Gelat d'ametlla

Tria el mètode d'elaboració

6 persones 
(uns 600 g de gelat)

Ingredients

  • 125 g, o crues ametlles torrades
  • canyella en pols
  • 500 g llet
  • 1 unitat, la ratlladura de la pell llimona
  • 38 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • D'on és pròpia, aquesta recepta?

    • Aquest gelat és propi de la cuina de Mallorca.

     

    Estri convenient per elaborar aquest gelat

    • Per fer el gelat (procés 2) és convenient disposar d'una màquina de fer gelats.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • En el primer pas de la preparació de la barreja de llet i ametlla (1r pas del procés 1), per triturar l'ametlla fins a fer-la pols va millor la thermomix. De tota manera si la tritureu amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, tot i que potser no us quedarà ben bé pols, també us quedarà bo el gelat.
    • Pel que fa a la resta de la recepta, tant li fa thermomix com batedora elèctrica.

     

    Antelació necessària

    • Si feu servir geladora, heu d'haver-la posat al congelador almenys  24 h abans de fer-la servir (procés 2)
    • Si voleu fer gelats de pal, heu de fer tota la recepta amb prou antelació perquè es puguin desemmotllar.
    • Si voleu servir el gelat en copes o bols, poseu-los abans una estona a la nevera o al congelador.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar la barreja de llet i ametlla (procés 1) amb antelació i reservar-la a la nevera. Quan aneu a fer el gelat (procés 2), segurament s'haurà separat l'ametlla de la llet; haureu de tornar-ho a barrejar tot un moment amb la thermomix o amb la batedora elèctrica.
    • Si voleu servir el gelat en bols o copes, quasibé que el més pràctic és fer-lo (procés 2) al moment i així n'assegureu la textura adequada. Però, si voleu, podeu fer-lo amb antelació, transferir-lo a un tàper o distribuir les porcions en bols o copes i congelar-ho (procés 3); en aquest cas, haureu de treure el gelat del congelador uns 10 o 15 min abans de servir-lo.

    Preparació de la barreja de llet i ametlles

    Si us voleu saltar el primer pas d'aquest procés, compreu 125 g de farina d'ametlles (ametlla feta pols) en comptes de 125 g d'ametlla sencera.

    125 g d'ametlles crues o torrades, pelades

     

    Si compreu les ametlles crues amb pell, per pelar-les, escaldeu-les primer.

     

    [Segons fem servir les ametlles crues o torrades, el gust i el color del gelat seran diferents, però sempre serà bo.]

    Poseu-les en el got de la thermomix (que ha d'estar ben sec) i, per triturar-les fins a fer-les pols, programeu:

    10 s, v=5-10.

    Poseu-les en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i tritureu-les al màxim, si pot ser fins a fer-les pols, però que no arribin a deixar anar l'oli que tenen.

    1/2 L de llet

    38 g de sucre

    canyella en pols

    ratlladura de pell d'1 llimona

    Afegiu-ho al got de la thermomix i, per barrejar-ho tot, programeu: uns s, v=7-8 (fins que quedi tot ben barrejat).

    Aboqueu l'AMETLLA triturada en el got de la batedora elèctrica. Afegiu-hi la llet, el sucre, la canyella i la ratlladura de pell de llimona,  i barregeu-ho tot amb la batedora.

    Elaboració del gelat

    • Si teniu una geladora

    Seleccioneu v=1. Amb la geladora en marxa,  aboqueu la barreja de llet i ametlles al bol. Deixeu-l'hi uns 15 o 20 min (o el temps que indiquin les instruccions de la vostra geladora), fins que el gelat tingui la consistència desitjada.

    Feu de seguida el procés següent.

     

    • Manualment​

    Aboqueu la barreja de llet i ametlles en un tàper i poseu-lo al congelador, un mínim de 2 h. De tant en tant, unes quantes vegades, torneu-ho a triturar amb la batedora elèctrica.

    Distribució de les porcions de gelat

    • Si voleu servir el gelat acabat de fer (potser la millor opció)

    Repartiu-lo en bols o en copes (és millor si abans heu posat aquests recipients una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

     

    • Si encara no voleu servir el gelat

    - Transferiu-lo a un tàper o bé repartiu-lo en bols o en copes i poseu-lo al congelador. 

    • Si el deixeu  poca estona al congelador (fins a 30 min), el podreu servir de seguida que el tragueu;​
    • si l'hi deixeu més estona, l'haureu de treure uns 15 min abans de servir-lo perquè recuperi la textura adequada.

    o bé

     

    - Repartiu-lo en motlles de silicona de gelat de pal.

    • Abans de servir els gelats de pal, haureu de deixar-los prou estona al congelador per poder-los desemmotllar.

    ​Presentació del gelat

    Podeu servir-lo

    • en bols o copes,
    • o bé en forma de gelats de pal.

    Comentaris