Cols de brussel·les amb tofu

4 persones

Ingredients

  • 150 g ceba tendra
  • 650 g cols de Brussel·les
  • 8 g, de fulles julivert fresc
  • Opcional llavors de sèsam torrades
  • 10 g (o xarop d'auró) mel
  • 25 g + 14 g + 14 g + un rajolí = uns 60 g oli d'oliva verge extra
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • sal
  • 20 g salsa de soja
  • 200 g tofu
  • 10 g (o vinagre de poma) vinagre d'arròs
  • 160 g xampinyons
  • OTTOLENGHI, Yotam: "El gourmet vegetariano” (p. 105   ), RBA, Barcelona, 2015

    Primer plat o plat únic

     

    Preparació de la marinada per al tofu

    20 g de salsa de soja 

     

    25 g d'oli d'oliva verge extra

    o, si us agrada, d'oli de sèsam

     

    10g de vinagre d'arròs

    o vinagre de poma

     

    10 g de mel

    o de xarop d'auró

     

    1 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç

    Aboqueu-ho tot en un bol (on després hi abocareu el tofu per marinar-lo) i barregeu-ho: si voleu, podeu fer-ho amb la batedora elèctrica.

    Procés de marinar el tofu

    200 g de tofu

    Talleu el tofu en tires d'aproximadament 1 cm x 1 cm x 4 cm (si el bloc de tofu fa 3 cm x 8 cm x 8 cm, talleu-lo longitudinalment en dos blocs de 1,5 cm x 8 cm x 8 cm; talleu cadascun d'aquests dos blocs en tires d'1 cm de gruix i, a continuació, talleu les tires per la meitat).

    Submergiu les tires de tofu a la marinada, barregeu-ho bé, tapeu el bol i reserveu-lo a la nevera mentre seguiu fent la recepta (si l'hi deixeu més estona també va bé).

    Cocció de les cols de brussel·les

    650g de cols de brussel·les

    Talleu la base del tronc de cada col i retireu les fulles externes, dues o tres, que són brutes o més gruixudes. Renteu les cols amb aigua abundant i escorreu-les.

    sal

    Talleu-les en 3 rodanxes longitudinalment i saleu-les.

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    Escalfeu l'oli en una cassola o paella i, quan sigui calent, afegiu-hi les cols, primer a foc fort i després abaixeu el foc: uns 10 min  (han de quedar cuites però cruixents); aneu remenant, suaument perquè no es desfacin, i controlant que no es cremin (si cal, en algun moment afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar).

    Aboqueu-les en un bol on després hi afegireu més coses.

    Elaboració del sofregit de ceba i xampinyons

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    150 g de ceba tendra, rentada i picada

     

    160 g de xampinyons, tallats a quarts

    Escalfeu l'oli a la mateixa cassola d'abans. Quan sigui calent, afegiu-hi la ceba i els xampinyons: uns 4 min, primer a foc fort i després, fluix.

    Aboqueu-ho al bol de les cols.

    Sofregida del tofu

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Si cal, afegiu una miqueta d'oli a la cassola d'abans i escalfeu-lo. Aneu traient els trossos de TOFU de la marinada i aneu-los posant a la cassola, separats (si no hi caben tots, feu aquesta operació en 2 tandes). Sofregiu-los: a foc fluix, uns 2 min per cada costat.

    Unió de tots els ingredients

    Amb la cassola fora del foc, afegiu al tofu les cols i el sofregit de ceba i xampinyons que heu reservat en un bol. 

    Afegiu-hi la marinada del tofu.

    8 g de fulles de julivert, picades

    Afegiu-hi el julivert i remeneu. 

    Si cal, afegiu-hi sal.

    Presentació

    Opcional:

    llavors de sèsam torrat

     

    Opcional:

    oli d'oliva verge extra o bé oli de sèsam

    Si voleu, podeu espolsar unes llavors de sèsam torrat al damunt de cada plat.

    Si voleu, podeu amanir cada plat amb una mica d'oli.

    Comentaris