Mongetes seques amb cloïsses

4 persones

Ingredients

  • 1+2=3 grans (12 g) all
  • 1 grapat (40g) ametlles torrades
  • 1 unitat (200-250 g) ceba
  • 300 g cloïsses
  • 1 fulla llorer
  • 300 g mongetes seques
  • 1 cullerada (10 g) oli d'oliva verge extra
  • 4 o 5 brins safrà
  • 1/2 cullerada (4 g) sal
  • 2 unitats (200 g) tomàquet madur
  • Categories

  • Primers
  • Llegums
  • • CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 48), Viena Edicions, Barcelona, 2004
    •  MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 179), Eumo Editorial, Vic, 2000

    Antelació obligatòria:
    El procés 1 ("Remull de les mongetes") s'ha de fer com a mínim amb 10 hores d'antelació.

    Antelació voluntària:
    . El procés 2 ("Cocció dels llegums") es pot fer amb antelació; podem guardar els llegums cuits amb el caldo en un túpper en el congelador.
    . Aquest plat millora si es fa la vigília.

    Remull de les mongetes

    300 g de mongetes seques

    (equivalen a uns 750 g de cuites)

    Poseu els llegums en remull en aigua freda que  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleixen: unes 10 h.

    Cocció de les mongetes

    1/2 cullerada de sal (4 g)

    Poseu els llegums secs remullats a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua del remull que els cobreixi 2 dits per sobre (aproximadament 1,600 kg d'aigua), i afegiu-hi sal. 
    Afegiu-hi les herbes per al caldo (després les retirareu).
    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Poseu les mongetes seques remullades a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua del remull que les cobreixi 2 dits per sobre (aproximadament 1,500 kg d'aigua), i afegiu-hi sal. 

     

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Neteja de les cloïsses

    300 g de cloïsses

    Netegeu-les a sota del raig de l'aixeta.

    Reserveu-les en un pot cobertes amb aigua freda amb sal, amb una concentració semblant a la de l'aigua de mar (g de sal = 3% g d'aigua), perquè deixin anar la sorra que porten: 10 min (si és més temps, no passa res, però aleshores deixeu el pot a la nevera).

    (Quan les hagueu de fer servir, les escorrereu, les tornareu a netejar a sota del raig de l'aixeta i les tornareu a escórrer.)

    Elaboració del sofregit 

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g)

    1 gra d'all (4 g), picat

     

    Poseu l’oli en una cassola (a poder ser antiadherent i de cul gruixut). 

    Quan sigui calent, poseu-hi l'all: a foc mitjà, aproximadament 1 min (sense que arribi a agafar gaire color).

    ceba (200-250 g), picada

    Afegiu-ho a la cassola i aneu remenant: a foc mitjà, 4 o 5 min (sense que arribi a agafar gaire color).

    2 tomàquets madurs (200 g), ratllats

     

    O bé

    1 cullerada de pebre vermell

    Afegiu-hi el tomàquet: uns 5 min.

     

    O bé,

    si no hi poseu tomàquet,

    afegiu el pebre vermell a a la cassola, remeneu, i afegiu ràpidament una mica de caldo del de coure les mongetes per tal que no es cremi el pebre vermell. 

    Cocció dels llegums amb el sofregit

    1 fulla de llorer

    Afegiu a la cassola les mongetes (aneu-les agafant amb una escumadora perquè no es trenquin), caldo de cocció fins que les cobreixi i el llorer. 

    Remeneu amb una cullera de fusta, suaument perquè les mongetes no es trenquin; acabeu de remenar sacsejant la cassola.

    Tapeu la cassola: a foc lent, 5 min.

    Elaboració de la picada

    2 grans d’all

    1 grapat d'ametlles torrades (40 g)

    4 o 5 brins de safrà

     

    Opcional:

    100 g de vi blanc

    En el got de la batedora elèctrica, feu una picada amb aquests ingredients i una mica de caldo de la cassola que teniu al foc.

    Incorporació de la picada a la cassola

    Incorporeu la picada a la cassola: 5 min.

    Incorporació de les cloïsses a la cassola

    Afegiu les cloïsses escorregudes a la cassola.

    Tapeu la casssola i deixeu-ho coure fins que les cloïsses comencin a obrir-se: uns 3  min.

    sal

    Rectifiqueu de sal si cal.

    Deixeu reposar la cassola 2 min fora del foc perquè les cloïsses s’acabin d’obrir.

    Comentaris

    • Teresa Simón 10 de Maig de 2023 12:37

      Que sabeu si es pot congelar un cop fet?

    • Receptes cartesianes 15 de Maig de 2023 19:14

      He congelat moltes vegades mongetes seques cuites, amb el suc de cocció i sense el suc de cocció. També he congelat moltes vegades mongetes seques guisades (amb alguna salsa). Però concretament per a aquesta recepta no he provat la congelació i no sé com poden quedar les cloïsses. Ho provaré.

    • Montse 04 de Novembre de 2024 02:23

      Pel que m’han dit, la sal és millor podar-li al final perquè nones trenqui la pell.

    • Receptes Cartesianes 04 de Novembre de 2024 13:09

      Sí, hi ha qui ho diu. Però no estic segura que sigui cert. Jo, de vegades poso la sal abans i, de vegades, després.