Coquetes de tofu, anacards i pistatxos 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones
(8 coquetes d'uns 10- 11 cm de diàmetre)

Ingredients

  • 40 g anacards
  • comí mòlt
  • 20 g (per a l'amanida d'acompanyament) + 60 g = 80 g festucs
  • 100 g (o farina de civada si no teniu una picadora prou potent per elaborar-la) flocs de civada
  • 125 g llet
  • 15 g de suc, o de vinagre de xerès (per a l'amanida d'acompanyament) llimona
  • 200 g, o enciam (per a l'amanida d'acompanyament) mesclum
  • 50 g (per a l'amanida d'acompanyament) nabius
  • nou moscada
  • 26 g (per a la massa)+55 g (per a la vinagreta) + gotes (per a fer les coquetes)= 85 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • Opcional (per a l'acompanyament) puré de castanyes
  • sal
  • Opcional (per a l'acompanyament) salsa de pebrot vermell
  • Opcional (per a l'acompanyament) salsa de tomàquet
  • 200 g tofu
  • 200 g (per a l'amanida) tofu
  • Opcional (per a l'acompanyament) tomàquet cirerol
  • Juan Llorca_Canal Cocina (consultat el 2017)

    Mètode preferible, tradicional (batedora elèctrica) o thermomix?

    • Si no disposeu de farina de civada, heu de fer servir la thermomix per fer la farina a partir dels flocs de civada (l'accessori picador de batedora elèctrica que nosaltres hem fet servir no ens ha permès picar prou fins els flocs per obtenir farina).
    • Si disposeu de farina de civada podeu fer la recepta amb batedora elèctrica o amb thermomix indistintament, tot i que potser és una mica més pràctic amb thermomix.

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació tret de la preparació de l'amanida (procés 7 si feu servir batedora elèctrica; procés 8 si feu servir thermomix) i de la cocció de les coquetes (procés 8 si feu servir batedora elèctrica; procés 9 si feu servir thermomix), que haureu de fer al moment. És a dir, podeu fer amb antelació el següent:

     

    Primer plat, segon plat o plat únic?

    • Podeu servir les coquetes com a plat únic, especialment si les acompanyeu amb unes quantes llenties.

    Remull dels anacards

    Aquest procés s'ha de fer amb antelació; va bé fer-lo la vigília.

    40 g d'anacards

    aigua

    Poseu els anacards en remull en aigua que  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleixen: com a mínim 1 h, però millor tota la nit.

    ​Preparació de la farina de civada

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 100 g de farina de civada.

    100 g de flocs de civada

    Aboqueu els flocs de civada en el got de la thermomix.

     Per fer-los pols, programeu: 1 min, v= 5-10

    Reserveu la farina de civada que heu obtingut en un bol (on després hi podeu afegir la farina de pistatxo). No cal que renteu encara el got de la thermomix.

    Preparació dels pistatxos per a la vinagreta de l'acompanyament

    20 g de pistatxos verds

    (després en necessitareu 60 g més per fer la farina de pistatxo)

    Aboqueu els pistatxos verds en el got de la thermomix i, per picar-los grollerament, feu: 4 cops de turbo.

    Reserveu-los en un bol petit. No cal que renteu encara el got de la thermomix.

    20 g de pistatxos verds

    (després en necessitareu 60 g més per fer la farina de pistatxo)

    Aboqueu els pistatxos verds en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Piqueu-los grollerament.

    Reserveu-los en un bol petit. No cal que renteu encara el bol de l'accessori picador..

    Preparació de la farina de pistatxo

    60 g de pistatxos verds

    Aboqueu els pistatxos verds en el got de la thermomix i feu-los pols: 15 s, v= 5-10

    Reserveu la farina de pistatxo que heu obtingut en un bol (pot ser el mateix on hi ha la farina de civada). No cal que renteu encara el got de la thermomix.

    60 g de pistatxos verds

    Aboqueu els pistatxos verds en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i feu-los pols.

    Reserveu la farina de pistatxo que heu obtingut en un bol (pot ser el mateix on hi ha la farina de civada. No cal que renteu encara el bol de l'accessori picador).

    Elaboració de la crema d'anacards

    Escorreu els ANACARDS remullats; llenceu l'aigua de remull.

    65 g d'aigua 

    Aboqueu els ANACARDS escorreguts en el got de la thermomix. Afegiu-hi l'aigua. 

    Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10.

    Baixeu les restes que queden a la tapa i a les parets del got amb una espàtula de silicona i programeu: 20 s, v=5-10. (heu d'obtenir una crema o llet espessa.

    Torneu a baixar les restes que queden a la tapa i a les parets del got i programeu: 10 s, v=5-10 (heu d'obtenir una crema o llet espessa.

    Escorreu els ANACARDS remullats.

    65 g d'aigua 

    Aboqueu els anacards en un recipient alt on pugueu fer servir la batedora elèctrica (després hi hauran de cabre tots els ingredients de la massa). Afegiu-hi l'aigua. 

    Tritureu-ho tot fins a obtenir una crema o llet espessa.

    Elaboració de la massa de les coquetes

    200 g de tofu, a daus

    Aboqueu el tofu en el got de la thermomix, on teniu la crema d'anacards. 

    Per triturar-ho tot una mica, programeu: uns s, v=5.

    Afegiu al got, la FARINA de CIVADA i la FARINA de PISTATXO, que heu reservat.

    125 g llet (de vaca, d'ametlla o de civada)

    2 ous

    1 pessic de sal

    comí mòlt

    nou moscada, ratllada (en pols)

    Afegiu-ho al got.

    Per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=10.

    Baixeu les restes de la paret del got i de la tapa i torneu a programar: 10 s, v=10.

    26 g d'oli d'oliva verge extra (2 cullerades)

    Afegiu-ho al got. 

    Per barrejar-ho bé, programeu: 10 s, v=6. Reserveu-ho.

    Baixeu les restes de les parets del got amb una espàtula de silicona.

    Si heu de trigar a fer servir la massa, reserveu-la, tapada, a la nevera.

    200 g de tofu, a daus

    125 g llet (de vaca, d'ametlla o de civada)

    ous

    1 pessic de sal

    comí

    nou moscada

    Afegiu-ho al recipient i tritureu-ho tot. 

    100 g de farina de civada

    Aneu afegint de mica en mica al recipient, la farina de civada i la FARINA de PISTATXO que heu reservat (de mica en mica per evitar que us surti disparada la pols de la farina) i aneu-ho barrejant tot amb la batedora elèctrica.

    26 g d'oli d'oliva verge extra (2 cullerades)

    Afegiu-ho al got i barregeu-ho bé amb la batedora.

    Si heu de trigar a fer servir la massa, reserveu-la, tapada, a la nevera.

    Elaboració de la vinagreta per a l'amanida d'acompanyament

    55 g d'oli d'oliva verge extra (4 cullerades)

     

    15 g de suc de llimona o de vinagre de xerès (1 cullerada)

     

    1 pessic de sal

    Poseu-ho en un bol (va bé fer servir un bol on després hi puguem afegir les fulles verdes de l'amanida) i bateu-ho (va bé fer-ho amb la batedora elèctrica). Reserveu-ho.

    Elaboració de l'amanida d'acompanyament

    Afegiu els 20 g de PISTATXOS PICATS que heu reservat a la vinagreta, i remeneu-ho.

    uns 200 g de mesclum (o d'enciam o d'alguna altra fulla verda), net, escorregut i centrifugat

     

    50 g de nabius

    Amaniu el mesclum i els nabius amb la vinagreta que heu preparat.

    Cocció de les coquetes

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra 

    Poseu l'oli en una paella antiadherent d'uns 13 cm de diàmetre, escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo (anirem fent les coquetes d'una en una).

    Agafeu 1 cullera grossa (de les de servir) o 1 cullerot de la massa que heu reservat.

    Aboqueu la massa a la paella (no us amoïneu que no quedi aplanada, ja anirà agafant la forma): a foc fluix, uns 2 min per una banda (al cap d'uns segons d'haver abocat la massa, aneu movent la paella de manera que la coqueta hi llisqui i vagi topant contra la paret de la paella), de manera que s'anirà aplanant i arrodonint,  fins que estigui daurada. 

    Gireu la coqueta (aquest moment és delicat: podeu començar-la a aixecar per una punta amb una llengua de silicona i fer lliscar una espàtula de fregir d'acer inoxidable per sota –per la part torrada- i, amb un moviment ràpid de l'espàtula, girar la coqueta) i feu-la per l'altre costat: a foc baixuns 2 min,fins que estigui daurada

    A mesura que les aneu fent, aneu posant les coquetes en els plats on les servireu.

    Presentació

    tomàquets cirerol

     

    salsa de tomàquet,

    o salsa de pebrot vermell amb beixamel

    o salsa de pebrot vermell amb fruita seca

    o salsa de pebrot vermell amb iogurt

    o puré de castanyes

     

    Opcional:

    llenties caviar cuites

    Serviu 2 coquetes per comensal, acompanyades de l'amanida.

    Podeu afegir uns tomàquets cirerol a l'amanida.

    Podeu acompanyar les coquetes amb una mica de salsa de tomàquet, o de salsa de pebrot vermell, o de puré de castanyes.

    Podeu acompanyar-les també amb unes llenties caviar cuites.

    Comentaris