quan les tragueu de l'oli, que no hagi quedat el centre de la croqueta congelat): a 170º si les croquetes són grans (3 cm de diàmetre màxim o més) o a 180º si les croquetes són més petites (diàmetre màxim inferior a 3 cm).

    [No vulgueu fregir gaires croquetes en una mateixa tongada perquè refredarien l'oli i no quedarien bé.]

    Escorreu-les i poseu-les en una safata, al damunt de paper absorbent de cuina per tal de retirar l'excés d'oli (poseu les croquetes en una sola capa, per tal que no s'aixafin).

    Comentaris