Fonoll caramel·litzat amb mató

4 persones

Ingredients

  • 40 g anet
  • 4 unitats fonoll
  • 1 cullerada llavors de fonoll
  • 1 unitat, la ratlladura de la pell llimona
  • 140 g mató
  • 1 cullerada (14 g) +
    1 cullerada (14 g) + unes gotes  oli d'oliva verge extra
  • sal
  • 1 cullerada (15 g), de llustre sucre
  • OTTOLENGHI, Yotam: "El gourmet vegetariano” (p. 172), RBA, Barcelona, 2015

    Temperatura de servei

    • Serviu aquest plat tebi o a temperatura ambient.

     

    Antelació necessària

    • Si  en comptes de comprar el mató voleu fer-lo (amb la recepta de mató fet amb llet i llimona o amb la recepta de mató fet amb llet i iogurt), heu de preveure-ho; tingueu en compte, però, que, un cop fet,  no cal que el tingueu 1 h a la nevera perquè es refredi (si està tebi, per a aquesta recepta també va bé). 

    Preparació del fonoll

    fonolls 

    Separeu els bulbs, les tiges i les fulles dels fonolls (reserveu les tiges per a una altra recepta).

     

     

    Retireu les capes externes dels bulbs que siguin dures o marrons (reserveu-les per al caldo o per a un puré; quan el feu caldrà retirar la làmina exterior més bruta amb un pelador), però conserveu la base dels bulbs perquè no es desfacin. Renteu els bulbs (faran uns 700 g) a sota del raig d'aixeta i eixugueu-los amb paper de cuina.

     

    Reserveu unes quantes fulles verdes per a la decoració (reserveu la resta de fulles verdes per a una altra recepta). Renteu les fulles per a la decoració a sota del raig d'aixeta, eixugueu-les entre dos fulls de paper de cuina i reserveu-les.

    Talleu els bulbs a rodanxes d'aproximadament 1 cm de gruix.

    Daurat del fonoll

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Poseu l'oli en una cassola o paella, si pot ser antiadherent i de fons gruixut, i escalfeu-lo.

    Poseu les RODANXES de FONOLL a la cassola en una capa. 

    (si no us hi caben totes, reserveu les altres per a una segona tanda)

    Deixeu que es daurin primer per una banda (uns 2,5 min; sense remenar ni girar-les), i després per l'altra (aproximadament 1 min).

     

     

    Reserveu les rodanxes de fonoll daurades en un plat.

    Si cal, repetiu el tres passos anteriors amb la segona tanda de RODANXES de FONOLL.

    Cartamel·lització del fonoll

    1 cullerada de sucre de llustre (uns 15 g)

    [Per transformar el sucre en sucre de llustre: 

    • poseu el sucre a l’accessori picador de la batedora elèctrica i polvoritzeu-lo

    o bé

    • poseu el sucre en el got de la thermomix  amb el got i les ganivetes ben seques i programeu: 20 s, v=5-10.]

     

    1 cullerada de llavors de fonoll, en gra

    Poseu el sucre i les llavors a la cassola on heu daurat el fonoll, sense netejar-la: aneu remenant, 30- 60 s (fins que el sucre s'hagi fós).

    sal

    Saleu les rodanxes de fonoll que heu reservat i torneu a incorporar-les a la cassola.  Caramel·litzeu-les: a foc fluix, remenant de tant en tant, 1 o 2 min (només volem que les rodanxes de fonoll quedin cobertes amb el sucre fós i les llavors; volem que les rodanxes de fonoll quedin dures per dins).

    Distribuïu les rodanxes de fonoll a la safata on les servireu.

    Presentació del plat

    40 g d'anet (eneldo, en castellà), picat (fulles i tija) 

    Renteu l'anet a sota del raig d'aixeta i eixugueu-lo entre dues làmines de paper de cuina. Piqueu-lo: fulles i tija.

    Espolseu l'anet per sobre de les rodanxes de fonoll o bé barregeu-lo amb les rodanxes de fonoll.

    140 g de mató 

    Esmicoleu el mató per sobre.

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    1 llimona, la ratlladura de la pell

    Ruixeu-ho amb unes gotes d'oli i espolseu-ho amb la ratlladura de pell de llimona.

    Decoreu-ho amb les FULLES de FONOLL que heu reservat.

    Serviu-ho tebi o a temperatura ambient.

    Comentaris