2 tortells d'uns 25 cm de diàmetre
• INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 162), Columna Edicions, Barcelona, 2006
• LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 630), Empúries, Barcelona, 1997
• MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 444), Eumo Editorial, Vic, 2000
Gadgets&Cuina (consultat el 2015)
Què és un tortell?
D'on és propi, el tortell?
Com és, el tortell de Reis?
Quines sorpreses amagades conté, el tortell de Reis?
Quan es menja, el tortell de Reis?
Quants tortells podem fer amb les quantitats d'aquesta recepta?
Quines variacions del tortell de Reis podem fer amb aquesta recepta?
On es pot comprar el llevat de forner fresc?
Antelació necessària
Antelació opcional
Podem congelar el tortell?
Quan s'ha d'enfornar el tortell?
Com ens hem d'organitzar per fer el tortell?
Si voleu servir el tortell (o congelar-lo) el dia 0:
Si només voleu fer un dels dos tortells de massapà (i deixar l'altre sense farcir o farcir-lo de trufa, nata o crema), dividiu per 2 les quantitats de tots els ingredients del massapà.
Si no teniu temps us podeu saltar aquest procés.
unes gotes d'oli d'oliva verge extra |
Poseu una de les dues boles de massa a sobre d'un silpat o bé directament a sobre de la taula de treball (si la poseu a sobre de la taula de treball, unteu-la primer amb una mica d'oli; no l'empolvoreu amb farina perquè afegiríeu farina a la massa i no ens convé). Estireu la massa amb el corró i doneu-li forma de rectangle d'uns 34 cm x 23 cm. |
1 fava seca (per posar-la dins del tortell)
1 figureta de rei (per posar-la dins del tortell) |
Amb el MASSAPÀ corresponent a 1 tortell (si heu fet la quantitat de massapà que indica la recepta, n'heu de fer servir la meitat per a cada tortell), feu un cilindre de la mateixa llargada que la llargada del rectangle de massa que heu estirat. Poseu el cilindre de massapà a sobre del rectangle de massa, en la direcció de la llargada, a prop del límit del rectangle. Amagueu la fava i el rei dins del cilindre de massapà, en dos punts separats. |
Estireu el rotllo i tanqueu-lo unint-ne les puntes.. Si heu treballat directament a sobre de la taula de treball, quan ja tingueu el tortell a la mida que voleu, poseu-lo a sobre d'un silpat o bé a sobre d'una làmina de paper vegetal. Poseu-ho en una placa de forn. |
|
1 ou (potser no el fareu servir tot), batut |
|
fruita confitada al gust, per exemple,
|
No vulgueu estalviar temps posant dos tortells alhora al forn: coeu-ne un de sol cada vegada,
sucre perlat (el sucre perlat és sucre amb els grans grossos, com perles) |
Escampeu sucre perlat per sobre del tortell. |
Torneu a omplir d'aigua l'olla d'abans i poseu-la al foc: fins que bulli. Torneu a abocar aigua bullent a la safata d'abans i poseu-la a la part baixa del forn (el forn està a 220º). |
|
anís sec (licor), posat en un recipient polvoritzador |
|
anís sec (licor), posat en un recipient polvoritzador |
Poseu el tortell al forn calent (220º), on teniu la safata amb aigua calenta: amb l'escalfor de dalt i de baix, de 15 a 18 min (coeu el tortell el temps just perquè agafi color; controleu que la base del tortell no sigui crua: la base del tortell ha de quedar cuita però no excessivament cuita); quan hagin passat uns 12 min, torneu-la a polvoritzar amb anís. |
Quan traieu el tortell del forn, torneu-lo a polvoritzar amb l'anís. |
Comentaris
Sempre que es treballa amb pastadora la mantega a de ser freda de la nevera i a esser possible el demes ingredients també, però la mantega sempre.