uns 50 panellets
• INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 310), Columna Edicions, Barcelona, 2006
• LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 631), Empúries, Barcelona, 1997
• MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 451), Eumo Editorial, Vic, 2000
D'on és pròpia, aquesta recepta?
Mètode preferible: tradicional o thermomix?
PER FER EL MASSAPÀ
Si compreu l'ametlla crua sencera (que caldrà fer pols) i el sucre de taula (que caldrà fer pols), val la pena fer servir la thermomix per fer el massapà; tot i que també podeu fer pols l'ametlla i el sucre amb l'accessori picador de la batedora elèctrica i a continuació fer el massapà a mà.
Si compreu l'ametlla en pols i el sucre de llustre, podeu fer el massapà a mà o amb thermomix, com preferiu.
Valen les mateixes indicacions que acabem de donar per fer uns 25 panellets.
Però cal tenir en compte que si decidim elaborar el massapà amb thermomix, amb aquesta quantitat de massa, la màquina se'ns aturarà (la massa màxima amb la qual pot treballar bé és amb la corresponent a 300 g d'ametlla); haurem d'elaborar doncs el massapà en dos torns o fer-lo en un sol torn i, quan la màquina s'aturi, separar una part de la massa que afegirem després al got.
Val més fer servir la thermomix per fer el massapà, per no cansar-nos les mans; però recordem que haurem de fer torns de 250 o 300 g d'ametlla.
PER FER ELS PANELLETS DELS DIFERENTS TIPUS
Antelació necessària:
Antelació convenient:
Aquests panellets tenen poc sucre, oi?
Habitualment es fa
"g de sucre = g d'ametlles"
i nosaltres fem
"g de sucre = 50% g d'ametlles".
A Receptes Cartesianes preferim aquests panellets menys dolços.
Quina és la composició aproximada de cada panellet?
1000 (g de massapà) : 50 panellets = 20 (g de massapà)/panellet
500 (g d'ametlla) : 50 panellets = 10 (g d'ametlla)/panellet
250 (g de sucre) : 50 panellets = 5 (g de sucre)/panellet = 1,25 (terrossos de sucre)/panellet
[1 terròs de sucre = 4 g]
150 (g de patata cuita) : 50 panellets = 3 (g de patata cuita)/panellet
Què en fem dels pinyons, de les ametlles granulades, del coco, del cacau, de la xocolata i de l'ou que ens puguin haver sobrat després de fer el panellets?
Podeu estalviar-vos aquest procés si compreu directament sucre de llustre (sucre en pols) en comptes de sucre de taula, i ametlla crua en pols (en comptes d'ametlla crua sencera).
Obtindrem vora 1 kg de massapà.
Opcional: pell d’1 llimona, ratllada |
|
100 g de pinyons [10 (g de pinyons)/panellet] |
|
1 ou (podria ser que després en necessitéssim un altre)
|
|
100 g d’ametlla crua granulada [10 (g d'ametlla)/panellet] |
|
4 g de cafè soluble [0,4 (g de cafè)/panellet] |
|
Per fer els panellets de xocolata, podeu triar la versió 1 de la recepta o al versió 1 (o bé fer la meitat de panellets de xocolata seguint la versió 1, i l'altre meitat seguint la versió 2).
8 g de cacau en pols (1 cullerada) [0,8 (g de cacau)/panellet] |
|
Si feu els panellets de xocolata seguint la versió 2, després de coure'ls al forn haureu de fer un pas més (últim procés de la recepta).
60 g de xocolata amb un mínim de 70% de cacau, a trossos [6 (g de xocolata)/panellet]
2 cullerades d'aigua |
Mentre escalfeu el forn podeu anar retirant tot el material que heu fet servir tret de les dues safates. Penseu que quan poseu els panellets al forn més val que estigueu a l'aguait, que no se us cremessin.
Escalfeu el forn a 220º amb l’escalfor de dalt i de baix. |
Aquest procés només l'heu de fer si heu elaborat panellets de xocolata segons la versió 2.
Comentaris
Han quedat molt bons.
Eulalia, molt bons els panellet! Jo hi he posat moniato en comptes de patata, i menys sucre. Bonissims!