Hummus 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (uns 500 g)

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 1 culleradeta (5 g) bicarbonat
  • 200 g ( o 500 g de cigrons cuits) cigrons secs
  • 1 culleradeta de les de cafè comí
  • 30 g de suc (el suc de 1/2 unitat)  llimona
  • 30- 50 g + unes gotes oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 4 pessics pebre vermell dolç
  • 1/2 culleradeta (7 g) sal
  • 65 g tahina
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 115), Espasa, Barcelona, 2012
    GALIANO, Cristina: "Utiliza tu olla superrápida a tope" (p. 110), Bubok Editorial S.L., 2015
    ​ • MARCH, Lourdes: "La cocina mediterránea" (p. 66), Alianza Editorial, Madrid 2002 
    MARQUÈS, Quim; FOLCH, Montse: ¡Qué comemos hoy?” (p. 79), Belacqua/ Carroggio, Barcelona, 2002
    THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 104), Thermomix, 2006 

    • Publicat a la revista “Integral”, n. 80  

    Directo al paladar (consultat el 2014)  

    Què és, l'hummus?

    • L'hummus és un puré de cigrons amb tahina.

     

    Què és, la tahina?

     

    • La tahina és una pasta que s'obté en moldre les llavors de sèsam. Quan es trituren, se'n desprèn l'oli i es forma la pasta. 

     

     

    D'on és pròpia, la recepta de l'hummus?

    • L'hummus és un plat molt popular a tot l'Orient Mitjà. Els condiments que es fan servir varien segons el país d'origen.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • L'hummus pot constituir un primer plat. El podeu acompanyar
      • amb vegetals frescos per sucar tallats en bastonets  (bastonets de pastanaga, de cogombre, de poma…), 
      • amb vegetals frescos per untar tallats a làmines ( làmines de bulb de fonoll cru, de bulb de remolatxa crua, de poma…),
      • amb fulles d'endiva per untar,
      • amb bastonets de pa o bastonets de farina de cigró per sucar,
      • amb pa per sucar o untar (torradetes, pa de pita…),
    • També es pot servir com a acompanyament d'una amanida verda, d'un plat de carn a la brasa…
    • Es pot servir com a aperitiu o com a tapa.
      • El podeu servir en un bol comú on els comensals suquin bastonets vegetals o de pa, o torradetes;
      • o bé el podeu servir com a paté vegetal, untat sobre una rodanxa de poma o una torradeta fina.
    • També es pot servir com a paté vegetal per esmorzar o per berenar, untat sobre unes llesques de pa o sobre rodanxes de poma.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un hummus molt més fi amb thermomix. Però si us agrada que no sigui tan fi, la batedora elèctrica va molt bé.   

     

    Temperatura de servei

    • L'hummus se sol menjar a temperatura ambient però també es pot menjar fred. 

     

    Per estalviar temps en el remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2):

     

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 500 g de cigrons cuits (200 g de secs), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    • Us podeu estalviar el remull i la cocció dels cigrons si en  compreu directament 500 g de cuits; penseu que en aquest cas, però, no disposareu de caldo de cocció i l'haureu de substituir per un altre caldo vegetal que tingueu o per aigua.

     

    Antelació obligatòria

    • El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de coure'ls (procés 2).
    • Els cigrons s'ha de coure (procés 2) amb prou antelació perquè l'hummus pugui estar a temperatura ambient o fred, segons ens agradi. 

     

    Antelació optativa

    • Tota la recepta es pot preparar amb antelació.

     

    Conservació:

    • Podeu conservar l'hummus a la nevera 4 o 5 dies.

    ​Remull dels cigrons

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    Us podeu estalviar aquest procés i el següent si compreu directament 500 g de cigrons cuits; penseu que en aquest cas, però, no disposareu de caldo de cocció i l'haureu de substituir per un altre caldo vegetal que tingueu o per aigua.

    300 g de cigrons secs
    (equivalen a uns 675 g de cuits)
     
    aigua300 g de cigrons secs

    200 g de cigrons secs (equivalen a uns 500 g de cuits)

     

    aigua

    Poseu el llegum en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

    1 culleradeta (uns 5 g) de bicarbonat 

    Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que els cigrons s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

    Deixeu el llegum en remull: 10 h com a mínim.

    Cocció dels cigrons

    Si heu posat bicarbonat a l'aigua de remull, escorreu els cigrons i renteu-los a sota de l'aixeta per tal d'eliminar tot el bicarbonat.

    1/2 cullerada de sal (7 g)

    aigua

    Poseu els CIGRONS remullats a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que els cobreixi 2 dits per sobre i afegiu-hi sal.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 15 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Elaboració de l'hummus 

    Aneu escorrent els 500 g de CIGRONS cuits amb una escumadora i aneu-los posant al got de la thermomix; si voleu, reserveu 4 cullerades de CIGRONS cuits en un bol;  reserveu el CALDO de cocció.

    30- 50 g d'oli d'oliva verge extra 

     

    30 g de suc de llimona (el suc de 1/2 llimona) 

     

    65 g de tahina 

    1 gra d'all (4 g)

    pebre blanc

    1 culleradeta de les de cafè de comí

     

    40 g  de caldo de cocció dels cigrons del que heu reservat, o d'aigua si no teniu caldo

    (Segurament en el pas següent en necessitarem 30 g més, però preferim esperar a veure la textura que obtenim: dependrà de si els cigrons estaven molt ben escorreguts  o no.)

    Afegiu-ho al got de la thermomix.

    1. ​/
    2. fins a 30 g  de caldo de cocció dels cigrons, o d'aigua si no teniu caldo
    1. Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10, amb l'espàtula del robot introduïda en el got a través de l'obertura de la tapa; mentre el robot està en funcionament, aneu remenant amb l'espàtula per evitar que es formin bosses d'aire i les ganivetes deixin de funcionar (si no voleu fer servir l'espàtula, haureu d'anar parant el robot cada vegada que les ganivetes deixin de funcionar, treure la tapa, remenar amb una llengua de silicona i tornar-lo a engegar).
    2. ​​Si obteniu una textura massa espessa (si havíeu escorregut bé els cigrons, segurament serà així), afegiu-hi més CALDO de cocció (fins a 30 g)  i programeu:  uns segons,  v=5.

    Rectifiqueu-ho de sal i, si n'hi afegiu, programeu: uns segons, v=5.

    Si encara no heu de fer servir l'hummus, reserveu-lo, tapat, a la nevera.

    Aneu escorrent els 500 g de CIGRONS cuits amb una escumadora i aneu-los posant en un recipient on vagi bé de fer servir la batedora elèctrica; si voleu, reserveu 4 cullerades de CIGRONS cuits en un bol;  reserveu el CALDO de cocció.

    30- 50 g d'oli d'oliva verge extra 

     

    30 g de suc de llimona (el suc de 1/2 llimona) 

     

    65 g de tahina 

    1 gra d'all (4 g)

    pebre blanc

    1 culleradeta de les de cafè de comí

     

    40 g  de caldo de cocció dels cigrons del que heu reservat, o d'aigua si no teniu caldo

     

    (Segurament en el pas següent en necessitarem 30 g més, però preferim esperar a veure la textura que obtenim: dependrà de si els cigrons estaven molt ben escorreguts  o no.)

    Afegiu-ho al recipient. 

     

    1. ​/
    2. fins a 30 g  de caldo de cocció dels cigrons, o d'aigua si no teniu caldo
    1. Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica fins a obtenir un puré ben fi.
    2. ​​Si obteniu una textura massa espessa (si havíeu escorregut bé els cigrons, segurament serà així), afegiu-hi més CALDO de cocció   i torneu-ho a triturar.

    Rectifiqueu-ho de sal i, si n'hi afegiu, torneu-ho a barrejar tot amb la batedora elèctrica.

    Si encara no heu de fer servir l'hummus, reserveu-lo, tapat, a la nevera.

    Presentació de l'hummus

    Opcional:

    4 pessic3 de pebre vermell dolç

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Serviu l'hummus en un bol gran per picar o en bols o plats individuals.

    Si voleu, poseu per sobre els CIGRONS cuits que heu reservat sense triturar.

    Si voleu,  espolseu-ho tot amb pebre vermell.

    Si voleu, regueu-ho amb un fil d'oli.

    pastanaga, pelada i rentada, tallada a bastonets

     

    1 bulb de fonoll, rentat, tallat a làmines

     

    1 bulb de remolatxa crua, rentat, tallat a làmines

     

    16 bastonets de pa petits o bastonets de farina de cigró

     

    Podeu acompanyar l'hummus 

    • amb vegetals frescos per sucar tallats en bastonets  (bastonets de pastanaga, de cogombre, de poma…), 
    • amb vegetals frescos per untar tallats a làmines ( làmines de bulb de fonoll cru, de bulb de remolatxa crua, de poma…),
    • amb bastonets de pa o bastonets de farina de cigró per sucar,
    • amb pa per sucar o untar (torradetes, pa de pita…),

    Comentaris