Brandada de bacallà

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

uns 450 g de brandada de bacallà (4 persones)

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 400 g (pot ser congelat) bacallà dessalat
  • 50 g llet
  • 10 g + 40 g + 30 g = 80 g oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat, petita (uns 100 g) patates
  • FUNDACIÓ ALÍCIA: "Cocina de aceites de variedades tradicionales Territorio Sénia” (p.80), Onada Edicions, Benicarló 2012
    GÓMEZ, Dolors: "La paella pel mànec" (p. 272), Viena- Milfulls, Barcelona, 2004
    INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 100), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "De la cuina a la taula en 10 minuts" (p. 50), Editorial Amat, Barcelona, 2012
    LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 649), Empúries, Barcelona, 1997
    MIRALPEIX, Assumpta: "Cocina eco" (p. 189), Grijalbo, Barcelona, 2018
    ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 524), Alianza Editorial, Madrid, 1985
    PARELLADA, Ada: "La cuina sostenible” (p. 75), Columna, Barcelona, 2018
    ROCA, Joan: “La cuina de la meva mare” (p. 32), Edicions 62, Barcelona, 2014
    THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 196), Thermomix, 2006

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • La brandada de bacallà pot constituir un segon plat.
      • La podeu servir en plats o bols individuals, acompanyada de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de cogombre, de bastonets de pa o de torradetes;
      • o bé al damunt d'unes rodanxes de poma, d'uns talls de tomàquet o d'uns raves una mica oberts;
      • o bé la podeu servir com a farcit d'unes patates cuites al vapor o d'uns ous durs.
    • També es pot servir com a aperitiu en un bol comú on els comensals suquin bastonets o torradetes.
    • També pot servir-se per esmorzar o per berenar, untada en una llesca de pa o de pa amb tomàquet.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix una brandada més fina amb thermomix.    

     

    Ens podem saltar alguna part de la recepta?

    • És possible saltar-se la segona part de l'elaboració de la brandada (procés 5), però el resultat queda més fi si fem la recpta completa.

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu. També es pot servir a temperatura ambient a l'hivern.

                  

    Antelació optativa:

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació i reservar la brandada en un tàper a la nevera.
    Què és l'hummus de remolatxa?
     
    És un puré fred de cigrons i remolatxa.
     
     
    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?
     
    L'hummus de remolatxa constitueix un primer plat d'estiu, que podeu servir en un plat fondo, en un bol o en una copa.
    També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.
     
     
    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              
     
    S'aconsegueix un hummus molt més fi amb thermomix.    
     
     
    Temperatura de servei:
     
    Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu. També es pot servir a temperatura ambient a l'hivern.
                   
     
    Antelació necessària:
     
    El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de coure'ls (procés 2).
    Heu de fer la recepta amb prou antelació perquè l'hummus estigui a temperatura ambient (si fa fred) o sigui fred de la nevera (si és a l'estiu).
     
     
    Antelació optativa:
     
    Podeu coure els cigrons (processos 1 i 2) amb antelació.
    Podeu coure la remolatxa (procés 3) amb antelació.
    ​Tota la recepta es pot preparar la vigília.
     
     
    Remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2):
     
    Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de cigrons cuits (160 g de secs), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    Us podeu saltar aquests dos processos si compreu directament 400 g de cigrons cuits.
     
     
    Cocció de la remolatxa (procés 3):
     
    Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de remolatxa cuita (uns 400 g de crua), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar la que us sobri per acompanyar una amanida o per fer una crema de remolatxa.
    Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 400 g de remolatxa cuita.

    Preparació del bacallà

    400 g de bacallà dessalat 

    • Si voleu, podeu comprar-lo esqueixat. 
    • Si voleu, podeu comprar bacallà dessalat congelat (primer de tot l'haureu de descongelar a la nevera).

    Escorreu el bacallà i emboliqueu-lo amb paper absorbent de cuina per eixugar-lo. Si veieu que el paper queda molt mullat, desemboliqueu-lo i repetiu el procés. Reserveu el bacallà embolicat.

     Cocció de l'all

    1 gra d'all (4 g), pelat, a làmines

     

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

     

    10 g d'aigua (1 cullerada no plena)

    Poseu les làmines d'all  i l'oli i l'aigua en un bol petit apte per a microones i barregeu-ho tot.

    Poseu el bol, destapat, al microones i programeu: 900 W, 1 min 20 s. Reserveu-ho.

    Cocció del bacallà i la patata

    Poseu el BACALLÀ que heu reservat a l'estoig de silicona (o en un altre recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones). 

    patata petita (100 g), pelada, tallada en 4 trossos

     

    50 g de llet

    Afegiu-ho a l'estoig.

    Poseu l'estoig tapat en el microones i programeu: 900 W, 4 min.

    Deixeu-ho reposar amb l’estoig tancat: 1 min.

     

    Comproveu si el bacallà i les patates ja són cuits. Si alguna de les dues coses no ho està, retireu el que ja està cuit, escorrent-ho, i deixeu la resta uns segons més al microones. 

    Quan ja no cremi, elimineu pell i espines del bacallà, si en té.

    Elaboració de la brandada

    Poseu en el got de la batedora elèctrica:

    • el BACALLÀ
    • la PATATA
    • i la LLET de la cocció;
    • l'ALL amb el seu líquid de cocció.

    Poseu en el got de la thermomix: 

    • el BACALLÀ
    • la PATATA
    • i la LLET de la cocció;
    • l'ALL amb el seu líquid de cocció.

    40 g d'oli d'oliva verge extra

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al got.

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot, feu servir la batedora elèctrica: a velocitat màxima, més d'1 min.

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot, programeu: 1 min, v=5- 10.

     

    Baixeu les restes de la paret del got i de la tapadora i, si cal, programeu uns s més v=5-10.

    Segona part de l'elaboració de la brandada 

    Aquesta part de la recepta és opcional.

    La brandada queda bona sense els 30 g d'oli que afegim en aquest procés, però creiem que queda més fina amb aquest oli addicional.

    30 g d'oli d'oliva verge extra

    Programeu

    sense temps,  v=5.

    i aneu abocant l’oli molt a poc a poc a sobre de la tapa, sense treure el gotet (l’oli anirà caient en forma de fil dintre del vas); quan hagueu acabat l'oli, seguiu encara un moment amb v=5. 

    Aneu abocant l’oli molt a poc a poc al got mentre aneu fent anar la batedora elèctrica; quan hagueu acabat l'oli, seguiu encara un moment amb la batedora en marxa. 

    Presentació de la brandada

    • Podeu servir la brandada en un plat o en un bol, acompanyada de bastonets de pastanaga per sucar, de bastonets de poma, de bastonets de cogombre, de bastonets de pa o de torradetes;
    • o bé el podeu servir com a farcit d'unes patates cuites al vapor, o d'uns ous durs;
    • o bé untat a sobre d'unes llesques de pa o d'unes torrades, al damunt d'unes rodanxes de poma, d'uns talls de tomàquet o d'uns raves una mica oberts. 

    Comentaris

    • Roman 17 de Juny de 2022 03:52

      Sencillament exquisita