2 coques de 40 cm x 30 cm (uns 850 g cadascuna)
• INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 162), Columna Edicions, Barcelona, 2006
• LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 630), Empúries, Barcelona, 1997
• MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 444), Eumo Editorial, Vic, 2000
Gadgets&Cuina (consultat el 2015)
D'on és pròpia, aquesta recepta?
Variacions de la coca de Sant Joan
Quantes coques podem fer amb les quantitats d'aquesta recepta?
Quines variacions de la coca de Sant Joan podem fer amb aquesta recepta?
En aquesta recepta s'hi explica la forma de fer la coca de pinyons, la de fruita i la de crema. Com que amb les quantitats indicades surten 2 coques d'uns 40 cm x 30 cm, podeu fer les dues del mateix tipus o una de cada tipus; i si feu coques més petites, podreu fer les tres variacions de la coca de Sant Joan i fins i tot inventar-vos-en una de nova.
On es pot comprar el llevat de forner fresc?
Antelació necessària
Congelació de la coca
Si no teniu temps us podeu saltar aquest procés.
Amb l'espàtula talladora de masses o amb un ganivet, dividiu la bola de massa (que fa aproximadament 1,700 kg) en 2 parts iguals (cadascuna d'uns 850 g), que donaran lloc a les 2 coques d'uns 30 cm x 40 cm que ara procedirem a estirar, primer una i després l'altra (o més de dues si les feu més petites). Doneu forma de bola a la massa que estirareu en segon lloc, tapeu-la amb un drap o amb film transparent i reserveu-la mentre estireu la primera. |
|
unes gotes d'oli d'oliva verge extra |
Podeu estirar la massa sobre la taula de treball (unteu-la primer amb una mica d'oli; no l'empolvoreu amb farina perquè afegiríeu farina a la massa i no ens convé) o bé directament sobre un silpat (en aquest cas no cal untar-lo d'oli).
Estireu la massa amb el corró i doneu-li forma rectangular o ovalada (rectangular es cou millor que ovalada): 1 rectangle d'uns 30 cm x 40 cm (la mida del silpat) si voleu fer una coca amb aquesta meitat de la massa; 2 rectangles d'uns 30 cm x 20 cm si en voleu fer 2 coques.
Si heu modelat la coca a sobre de la taula de treball, poseu-la a sobre d'un silpat o bé a sobre d'una làmina de paper vegetal.
Si voleu, poseu-ho en una placa de forn. |
Si penseu fer les dues coques de crema, n'haureu de fer el doble de quantitat.
Si voleu fer 1 de les 2 coques de crema:
500 g de llet (és millor que sigui sencera però la descremada també va bé)
un trosset de pell de llimona 1/2 canonet de canyella (uns 2 g)
40 g de maizena
una miqueta de llet freda (uns 20 g) (si feu la crema amb thermomix, aquesta mica de llet no cal)
3 rovells d'ou (les clares no es fan servir; reserveu-les en un tàper a la nevera per a una altra recepta )
38 g de sucre (Si us agrada la crema molt dolça podeu posar-n'hi fins a uns 75 g) |
Feu uns 600 g de crema pastissera i, un cop tèbia, poseu-la en una mànega pastissera. |
Retireu de la nevera la safata amb la massa estirada.
|
|
1 ou (potser no el fareu servir tot), batut |
|
Si voleu fer coca de fruita: fruita confitada
Si voleu fer coca de crema: fruita confitada
Si voleu fer coca de pinyons: No hi poseu fruita confitada |
|
Tant si voleu fer coca de fruita, com de crema, com de pinyons: uns 150 g de pinyons |
Si voleu fer coca de crema, amb la mànega pastissera feu unes tires al damunt de la coca amb la crema que heu reservat. |
anís sec (licor), posat en un recipient pulveritzador |
|
Poseu la coca al forn calent (220º), on teniu la safata amb aigua calenta: amb l'escalfor de dalt i de baix, de 15 a 18 min (coeu la coca el temps just perquè agafi color; la base de la coca ha de quedar cuita però no excessivament cuita); quan hagin passat uns 12 min, torneu-la a pulveritzar amb anís. |
|
sucre perlat (el sucre perlat és sucre amb els grans grossos, com perles)
sucre en gra (el sucre en gra és el sucre habitual) |
Escampeu sucre perlat per sobre de la coca. Empolvoreu-la també amb una mica de sucre en gra, que podeu anar distribuint amb un colador |
Comentaris
No lhe pogut deixar 1 dia reposant a la nevera però ha sortit boníssima!!!
Imagina't si l'haguessis deixat reposar! Me n'alegro.
Molt ben explica tot el procediment! El details ajuden a augmenter molt la probabilitat de que surti be. Moltes gràcies!
L'he feta ja tres anys, sempre perfecte i boníssima. Gràcies per posar les indicacions tant acurades.