8 persones
• MIRALPEIX, Assumpta: "Cuina i menús d’ara" (p. 396), Eumo Editorial, Vic, 2003
Escalfeu el forn: 175º. |
3 cullerades de sucre 2 cullerades d’aigua |
Poseu-ho a en el motlle on fareu el flam (de plum-cake o rodó de 24 cm de diàmetre), apte per al microones i per al forn. Poseu el motlle al microones, a potència màxima: uns 4 min. Moveu la flamera de manera que sucre i aigua es distribueixin per tota la base i per les parets, i torneu-la a posar al microones 1 o 2 min. Aneu repetint aquesta operació fins a aconseguir que la base i les parets de la flamera estiguin caramel·litzades (quan tinguin un color de caramel daurat). |
Deixeu refredar del tot el sucre cremat. |
2 pots de pinya al natural de 500 g (si voleu guarnir el voltant del flam amb pinya, en necessitareu un altre) |
Escorreu les rodanxes d'un pot, talleu-les a trossos petits i reserveu-ho en un plat. Escorreu les rodanxes del segon pot, poseu-les en un cassó i feu-les puré amb la batedora elèctrica. |
100 g de sucre |
Aboqueu el sucre en el cassó del puré de pinya i poseu-ho a coure. Ha de bullir: 5 min. |
Afegiu la pinya trossejada al pot i deixeu-ho coure: 5 min. |
5 ous 50 g de farina 1 llimona, el suc 1 cullerada de Kirsch |
En un altre recipient (diferent de la flamera i del cassó de la pinya), bateu aquests ingredients amb la batedora elèctrica. |
Aboqueu la crema base en el pot del puré de pinya amb trossets de pinya i barregeu-ho tot. |
|
Aboqueu la barreja en el motlle caramelitzat. |
Comproveu que el forn ja està a 175º. Poseu lel motlle al forn al bany maria, és a dir, dins una safata amb aigua (de manera que quan el motlle sigui dins de la safata, l'aigua arribi aproximadament a les tres quartes de l'altura del flam ): 50 min aproximadament; si veieu que el flam s'enrosseix de la part de sobre, tapeu-ho amb una tapa apta per al forn. |
|
Comproveu la cocció: punxeu el flam amb un ganivet prim o una forquilla i comproveu que surti net; si surt mullat, deixeu al flam una estona més al forn. |
Deixeu refredar el flam a temperatura ambient. Quan ja no estigui calent poseu-lo a la nevera (un mínim de 6 h). |
|
Abans de servir-lo, desemmotlleu-lo (passeu un ganivet per la paret de la flamera per desenganxar-lo) i poseu-lo en una safata. |
|
1 pot de pinya al natural de 500 g |
Escorreu les rodanxes de pinya i guarniu el voltant del flam. |
Comentaris