Tonyina amb sèsam i salsa de mango i taronja 

4 persones

Ingredients

  • 1 gra (4 g) all
  • 1 unitat mango
  • 1 cullerada (10 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 1 cullereta de cafè romaní
  • sal
  • 1 o 2 cullerades (15 o 30 g) salsa de soja
  • 100 g (sense torrar) sèsam blanc cru
  • 1 unitat taronges
  • 400 g (en talls d'1,5 cm de gruix) tonyina
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 24), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Mon petit grain de poivre (consultat el 2015)

    Antelació necessària:

    • Cal fer la maceració del mango (procés 2) i, per tant, també la prepararció de la taronja (procés 1), amb antelació (com a mínim 1 h). 

     

    Antelació opcional:

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació i abans de servir-ho, per escalfar-ho , posar la safata amb la tonyina, el mango i la salsa de soja i taronja, al forn escalfat a 180º: tapada, uns 10 min.

    ​Preparació de la taronja

    1 taronja

    Renteu la taronja, fregueu-la bé i eixugueu-la.

     

    Ratlleu la pell de la meitat de la taronja en el bol (o cassó) on fareu la maceració del mango. Reserveu-la.

     

    Peleu l'altra mitja taronja de manera molt superficial amb un pelador de manera que no agafeu gens de pell blanca (obtindreu unes tires fines de pell de taronja) i talleu les tires de pell de taronja en juliana (és a dir, en bastonets molt fins). Reserveu-ho.

     

    Extraieu el suc de la taronja. Reserveu-lo (si us hi agrada, podeu reservar també la polpa i afegir-la al suc).

    Maceració del mango

    1 mango gros, pelat i tallat a daus

     

    1 cullereta de cafè de fulles de romaní

     

    1 gra d'all (4 g), picat

     

    1 punta de culleradeta de pebre vermell

     

    sal 

    pebre blanc

     

    Opcional:

    una mica de gingebre fresc ratllat 

    Poseu en el bol (o cassó) on teniu la pell de taronja ratllada: el mango, el romaní, l'all i el pebre vermell.

     

    Afegiu-hi: 1 cullerada del SUC de TARONJA que heu reservat (reserveu el suc restant).

    Afegiu-hi la PELL RATLLADA DE TARONJA que heu reservat.

     

    Salpebreu-ho i barregeu-ho tot. Deixeu-ho reposar: tapat, a la nevera, com a mínim 1 hora (si és d'un dia per l'altre, també va bé). 

    Preparació de la tonyina

    400 g de tonyina en talls d'1,5 cm de gruix  

     

    100 g de sèsam blanc (millor si no és torrat perquè si el sèsam és torrat es cremarà de seguida)

     

    Poseu el sèsam en un plat i arrebosseu els talls de tonyina.

    Preparació de la safata on servirem el plat

    Cobriu la safata on servireu la tonyina amb els DAUS de MANGO MACERATS, amb el suc de la maceració: podeu posar-ho fred de la nevera (quan hi poseu a sobre la tonyina calenta, tot plegat quedarà tebi) o bé escalfar-ho prèviament al foc, o al microones si ho teníeu en un recipient apte per a microones (i quedarà tot calent).

    Elaboració de la salsa de taronja i soja

    1 o 2 cullerades de salsa de soja (15 o 30 g) 

    Poseu la soja en un cassó.

     

    Poseu-hi també  la PELL de TARONJA en JULIANA  i el SUC de TARONJA que heu reservat (amb la polpa si l'heu afegida).

     

    Feu-ho coure: uns 5 min.

    ​Cocció de la tonyina arrebossada amb sèsam

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g) 

    Poseu l'oli en una paella antiadherent (on preveieu que us hi cabran tots els talls de tonyina sense superposar-se), escampeu-lo amb l'ajut d'un pinzell de silicona i escalfeu-lo.

    Poseu els talls de TONYINA ARREBOSSADA AMB SÈSAM a la paella: uns 2 min per cada banda (han de quedar cuits per fora però rosats per dintre).

     

    (Si no us agrada la tonyina poc cuita, podeu, quan hagueu acabat tota la recepta, posar la safata al forn escalfat a 180º, una estona, tapada, fins que estigui al vostre gust; vigileu però, que la tonyina no quedi seca!) 

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu la tonyina.

    Poseu els talls de tonyina a la safata on els servireu, a sobre dels daus de mango.

    Presentació del plat

    Repartiu la SALSA de TARONJA i SOJA per sobre dels talls de tonyina i/o entre els talls.

    Comentaris