4 persones (unes 25 mandonguilles)
Thermorecetas (consultat el 2018)
Temperatura de servei
Antelació possible
És millor reservar la salsa d'acompanyament i les mandonguilles cuites al forn per separat. Així, quan haguem de servir el plat, primer de tot escalfarem la salsa i, si veiem que s'ha espessit massa i hi hem d'afegir una mica de caldo, podrem remenar sense haver de vigilar que no se'ns desfacin les mandonguilles; quan tinguem la salsa a punt, hi abocarem les mandonguilles i mantindrem la cassola al foc uns segons més.
És millor congelar la salsa d'acompanyament i les mandonguilles cuites al forn per separat. Congeleu les mandonguilles en un tàper en una sola capa, de manera que no es toquin per tal que després les pugueu separar bé; un cop congelades, si encara no les heu de fer servir, podeu guardar-les en una bossa de congelació perquè ocupin menys espai.
Mètode preferible, tradicional o thermomix?
Per rentabilitzar la feina
Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 20 g de formatge emmental ratllat: podeu disposar de formatge emmental que heu ratllat vosaltres o que heu comprat directament ratllat, i tenir-lo reservat a la nevera o al congelador.
20 g de formatge emmental, a trossos |
|
60 g de pa (1-2 llesques) sec o torrat o del dia, que pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense…, a trossos |
|
650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a trossos grans |
|
650 g de carbassons (2- 3 unitats), rentats, mig pelats o pelats i escapçades les puntes, tallats a daus |
|
Us podeu estalviar aquest procés i el següent si disposeu d'uns 400- 500 g de salsa d'acompanyament, que podeu tenir reservada a la nevera o al congelador.
400 g de tomàquet madur, rentat i a trossos de mida semblant |
|
Tal com ja hem dit, us podeu estalviar també aquest procés si disposeu dels 400- 500 g de salsa d'acompanyament,
200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]
50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i tallada a trossos de la mateixa mida |
|
14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada) |
|
50 g de vi blanc o de vi ranci sec |
|
100 g de caldo vegetal [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).]
orenga sal pebre blanc |
|
Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar a la cassola on servireu les mandonguilles, se us espessirà una mica. Si la voleu més espessa, programeu: varoma, 5 min, v=1 (depenent de la quantitat d'aigua que tingui el tomàquet que feu servir pot trigar més o menys a espessir). |
|
La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi molt fina, podeu triturar-la programant: 30 s, v=7. |
|
200 g de ceba (1 unitat), pelada, rentada i a trossos no gaire grans [Després en necessitarem 150 g més (1,5 unitats).]
50 g de pastanaga (1/2 unitat), pelada, rentada, escapçades les puntes i a trossos no gaire grans
[Aquí us proposem de picar la ceba i la pastanaga amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Òbviament, també podeu fer-ho a mà i us quedarà millor, tot i que, a l'hora de la veritat, ni notareu la diferència.] |
|
14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada) |
|
Aboqueu la ceba i la pastanaga picades a la cassola uns minuts a foc fort, sense tapar-la i, a continuació, abaixeu el foc i tapeu-la: en total uns 10- 15 min, remenant tot sovint (vigileu que no es cremi); si en algun moment del procés de cocció veieu que queda molt sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.
No renteu encara el bol de l'accessori picador. |
|
50 g de vi ranci sec o de vi blanc |
|
100 g de caldo vegetal [Quan anem a servir el plat pot ser que en necessitem una mica més si la salsa ha quedat massa espessa (procés 12).]
orenga sal pebre blanc |
|
Comproveu la textura de la salsa; penseu que quan després la torneu a escalfar quan hi posareu les mandonguilles, se us espessirà una mica. |
|
La salsa queda molt bona així, però si preferiu que quedi més fina, podeu triturar-la. |
Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu d'uns 30 g de sofregit de ceba que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador.
100 g de ceba (1/2 unitat), pelada, rentada i tallada a trossos d'aproximadament la mateixa mida
1 gra d'all (4 g) |
|
10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena) |
1 ou, batut sal pebre blanc orenga |
Escalfeu el forn a 200º. |
només si cal, una mica de caldo vegetal |
Comentaris