Pastís semifred de mango i plàtan 

Material obligatori

Thermomix

10 persones

Thermorecetas (consultat el 2013)

Podeu substituir el mango per maduixes, préssec, caquis… Si feu servir maduixes, augmenteu una mica la quantitat de sucre (les maduixes són una mica àcides).

Material necessari:
Motllo desmotllable (per exemple, rodó de 23 cm de diàmetre).

Antelació preferible:
És millor fer aquest pastís la vigília; o bé fer els processos de l'1 al 4 la vigília i deixar el procés 5 ("Elaboració de la capa superior") per al mateix dia, almenys 2 hores abans de servir-lo. 

Antelació obligatòria:
. Un cop fet el procés 3 ("Elaboració de la capa del mig. 1a part"), abans de fer el procés 4
 ("Elaboració de la capa del mig. 2a part"),  s’ha d’esperar un mínim de 4 h.
. Un cop fet tot, abans de poder servir el pastís s’ha d’esperar un mínim de 2 h.

Conservació: 
Si us en sobra, el podeu congelar.  Per consumir-lo un cop congelat, traieu-lo del congelador i poseu-lo a la nevera, com a mínim 12 hores.

Elaboració de la base

200 g de galetes Digestive

(o galetes Maria si voleu menys greix; però queda millor amb les Digestive)

Les poseu en el got de la thermomix.

Programeu: 10 s, v=6

80 g de mantega a temperatura ambient 

L'afegiu, a trossets, al got.

Programeu: 15 s, v=6

Aboqueu la barreja en un motllo desmotllable rodó de 23 cm de diàmetre i l’esteneu per tota la base del motllo, pressionant amb els dits perquè quedi igualada i compacta (perquè les vores quedin bé, es pot anar fent pressió amb una espàtula de silicona posada plana, amb la qual anirem resseguint la circumferència del motllo ).

Tapeu el motllo amb una tapadora o amb film transparent i reserveu-lo nevera.

Procés de muntar la nata 

Netegeu el got de la thermomix i la tapa amb paper de cuina per treure les restes de galeta (o bé netegeu-ho amb aigua i sabó, però en aquest cas, després ho haureu d'eixugar molt bé).

500 g de nata líquida amb un mínim de 35,1% de matèria grassa, molt freda.

Poseu la papallona en el got de la thermomix.
 
Agiteu bé l’envàs de la nata perquè si no la part sòlida tendeix a quedar-se al fons.
 
Aboqueu la nata en el got. Un cop abocada la nata, obriu completament l'envàs i escureu-ne bé les parets on s'hi pot haver acumulat nata espessa. 
 
Programeu, amb el gotet cap per avall: v=4, fins que estigui muntada (menys d'1 min). (Quan la nata està muntada del tot, la màquina fa un soroll especial; el temps pot variar; vigileu que si ho deixeu massa estona es farà mantega).
 
(Si voleu muntar més de 500 g de nata, traieu la papallona i programeu: v=5.)

Poseu la papallona a les ganivetes.

 

Agiteu bé l’envàs de nata perquè la grassa es reparteixi uniformement. 

 

Aboqueu la nata en el got. Un cop abocada la nata, obriu completament l'envàs i escureu-ne bé les parets on s'hi pot haver acumulat nata espessa. 

 

Programeu, amb el gotet cap per avall: v=4, fins que estigui muntada (aproximadament 1 min).

(Podeu anar-ho controlant mirant pel bocal; quan la nata està muntada del tot, la màquina fa un soroll especial. El temps pot variar; vigileu que si ho deixeu massa estona es farà mantega).

 

Compte! Si fem dos pastissos alhora  i muntem 1000 g de nata (el màxim que podem muntar amb la thermomix) no farem servir la papallona i programarem v=5. 

Aboqueu la nata en un bol i reserveu-la tapada a la nevera.

Elaboració la capa del mig. Primera part

8 fulls de gelatina

(de fet, en necessitarem 9; el novè el reservem per a la decoració)

Els  talleu a trossos en un plat fondo, ho cobriu amb aigua freda i ho deixeu en remull.

400 g de polpa de mango (1 mango i mig aproximadament)

(o de maduixes, o de préssec o de caqui…)

200 g de plàtan madur (uns 2 plàtans)

100 g de sucre 

el suc de ½ llimona (30 g)

Ho aboqueu  tot en el got sense netejar-lo.

Programeu: 10 s, v=4

Programeu: 10 min, 100º, v=3

Agafeu un got d'uns 250 o 300 cm3 de capacitat i n’ompliu aproximadament les ¾ parts amb barreja de la que heu fet.

Reserveu-ho (ho farem servir per a la capa superior del pastís).

Escorreu els fulls de gelatina i els incorporeu a la resta de la barreja que ha quedat en el got de la thermomix. Programeu: 30 s, v=4

Deixeu refredar a temperatura ambient.

​Elaboració la capa del mig. Segona part

iogurt  natural (125 g)

Un cop freda la barreja, hi incorporeu el iogurt i la nata muntada.

Programeu: 10 s, v=5

Si no s’ha barrejat del tot bé, ho acabeu de barrejar amb una espàtula.

Aboqueu aquesta mousse sobre la base de galetes del motllo amb molt de compte.

Ho poseu a la nevera i deixeu que qualli: un mínim de 4h.

També poseu a la nevera el got omplert fins a les 3/4 parts.

Elaboració de la capa superior

S'ha de fer un cop passades com a mínim 4 hores de l'elaboració de la capa del mig.

1 full de gelatina

El  talleu a trossos en un plat fondo, ho cobriu amb aigua freda i ho deixeu en remull.

Traieu de la nevera el got de puré de fruites que havíeu reservat. Si està massa espès hi afegiu una mica d’aigua i remeneu.

Escalfeu el got al microones: a potència màxima, 1 min.

Escorreu el full de gelatina, l’afegiu al got i ho bateu amb una forquilla fins que tot estigui ben barrejat.

Ho deixeu temperar.

Aboqueu el puré del got a sobre del pastís i l’esteneu bé per tota la superfície procurant que quedi  igualat per tot arreu (per igualar-lo, aneu fent moviments de decantació del motllo en totes les direccions i veureu que la cobertura es va col·locant bé).

Poseu el pastís a la nevera fins que qualli:

2 h com a mínim.

Comentaris

  • Dori 24 de Juny de 2013 08:03

    Qué buena pinta, lo voy a hacer!!