Albergínies farcides de carn 

4 persones

Ingredients

  • 4 unitats (aproximadament 1 kg) albergínia
  • alfàbrega
  • 2 grans all
  • 100 g carn picada de porc
  • 300 g carn picada de vedella
  • 2 unitats (uns 400 g) ceba
  • farigola
  • farina de galeta
  • julivert fresc
  • 1 gotet de vi (uns 100 g) + 1 cullerada (15 g) = uns 115 g llet
  • marduix
  • oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 1 unitat (uns 100 g) pebrot verd
  • sal
  • 1/2 culleradeta (uns 5 g) sucre
  • 2 unitats (uns 400 g) tomàquet madur
  • CAVALLER TRIAY, Ramon: “La cuina menorquina 1 ( Quaderns de Folklore núm. 14)” (p. 37), Col·lectiu Folklòric Ciutadella, Ciutadella, 1984
    MIRALPEIX, Assumpta; CLAPÉS, Jaume: "Colesterol y dieta" (p. 120), Random House Mondadori, Barcelona, 1998
    RIPOLL, Luís: “Libro de Cocina Menorquina” (p. 54), Luís Ripoll Editor- Col·lecció Siurell, Palma de Mallorca, 1983
    MARCH, Lourdes: "La cocina mediterránea" (p. 99), Alianza Editorial, Madrid 2002

    Club de cuines. TV3

    Aquest plat és propi de la cuina balear.

    Les albergínies farcides de carn poden constituir un plat únic, acompanyades d'una amanida.

    Les albergínies farcides de carn es poden congelar dins d'un tàper (un cop estiguin congelades, si voleu podeu guardar-les en una bossa de congelació o embolicades en film transparent). Per fer-les servir, les deixeu descongelar a la nevera i, un cop descongelades, o quasi, les poseu una estoneta al forn.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º (només amb l'escalfor de baix).

    Preparació de les barques d'albergínia

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu una safata de forn amb una mica d'oli o bé forreu-la amb paper de forn.

    4 albergínies (aproximadament 1 kg)

     

    Renteu-les, eixugueu-les, talleu-los la cua i talleu-les al llarg. 

    Amb l’ajut d’un ganivet, traieu la polpa de les albergínies vigilant que la pell no es trenqui (primer de tot resseguiu amb la punta del ganivet tot el perímetre de la semi-albergínia; després, aneu baixant cada vegada més des de la vora cap al fons; quan pugueu, retireu la polpa amb la mà; a continuació, mireu de polir una mica més la feina (no cal que escureu totalment la pell perquè de tota manera ens ho podrem menjar tot).

    Disposeu les barques de pell d’albergínia a la safata de forn que heu preparat.

    sal

    oli d'oliva verge extra

    Saleu l'interior de les barques, afegiu un rajolí d'oli a cada barca i esteneu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona.

    Quan el forn sigui calent, a 200º, poseu-hi la safata: uns 15 o 20 min (fins que la polpa que ha quedat enganxada a la pell estigui cuita i una mica torrada.

    Preparació de la polpa d'albergínia

    sal

    Feu a daus la polpa que heu reservat, saleu-la i torneu-la a reservar

    Elaboració del farciment

    1 cullerada d’oli d'oliva verge

    2 grans d’all, picats

    Poseu l'oli en una cassola de fons gruixut (si pot ser, antiadherent) i escalfeu-lo. Poseu-hi l'all i deixeu que es dauri (vigileu perquè en un no res es crema).

    2 cebes (uns 400 g), a trossets

    • (Podeu trossejar-les amb un ganivet,
    • O bé amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, poca estona perquè si no queden fetes puré. 
    • O bé amb la thermomix, programant 4s, v=4; si voleu els trossos més petits, programeu 1 s més, v=4.)

    1 pebrot verd (uns 100 g), a trossets

    Afegiu-ho a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi una mica daurada: uns 10 min.

    2 tomàquets madurs (uns 400 g), picats o fets puré

    • Els podeu picar amb la batedora elèctrica o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica,  
    • O bé fer-los puré amb la thermomix a velocitat màxima)

     

    marduix (en castellà, mejorana) o bé orenga   

     

    farigola

    alfàbrega

    julivert 

     

    sal

    1/2 culleradeta de sucre (uns 5 g)

    Afegiu-ho a la cassola, que deixareu destapada perquè el líquid es vagi evaporant: uns 5 min.

    Afegiu la polpa d'albergínia a la cassola i remeneu: uns 5 min.

    300 g de carn de vedella picada

    100 g de carn de porc picada

    (Podeu canviar la proporció de carn de vedella i de porc, així com només posar-n'hi d'un tipus)

     

    sal

    pebre

    Aparteu el sofregit cap al perímetre de la cassola, poseu la carn en el centre de manera que quedi escampada i saleu-la. Quan vegeu que ja té color, remeneu-la i saleu-la una mica més (pel costat per on no l'havíeu salada). 

    Quan quasibé tota la carn tingui una mica de color, barregeu tot el contingut de la cassola. 

    1 gotet dels de vi de llet (uns 100 g), que pot ser descremada

    Afegiu-ho a la cassola i remeneu (si veieu que el farciment queda molt espès, podeu afegir-n'hi una mica més): 1 min.

    Apagueu el foc.

    1 ou

    1 cullerada de llet (15 g)

    sal

    En un plat, saleu l'ou, bateu-lo, afegiu-li la cullerada de llet i bateu-ho (afegim la llet a l'ou per dificultar que qualli quan l'afegim a la cassola). 

    Aboqueu l'ou amb llet a la cassola i barregeu-ho tot (ràpid perquè l'ou no coaguli): 2 min.

    Farciment de les barques

    Farciu les albergínies amb el contingut de la cassola.

    Gratinat de les barques farcides

    pa ratllat

    Opcional: julivert, picat

     

    oli d'oliva verge extra

     

    (Es pot substituir el pa ratllat i l'oli per uns 75 g de formatge emmental ratllat.)

    Espolseu pa ratllat (o pa ratllat barrejat amb julivert) al damunt de les albergínies i regueu-les generosament amb oli.

    Poseu la safata al forn a gratinar: uns 10 min.

    Presentació de les barques farcides

    Es poden servir

    • soles,
    • o bé acompanyades d'una salsa de tomàquet
    • o d'una amanida.

    (Si us en sobren, les podeu congelar.)

    Comentaris