Flam d'arròs amb llet perfumat amb taronja

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 150 g (rodó) arròs
  • 1125 g llet
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 75 g + 170 g = 245 g sucre
  • 2 unitats (ratlladura de la pell) taronges
  • Categories

  • Postres
  • Arròs
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 10), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Worldrecipes- Italia (consultat el 2016)

    D'on és pròpia, aquesta recepta?

    • El flam d'arròs amb llet –o torta di riso– no és pròpiament un flam si no més aviat un pastís, propi de la cuina italiana.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • És molt més pràctic fer aquesta recepta amb thermomix perquè així ens estalviem de remenar durant 45 min.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest flam es pot servir tebi o fred.

     

    Antelació obligatòria

    • Si el voleu menjar tebi, l'heu de fer amb prou antelació perquè hagi tingut temps de temperar-se i el pugueu desemmotllar.
    • Si el voleu menjar fred, l'heu de fer amb prou antelació perquè tingui temps de refredar-se a la nevera.

    Caramel·lització de la flamera

    75 g de sucre

    50 g d'aigua

    Poseu el sucre i l'aigua a la flamera on fareu el flam, que ha de ser apta per al microones i per al forn.

    Poseu la flamera al microones, a potència màxima: uns 3 min

    Moveu la flamera de manera que sucre i aigua es distribueixin per tota la base i per les parets, i torneu-la a posar al microones 1 o 2 min. Aneu repetint aquesta operació fins a aconseguir que la base i les parets de la flamera estiguin caramel·litzades (quan tinguin un color de caramel daurat).

    Elaboració d'un arròs amb llet sense sucre perfumat amb taronja

    150 g d'arròs rodó 

     

    1125 g de llet (que pot ser semidescremada)

     

    ratlladura de la pell de 2 taronges

    Poseu-ho tot en una cassola al foc: remenant tota l'estona, fins que bulli.

    Baixeu el foc: remenant tota l'estona, uns 45 min (ha de quedar textura cremosa).

    Poseu la papallona a les ganivetes de la thermomix.

    Poseu-ho tot en el got de la thermomix. Programeu: 45 min, 90º, v=1.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 175º.

    Elaboració de la crema que donarà lloc al flam

    1 ou

    170 g de sucre

    Aboqueu l'ou i el sucre en el got de la batedora elèctrica i bateu-ho fins que quedi barrejat (no cal batre-ho gaire).

    Quan l'arròs amb llet s'hagi temperat una mica, aboqueu-hi a poc a poc la barreja d'ou i sucre: remenant tota l'estona (els ous no han de quallar), uns 3 min

    Programeu: 3 min, sense temperatura, v=1; amb la thermomix en marxa, aboqueu la barreja d'ou i sucre al got.

    Aboqueu la crema que heu obtingut a la flamera caramel·litzada.

    Cocció de la crema al bany maria al forn per obtenir el flam

    Comproveu que el forn ja és a 175º.

    Poseu la flamera al forn al bany maria, és a dir, dins d'una safata amb aigua (de manera que quan la flamera sigui dins de la safata, l'aigua arribi aproximadament a les tres quartes de l'altura del flam ): 45 min; si veieu que el flam  s'enrosseix de la part de sobre, tapeu-ho amb una tapa apta per al forn.

    Presentació del flam

    Deixeu temperar el flam a temperatura ambient. Desemmotlleu-lo (si encara està massa calent se us desfarà quan el desemmotleu).

    Podeu servir el flam tebi o fred.

    Si l'heu fet amb antelació i l'heu reservat a la nevera, si el voleu menjar tebi, podeu posar-lo un moment al microones.

    Comentaris