Timbal de carbassa

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 gra all
  • 80 g ametlles torrades
  • 800 g (un cop pelada i tretes les llavors) carbassa
  • 600 g (unes 3 unitats) ceba
  • 16 fulles (per a l'acompanyament) enciam
  • 1+ 1 = 2 fulles llorer
  • 1+1=2 cullerades (27 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • sal
  • 12 unitats (per a l'acompanyament) tomàquet cirerol
  • 500- 600 g (unes 5 unitats) tomàquet madur
  • 2147Mans (consultat el 2017)

    Mètode de cocció de la carbassa preferible: tradicional o microones?    

    • És igual.

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat es pot servir tebi o fred.

     

    Antelació opcional

    • Podeu coure la carbassa (procés 1) amb antelació.
    • Podeu fer el sofregit (procés 2) amb antelació.
    • Si penseu servir el plat a temperatura ambient o fred, podeu fer tota la recepta amb antelació (processos 1, 2 i 3) tret de la presentació final amb l'enciam al voltant.

    Cocció de la carbassa

    800 g de carbassa, pelada i tretes les llavors (el pes és un cop pelada i tretes les llavors), tallada a daus d'uns 3 cm d'aresta 

     

    1 gra d’all picat

    1 fulla de llorer

    una  miqueta de nou moscada

     

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu la carbassa al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: 

    • Poseu l'aigua a l'olla​  (que en cobreixi la base), poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, els daus de carbassa;
    • per sobre de la carbassa poseu-hi l'all, el llaurer i la nou moscada; 
    • tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    800 g de carbassa, pelada i tretes les llavors (el pes és un cop pelada i tretes les llavors), tallada a daus d'uns 3 cm d'aresta 

     

    1 gra d’all picat

    1 fulla de llorer

    una  miqueta de nou moscada

     

    1 cullerada d'aigua (15 g)

    Poseu els daus i l'aigua a l'estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones). Poseu l'estoig tancat en el microones. Programeu: uns 6 min, potència màxima.

    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

    Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i deixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).

     

    Elaboració del sofregit

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Poseu l'oli en una cassola de fons gruixut i escalfeu-lo.

    600 g de ceba  (unes 3 unitats), pelada i picada

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que la ceba quedi ben tova i tingui un color fosc (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10-15 min, però millor si la deixeu 30 min o fins i tot més (ha de quedar amb textura de melmelada).

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu-ho.

    500- 600 g de tomàquets madurs  (unes 5 unitats), rentats i ratllats o triturats

    [Podeu triturar-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la  thermomix (programeu: 1min, v=5-10).]

     

    1 fulla de llorer

     

    Afegiu-ho a la cassola, que deixareu destapada perquè l'aigua del tomàquet es vagi evaporant. Aneu remenant de tant en tant, fins que agafi consistència de salsa (no ha de ser líquida; tampoc ha de ser totalment eixuta; ha de tenir una consistència cremosa): uns 10- 15min.

    Modelatge del timbal de carbassa

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu la carbassa que heu reservat (retireu la fulla de llorer, però deixeu l'all). Aixafeu-la amb una forquilla (no cal que quedi un puré fi, poden quedar alguns trossets de carbassa sense aixafar).

    Munteu cada timbal per capes en el plat on el servireu, dins d'un cèrcol d'emplatar, amb aquest ordre, i aneu-ho compactant una mica:

    • el puré de carbassa,

    • el sofregit,

    • el puré de carbassa,

    • el sofregit,

    • el puré de carbassa.

    uns 80 g d'ametlles torrades o crues, picades gruixudes

    [o d'avellanes torrades o crues

    o de nous

    o de cacauets]

    Empolvoreu la fruita seca damunt del timbal.

    Desemmotlleu el timbal.

    Decoració del plat

    16 fulles d'enciam, netes, centrifugades i a trossos

     

    12 tomàquets cirerol, nets i partits per la meitat

     

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    sal

    Envolteu cada timbal d'unes fulles d'enciam i d'uns tomàquets cirerol. Amaniu l'enciam i el tomàquet.

    Comentaris

    • Eugènia 06 de Novembre de 2024 12:42

      Avui l'he fet, i queda molt bé. Sobretot la presentació és esplèndida! La pròxima vegada vigilaré primer d'escórrer bé la carabassa.