Coquetes d'espinacs i mató

Material obligatori

Microones

unes 20 coquetes de 40 g cadascuna
o unes 15 de 50 g   
(4- 5 persones)

Ingredients

  • (per arrebossar) ametlla crua
  • 1 unitat (200 g) ceba
  • 400 g (pes net) espinacs
  • 40 g (2 cullerades i 1 cullerada no plena) farina integral
  • (per arrebossar) formatge parmesà
  • 200 g mató
  • nou moscada
  • 10 g (1 cullerada no plena) oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • Opcional: 30-40 g (1-2 grapats) panses
  • pebre blanc
  • sal
  • Per a quantes persones és aquesta recepta?

    • Depèn de si mengeu les coquetes soles o acompanyades d'una salsa de tomàquet, d'una beixamel, d'una beixamel d'espinacs, d'unes patates al forn… i de en què consisteixi la resta de l'àpat (si les serviu de primer plat, o d'entrant per picar…).  Si les serviu de primer plat, comptem que són per a 4 o 5 persones.

     

    Antelació necessària si voleu fer el mató vosaltres

    ​     Si decidiu elaborar el mató vosaltres, l'haureu de fer amb antelació.

     

    Antelació recomanable

    • Convé que feu la massa de les coquetes (processos 1 a 4) una estona abans de modelar-les, per tal que reposi a la nevera (procés 5). 

     

    Antelació possible 

    • Podem modelar i arrebossar les coquetes amb antelació (processos 1 a 5 i procés 8), i
      • reservar-les a la nevera fins al moment de coure-les (les disposarem a la safata de forn folrada, que taparem amb film transparent);
      • o bé congelar-les (les disposarem embolicades amb film en un tàper o al damunt d'una tapa de tàper, sense que s'amunteguin).

    Quan les vulguem coure només ens caldrà posar-les al forn calent en una safata de forn folrada (procés 9). 

     

    I si hem modelat i arrebossat més coquetes de les que necessitem?

    • Si compteu que no us heu de menjar totes les coquetes que heu modelat i arrebossat (1, 2, 3, 4, 5 i 8), podeu reservar a la nevera o congelar les que sobrin, 
      • ja sigui abans de coure-les (quan les vulgueu servir, les poseu al forn);
      • ja sigui després de coure-les (quan les vulgueu servir, torneu-les a posar una estoneta al forn). 

     

    Cocció dels espinacs

    400 g d'espinacs (pes un cop nets), ben netejats fins que no treguin sorra (però sense deixar-los gaire en remull perquè no perdin) i ben escorreguts, per exemple amb una centrifugadora d'enciam

    Poseu tots els espinacs (o bé primer la meitat i després l'altra meitat, segons què us vagi millor) en un estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones), on després fareu tota la massa.

     

    Poseu els espinacs en un estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones), on després fareu tota la massa:

    • primer la meitat (200 g) i després l'altra meitat (200 g),
    • o bé, si us hi caben, tots alhora (400 g),

    segons què us vagi millor.

    Poseu l'estoig al microones i, per coure els espinacs,

    • si n'hi heu posat 200 g, programeu: potència 900 W2 min 30 s
    • si n'hi heu posat 400 g, programeu: potència 3 min 30 s

    Deixeu-ho reposar un moment. Els espinacs han de quedar tous i verd fosc; si encara no estan, poseu-los al microones alguns segons més.

    Poseu a escórrer els espinacs en un colador de malla fina o en un escorredor de forats petits; descarteu l'aigua de l'estoig (no el renteu encara). De tant en tant, premeu els espinacs amb una forquilla per tal que deixin anar més líquid.

     

    Si només heu cuit la meitat dels espinacs, coueu els altres i afegiu-los al colador.

    Sofregida de la ceba

    200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i picada

     

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

     

    20 g d'aigua o de líquid del que han deixat anar els espinacs (2 cullerades no plenes)

    Poseu la ceba, l'oli i l'aigua a l'estoig on heu cuit els espinacs i remeneu-ho.

    Poseu l'estoig al microones i, per sofregir la ceba, programeu: potència 900 W7 min 30 s

    Deixeu-ho reposar un moment. La ceba ha de quedar tova; si encara no ho està, poseu-la al microones alguns segons més.

    Esmicolament dels espinacs

    Poseu els espinacs escorreguts al damunt d'una taula de picar i descarteu el líquid que han deixat anar. Piqueu-los ben petits fent servir el ganivet (no ho feu amb l'accessori picador de la batedora elèctrica ni amb la thermomix perquè és molt probable que obtingueu un puré i això no ens interessa).

    Elaboració de la massa de les coquetes

    Poseu els ESPINACS cuits picats a l'estoig, on hi ha la ceba sofregida.

    200 g de mató

    1 ou, batut

    sal

    pebre

    nou moscada

    Afegiu-ho tot a l'estoig i barregeu-ho tot a mesura que aneu aixafant el mató amb una forquilla.

    40 g de farina integral (2 cullerades i 1 cullerada no plena)

    Afegiu-ho a l'estoig i barregeu-ho bé tot. 

     

    Heu d'obtenir una massa amb certa consistència, però que no sigui seca. Si és massa líquida, afegiu-hi una mica més de farina integral.

    Opcional:

    30- 40 g de panses (1- 2 grapats)

    Si voleu, afegiu-les a la massa i remeneu-ho tot.

    Repòs de la massa

    Deixeu reposar una estona la massa, tapada, a la nevera (pot ser d'un dia per l'altre).

    Preparació de la safata de forn

    Folreu la safata del forn amb paper de forn.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Modelatge i arrebossada de les coquetes

    Podeu arrebossar les boletes de massa

    • amb fruita seca crua picada; 
    • o amb formatge parmesà ratllat (quedaran més tovetes);
    • o amb una barreja de fruita seca crua picada i formatge parmesà ratllat;
    • o podeu fer-ne unes quantes de cada. 

    formatge parmesà, ratllat

    ametlles crues, picades grollerament

    Prepareu

    • un plat amb l'ingredient que hagueu triat per arrebossar (ametlles o parmesà o barreja);
    • o dos plats, l'un amb ametlles i l'altre amb parmesà;
    • o tres plats, l'un amb ametlles, l'altre amb parmesà i l'altre amb barreja de tots dos ingredients.

    Si heu preparat un plat amb ametlles, afegiu-hi una micona d'aigua i remeneu: han de quedar les ametlles mullades, però no s'ha de veure líquid al plat (les mullem perquè així tindran una mica d'humitat i evitarem que es cremin).

     

    Mulleu-vos una mica els palmells de les mans amb aigua per tal que la massa no se us hi enganxi tant.

     

    Agafeu una cullerada de massa (uns 35-40 g), modeleu una boleta (no l'aplaneu encara per donar-li forma de coqueta perquè se us trencaria en arrebossar-la), arrebosseu-la amb ametlles o amb parmesà i, a la vegada que la poseu a la safata, aplaneu-la una mica. Aneu repetint aquesta seqüencia fins que s'acabi la massa. 

    Cocció de les coquetes

    Poseu la safata al forn calent a 200º: 12-15 min (han de quedar daurades).

    Comentaris