Mandonguilles de carbassó

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (unes 25 mandonguilles)

Ingredients

  • 1 unitat (4 g) all
  • 100 g o una mica més caldo vegetal
  • 600 g (2- 3 unitats) carbassó
  • 200 g (1 unitat) + 100 g (1/2 unitat) = 300 g (1,5 unitats) ceba
  • farina de galeta
  • 20 g (a trossos o ratllat) formatge emmental
  • 14 g (1 cullerada) + 10 g (1 cullerada no plena) = 24 g oli d'oliva verge extra
  • orenga
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 60 g, a trossos o ratllat pa
  • 50 g (1/2 unitat) pastanaga
  • pebre blanc
  • sal
  • 400 g tomàquet madur
  • 50 g vi ranci sec
  • Thermorecetas (consultat el 2018)

    Temperatura de servei

    • Aquestes mandonguilles se solen consumir calentes però també són molt bones fredes.

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació, reservar-la a la nevera i escalfar-la abans de servir.

    És millor reservar la salsa d'acompanyament i les mandonguilles cuites al forn per separat. Així, quan haguem de servir el plat, primer de tot escalfarem la salsa i, si veiem que s'ha espessit massa i hi hem d'afegir una mica de caldo, podrem remenar sense haver de vigilar que no se'ns desfacin les mandonguilles; quan tinguem la salsa a punt, hi abocarem les mandonguilles i mantindrem la cassola al foc uns segons més. 

    • ​Podeu fer tota la recepta amb antelació i congelar-la.

    És millor congelar la salsa d'acompanyament i les mandonguilles cuites al forn per separat. Congeleu les mandonguilles en un tàper en una sola capa, de manera que no es toquin  per tal que després les pugueu separar bé; un cop congelades, si encara no les heu de fer servir,  podeu guardar-les en una bossa de congelació perquè ocupin menys espai.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Potser guanyeu una mica de comoditat amb la thermomix. Però potser la salsa d'acompanyament surt més bona feta en una cassola.

     

    Per rentabilitzar la feina 

    • Va molt bé que tingueu, a la nevera o al congelador, caldo vegetal que hagueu fet amb antelació en quantitat i distribuït en tàpers de volums diferents; així disposareu fàcilment dels 100 g de caldo que necessitareu per a fer la salsa d'acompanyament (procés 5) i del caldo que potser haureu d'afegir al final, si us ha quedat massa espessa (procés 12).  
    • Podeu fer més salsa d'acompanyament del compte (processos 4 i 5), per exemple la necessària per fer la recepta dues o tres vegades, i congelar la que no feu servir en tàpers, en la quantitat necessària per fer 1 vegada la recepta a cadascun (uns 400- 500 g).
    • Podeu estalviar-vos el procés d'elaboració del sofregit de ceba per a la massa de les mandonguilles (procés 6) si disposeu d'uns 30 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    ​Preparació del formatge ratllat

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 20 g de formatge emmental ratllat: podeu disposar de formatge emmental que heu ratllat vosaltres o que heu comprat directament ratllat, i tenir-lo reservat a la nevera o al congelador. 

    20 g de formatge emmental, a trossos

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

     Per ratllar-lo, programeu: 5 s, v=5-10.

    Ratlleu el formatge amb l'accessori picador. 

    Reserveu-lo en un bol petit.

    No renteu encara el got del robot.

    Reserveu el formatge ratllat en un bol petit.

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Preparació del pa ratllat

    60 g de pa (1-2 llesques) sec o torrat o del dia, que pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense…, a trossos

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Per ratllar-lo, programeu:  v=5-10, l'estona que calgui perquè quedi picat, però no gaire fi.

    Piqueu-lo, no gaire fi, amb l'accessori picador.

    Afegiu al bol de l'accessori picador el formatge ratllat que heu reservat i, per barrejar-ho tot, engegueu un segon la picadora. 

    Reserveu-lo en el bol on teniu el formatge ratllat.

    No renteu encara el got del robot.

    Reserveu la barreja de formatge i pa ratllats en un bol (so voleu, en el mateix que abans havíeu posat el formatge).

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Preparació del carbassó

    650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a trossos grans

    Poseu els trossos de carbassó al got de la thermomix.

    Per picar el carbassó, programeu: 5 s, v=5.

    Poseu a escórrer el carbassó en el  cistellet de la thermomix o  en un colador (remeneu-lo una mica de tant en tant, però no ha de quedar eixut).

    650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a daus

    Poseu els trossos de carbassó al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica: si no us hi caben tots, poseu-los en dues tandes.

    Piqueu el carbassó amb l'accesori picador.

    Poseu a escórrer el carbassó en un colador (remeneu-lo una mica de tant en tant, però no ha de quedar eixut).

    Preparació del tomàquet per a la salsa d'acompanyament​​

    Us podeu estalviar aquest procés i el següent si disposeu d'uns 400- 500 g de salsa d'acompanyament, que podeu tenir reservada a la nevera o al congelador.

    400 g de tomàquet madur, rentat i a trossos de mida semblant

    Poseu-lo en el got de la thermomix

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Per triturar-lo, programeu: 2 min, v= 5-10 (fins que quedi un puré molt fi).

    Baixeu les restes de les parets del got amb la llengua de silicona.

    Tritureu-lo amb l'accessori picador.

    Reserveu el tomàquet en un bol. 

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Reserveu el tomàquet en un bol. 

    No renteu encara el got del robot.

    Elaboració de la salsa d'acompanyament

    Tal com ja hem dit, us podeu estalviar també aquest procés si disposeu dels 400- 500 g de salsa d'acompanyament,

    200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida

    [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]

     

    50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i tallada a trossos de la mateixa mida

    Poseu-ho en el got de la thermomix i, per picar-ho tot, programeu: 4 s, v=5.

    Baixeu les restes de la paret del got amb una llengua de silicona.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Afegiu l'oli al got i programeu: varoma, 15 min, v=1.

    50 g de vi blanc o  de vi ranci sec

    Aboqueu el vi al got i, per deixar que s'evapori l'alcohol, programeu: 3 min, varoma, v=1, sense gotet.

    100 g de caldo vegetal 

    [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).] 

     

    orenga

    sal

    pebre blanc

    Afegiu al got el TOMÀQUET triturat que heu reservat. 

    Afegiu-hi el caldo, l'orenga i salpebreu-ho.

    Retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació de l'aigua del tomàquet (no deixeu el bocal destapat perquè el tomàquet esquitxa). 

     

    Programeu: varoma, 15 min, v=1.

    Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar a la cassola on servireu les mandonguilles, se us espessirà una mica. 

    Si la voleu més espessa, programeu: varoma, 5 min, v=1 (depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més o menys a espessir)

    La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi molt fina, podeu triturar-la programant: 30 s, v=7.

    Aboqueu la salsa a la cassola on servireu les mandonguilles (uns 24 cm de diàmetre).

     

    [Si esteu fent la recepta amb antelació i penseu reservar-ho tot a la nevera o al congelador, aboqueu la salsa en el tàper on la penseu refredar o congelar.]

     

    No renteu encara el got del robot.

    200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i a trossos no gaire grans 

    [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]

     

    50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i a trossos no gaire grans

     

    [Aquí us proposem de picar la ceba i la pastanaga amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Òbviament, també podeu fer-ho a mà i us quedarà millor, tot i que, a l'hora de la veritat, ni notareu la diferència.]

    Poseu-ho en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Escalfeu l'oli en una cassola antiadherent (i a poder ser de cul gruixut), d'uns 24 cm de diàmetre, on fareu tota a salsa i on després abocareu les mandonguilles.

    Aboqueu la ceba i la pastanaga picades a la cassola uns minuts a foc fort, sense tapar-la i, a continuació, abaixeu el foc i tapeu-la: en total uns 1015 min, remenant tot sovint (vigileu que no es cremi); si en algun moment del procés de cocció veieu que queda molt sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.

     

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    50 g de vi ranci sec o  de vi blanc  

    Aboqueu el vi a la cassola i, per deixar que s'evapori l'alcohol, deixeu-lo reduir: destapat, a foc fort, 1 o 2 min.

    100 g de caldo vegetal 

    [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).] 

     

    orenga

    sal 

    pebre blanc

    Afegiu a la cassola el TOMÀQUET triturat que heu reservat, el caldo, l'orenga i salpebreu-ho. Deixeu-ho al foc: uns 10- 15 min.

    Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar quan hi posareu les mandonguilles, se us espessirà una mica. 

    La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi més fina, podeu triturar-la.

    Elaboració del sofregit de ceba per a la massa de les mandonguilles

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu d'uns 30 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    100 g de ceba (1/2 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida

     

    1 gra d'all (4 g)

    Poseu-ho en el got de la thermomix. 

    Per picar-ho una mica, programeu: 3 s, v=5.

    Baixeu les restes de la paret del got amb una llengua de silicona.

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

    Afegiu-lo al got. 

    Per sofregir-ho tot, programeu: 12 min, varoma, v=1.

    100 g de ceba (1/2 unitat, pelada, rentada i a trossos no gaire grans 

     

    [Aquí us proposem de picar la ceba amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Òbviament, també podeu fer-ho a mà i us quedarà millor tot i que, a l'hora de la veritat, ni notareu la diferència.]

    Poseu-ho en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho.

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

     

    1 gra d'all (4 g), picat

    En una cassola o paella (si pot ser antiadherent i de fons gruixut), on fareu tota el sofregit, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    Afegiu la ceba picada a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu més (ha de quedar amb textura de melmelada); si en algun moment del procés de cocció veieu que queda molt sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.

    Preparació de la massa de les mandonguilles

    Descarteu l'aigua que ha deixat anar el carbassó.

    Afegiu el CARBASSÓ escorregut al sofregit de ceba que teniu en el got de la thermomix.

    Afegiu el CARBASSÓ escorregut al sofregit de ceba que teniu a la cassola i sofregiu-ho tot: uns 5 min.

    Per sofregir-ho tot, programeu: 10 min, 100º, v=1: el carbassó hauria de quedar sucós però sense excés d'aigua (si té massa aigua perquè no l'heu deixat escórrer prou en el colador, retireu-ne l'excés amb una cullera). 

    Espereu que la temperatura que marca el robot baixi a 80º i feu el pas següent.

    Apagueu el foc, espereu que la temperatura a la cassola baixi una mica i feu el pas següent.

    Afegiu al got de la thermomix els 20 g de FORMATGE EMMENTAL RATLLAT i els 60 g de PA RATLLAT que heu reservat. 

    Amb la cassola fora del foc, afegiu-hi els 20 g de FORMATGE EMMENTAL RATLLAT i els 60 g de PA RATLLAT que heu reservat. 

    1 ou, batut

    sal

    pebre blanc

    orenga

    Afegiu-hi també l'ou, la sal, el pebre i l'orenga i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, gir a l'esquerra, v=3.

    Afegiu-hi també l'ou, la sal, el pebre i l'orenga i barregeu-ho tot.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Preparació de la safata de forn

    Folreu una safata de forn (d'uns 25 cm x 33 cm) amb paper de forn. 

    ​Modelatge de les mandonguilles

    Formeu amb la massa boles d'uns 20-25 g cadascuna i aneu-les disposant a la safata de forn, lleugerament separades (obtindreu unes 25 boles).

    Cocció de les mandonguilles al forn

    Poseu la safata al forn calent a 200º: 15-20 min (fins que estiguin daurades).

    Gireu-les amb compte i torneu-les a posar al forn: 5 min.

    Presentació del plat

    només si cal, 

    una mica de caldo vegetal 

    Si la salsa d'acompanyament s'ha refredat, poseu la cassola al foc per escalfar-la. Si veieu que està massa espessa, afegiu-hi una mica de caldo.

     

    Poseu les mandonguilles a la cassola i sacsegeu-la amb compte perquè es barregi tot sense que les mandonguilles es desfacin.

    Comentaris