Rap amb salsa d'avellanes

Ingredients

  • 2 grans all
  • 40 g avellanes torrades
  • 1 unitat (uns 175 g) ceba
  • 7 fulles julivert fresc
  • 1 raig oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 8 rodanxes grans rap
  • sal
  • 2 culllerades (30 g) xerès sec
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 32), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Antelació possible

    • Podeu fer l'ou dur (procés 2) amb antelació.
    • Podeu fer el sofregit (procés 3) amb antelació.
    • Podeu fer la primera part del procés d'elaboració de la salsa d'avellanes (processos 2, 3 i 5) amb antelació. 

    Preparació del rap

    8 rodanxes grans de rap

    sal

    pebre blanc

    Eixugueu els talls de rap amb paper absorbent de cuina i salpebreu-los (si cal, feu alguns talls a la pell que envolta les rodanxes perquè el rap no s'arronsi en coure´l).  

    Poseu el rap en una cassola o safata apta per al forn. 

    Tapeu la cassola o safata amb una tapadora apta per a forn o amb paper d'alumini.

    Cocció de l'ou

    1 ou (63-73 g)

    aigua

    Poseu l'ou en un pot i aboqueu-hi aigua freda de manera que quedi ben cobert. Per fer-lo dur, quan l'aigua comenci a bullir compteu: 10 min.

    Refredeu l'ou a sota del raig d'aixeta i peleu-lo. 

    Separeu el rovell de la clara. 

    Piqueu la clara i reserveu-la.

    Reserveu també el rovell.

    Elaboració del sofregit

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    2 grans d'all (8 g), picats

     

    En un cassó, on fareu el sofregit, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    1 ceba (uns 175 g), pelada i picada

    Afegiu la ceba al cassó. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu-lo i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova i una mica enrossida: com a mínim 10 min, però millor si la deixeu 30 min o fins i tot més.

    Reserveu-ho.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Preparació de la salsa d'avellanes. Primera part

    7 fulles de julivert

    40 g d'avellanes torrades

    2 cullerades de xerès sec (30 g)

    Aboqueu en el got de la batedora elèctrica el SOFREGIT, el julivert, les avellanes i el xerès i tritureu-ho tot.   

    Afegiu-hi el ROVELL de l'OU DUR que heu reservat i torneu-ho a triturar. Reserveu-ho (no cal ni que retireu el braç de la batedora del got perquè després continuareu batent la salsa).

    Cocció del rap. Primera part

    Poseu la cassola o safata amb el peix al forn calent: tapada (amb tapadora o amb paper d'alumini), uns 10 min (només cal que el rap  tregui una mica de suc per poder aclarir la salsa d'avellanes). Retireu la cassola del forn però mantingueu-lo encès.

    Preparació de la salsa d'avellanes. Segona part

    Aboqueu en un bol petit el SUC que ha deixat anar el rap.

    Aboqueu en el got de la batedora elèctrica, on hi ha la SALSA d'AVELLANES, el SUC que heu reservat en el bol i torneu a triturar-ho tot.

    Incorporació de la salsa a la cassola del rap

    Escampeu la SALSA que heu preparat per damunt del RAP.

    Cocció del rap. Segona part

    Torneu a posar la safata al forn: tapada10 min.

    Guarniment del rap 

    Escampeu la CLARA de l'OU DUR picada que heu reservat per sobre del peix.

    Amb una cullera aneu abocant per sobre del rap, el suc líquid que ha deixat anar en la segona cocció.

    Comentaris