2 tortells d'uns 25 cm de diàmetre
• INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 162), Columna Edicions, Barcelona, 2006
• LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 630), Empúries, Barcelona, 1997
• MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 444), Eumo Editorial, Vic, 2000
Ara cuina (consultat el 2017)
Bufet de postres (consultat el 2017)
Cooking Hofmann (consultat el 2017)
Coure coulants (consultat el 2017)
Gadgets&Cuina (consultat el 2015)
La cuinera (consultat el 2017)
Pimientos verdes (consultat el 2017)
Us en llepareu els dits (consultat el 2017)
Què és un tortell?
D'on és propi, el tortell?
Com és, el tortell de Reis?
Quines sorpreses amagades conté, el tortell de Reis?
Quan es menja, el tortell de Reis?
Quants tortells podem fer amb les quantitats d'aquesta recepta?
Quines variacions del tortell de Reis podem fer amb aquesta recepta?
A més a més del tortell de Reis (o tortell farcit de massapà), què més podem fer amb la massa de brioix (procés 2)?
On es pot comprar el llevat de forner fresc?
Mètode preferible per fer el massapà (procés 1), tradicional o thermomix?
Mètode preferible per fer la massa de brioix (procés 2), manualment o amb robot pastador?
Antelació necessària
Antelació opcional
Podem congelar el tortell?
Quan s'ha d'enfornar el tortell?
Com ens hem d'organitzar per fer el tortell?
Si voleu servir el tortell (o congelar-lo) el dia 0:
Si només voleu fer un dels dos tortells de massapà (i deixar l'altre sense farcir o farcir-lo de trufa, nata o crema), dividiu per 2 les quantitats de tots els ingredients del massapà.
unes gotes d'oli d'oliva verge extra |
Peseu la bola de massa (farà aproximadament 1 kg). Poseu la bola de massa a sobre d'un silpat o bé directament a sobre de la taula de treball (si la poseu a sobre de la taula de treball, unteu-la primer amb una mica d'oli; no l'empolvoreu amb farina perquè afegiríeu farina a la massa i no ens convé). |
Poseu-vos unes gotes d'oli a les mans i fregueu-vos-les de manera que quedin untades. Amb una espàtula talladora de masses o amb un ganivet, dividiu-la en 2 parts iguals (cadascuna d'uns 500 g). Per exemple, podeu fer:
|
|
unes gotes d'oli d'oliva verge extra |
Poseu una de les dues boles de massa a sobre d'un silpat o bé directament a sobre de la taula de treball (si la poseu a sobre de la taula de treball, unteu primer la taula amb una mica d'oli; no l'empolvoreu amb farina perquè afegiríeu farina a la massa i no ens convé). Reserveu l'altra bola en el bol on heu fet el repòs, tapat, mentre no la feu servir per modelar un altre tortell, brioixos o una trena.
Estireu la massa amb el corró i doneu-li forma de rectangle d'uns 34 cm x 23 cm. |
1 fava seca, embolicada amb paper d'alumini
1 figureta de rei, embolicada amb paper d'alumini |
Amb el MASSAPÀ corresponent a 1 tortell (si heu fet la quantitat de massapà que indica la recepta, n'heu de fer servir la meitat per a cada tortell), feu un cilindre de la mateixa llargada que la llargada del rectangle de massa que heu estirat. Amagueu la fava i el rei dins del cilindre de massapà, en dos punts separats. |
Estireu el rotllo i tanqueu-lo unint-ne les puntes.. Si heu treballat directament a sobre de la taula de treball, quan ja tingueu el tortell a la mida que voleu, poseu-lo a sobre d'un silpat o bé a sobre d'una làmina de paper vegetal. Poseu-ho en una placa de forn. |
|
1 ou (no el fareu servir tot), batut |
|
fruita confitada al gust, per exemple,
|
Traieu fora de la nevera el tortell que voleu coure i deixeu-lo a temperatura ambient. |
|
Escalfeu el forn a 220º. |
No vulgueu estalviar temps posant dos tortells alhora al forn: coeu-ne un de sol cada vegada.
sucre perlat (el sucre perlat és sucre amb els grans grossos, com perles) |
Escampeu sucre perlat per sobre del tortell. |
aigua |
|
Comproveu que el forn ja està a 220º. Poseu una safata que pugui anar al forn a la part baixa del forn i aboqueu-hi l'aigua bullent (per proporcionar humitat). Feu de seguida el pas següent (l'heu de fer deseguida perquè el forn no es refredi gaire: l'aigua farà que la temperatura del forn baixi de 220º encara que tingueu el termostat a aquesta temperatura). |
|
Comentaris
quina diferència hi ha entre el tortell de l`opció 1 i la 2 ?? veiég que varien les quantitats dels ingredients i algun ingredient....és millor l'un que l'altre? gràcies! Montse