Amanida de col llombarda i fonoll amb taronja i panses

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 50 g avellanes torrades
  • 350 g (un tros) col llombarda
  • 115 g de bulb (un tros) fonoll
  • 36 g (2,5 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • 25 g (1 grapat) panses
  • pebre blanc
  • 7 g sal
  • 1 unitat (o 2 si no tenim cap taronja sanguina) taronges
  • 1 unitat (o cap si posem 2 taronges de les altres) taronges sanguines
  • 20 g (una mica més d'1 cullerada) vinagre de poma
  • 10 g (2 culleradetes) xarop d'atzavara
  • CENTRE CÍVIC EL SORTIDOR (Taller impartit per Maria Alcolado): "Tasta l'hivern: Fruites deshidratades", Barcelona, 2018

    Mètode preferit per fer l'amanida de col llombarda i fonoll (procés 1), tradicional o thermomix?

    • Si disposeu d'un accessori picador de la batedora elèctrica prou gran, tant li fa fer servir aquest accessori com la thermomix. 
    • Si no disposeu d'un accessori picador de la batedora elèctrica prou gran ni de thermomix, podeu treballar a mà. Seguiu els passos següents: 
      • piqueu la col llombarda i el fonoll amb ganivet a sobre d'una taula de picar, i aboqueu-ho a la safata on servireu l'amanida;
      • prepareu la vinagreta en un bol petit barrejant l'oli, el vinagre, el xarop d'atzavara, la sal i el pebre blanc (va bé fer-ho amb la batedora elèctrica);
      • amaniu la picada de col llombarda i fonoll amb la vinagreta.  

     

    Antelació recomanable

    • Convé fer tota la recepta amb antelació tret de la incorporació de la fruita seca, que afegireu just abans de servir (és a dir, convé fer els procesos 1 i 2 amb antelació i deixar el procés 3 per a última hora): d'aquesta manera la col llombarda, el fonoll i les panses es van macerant.

     

    Amanida de primavera, estiu, tardor o hivern?

    • Aquesta amanida és pròpia de l'hivern, que és quan és la temporada de la col llombarda, el fonoll i les taronges. 

    Elaboració de l'amanida de col llombarda i fonoll

    115 g de bulb de fonoll (un tros de bulb), rentat, a trossos 

     

    350 g de col llombarda (un tros de col), rentada, a trossos

    Aboqueu-ho al got de la thermomix.

    Aboqueu-ho al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    36 g d'oli d'oliva verge extra (2,5 cullerades)

     

    20 g de vinagre de poma (una mica més d'1 cullerada)

    o bé

    •  de suc de llimona (així us quedarà més àcid)

     

    10 g de xarop d'atzavara (2 culleradetes)

    o bé

    • 1/2 cullerada de mel

     

    7 g de sal (1,5 culleradetes)

    pebre blanc

    Afegiu-ho tot al got.

    Afegiu-ho tot al bol.

    Per picar una mica les hortalisses, i barrejar-ho tot, programeu: 12 s, v=4. Si cal, programeu uns segons més, v=4.

    Piqueu-ho una mica tot (premeu i deixeu anar el botó d'engegar unes quantes vegades fins que obtingueu el gruix de picat que desitgeu).

    Aboqueu l'amanida a la safata on la servireu.

    Aboqueu l'amanida a la safata on la servireu.

    ​Incorporació de la taronja i les panses a l'amanida

    1 taronja

    1 taronja sanguina

     

    o bé

    • 2 taronges

    Peleu les taronges a sang (és a dir, de manera que no ens quedi gens de pell blanca), separeu-ne els grills (descarteu totes les pells blanques) i talleu-los a trossets; reserveu tot el suc que es va desprenent.

    Aboqueu a la safata de l'amanida els trossets de taronja i el suc que han deixat anar.

    25 g de panses (1 grapat)

    Incorporeu-les a l'amanida i barregeu-ho tot.

    Incorporació de la fruita seca picada a l'amanida

    Aquest procés s'ha de fer en el moment de servir per tal que la fruita seca estigui cruixent.

    50 g d'avellanes torrades (2 grapats), trossejades

    o bé

    • anacards, o festucs o ametlles torrades

    (Si voleu, podeu trossejar les avellanes picant-les grollerament amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la thermomix.)

    En el moment de servir, incorporeu-les a l'amanida i barregeu-ho tot.

    Comentaris