Paté vegetal de carbassa i tomàquet sec

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

uns 400 g de paté

Ingredients

  • 2 pessics alfàbrega
  • 2 grans all
  • 60 g (o farina d'ametlla) ametlla crua
  • 400 g (pes net) carbassa
  • 2 cullerades (28 g) oli d'oliva verge extra
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 4 unitats tomàquets secs
  • Simple Blending (consultat el 2021)

    1. Hidratació dels tomàquets secs1.1.

    Què és el paté vegetal de carbassa i tomàquet sec?

    • És un puré de carbassa, tomàquet sec i farina d'ametlla amb textura de paté per untar.

     

    Com és que no hi posem sal, en aquest paté?

    • Perquè els tomàquets secs ja són salats. Més val, un cop acabada de la recepta (al final del procés 5), rectificar de sal, si cal.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • Aquest paté vegetal es pot servir com a aperitiu o per esmorzar o berenar, 
      • a sobre d'unes llesques de pa o d'unes torrades,
      • al damunt d'unes rodanxes de poma,
      • d'uns talls de tomàquet…
    • També podeu servir-lo com a salsa d'acompanyament,

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Si feu la farina d'ametlla vosaltres a partir d´ametlla crua (procés 4), us és més pràctic fer servir la thermomix perquè així embruteu 1 recipient (el got de la thermomix) en comptes de 2 (el bol de l'accessori picador i el got de la batedora).
    • Si compreu la farina d'ametlla (i per tant us estalvieu el procés 4), és una mica igual triturar-ho tot amb batedora elèctrica o amb thermomix; s'aconsegueix un paté més fi amb thermomix, però si us agrada que no sigui tan fi, la batedora elèctrica va molt bé.   

     

    Antelació optativa:

    • Tota la recepta es pot preparar amb antelació.

     

    Conservació

    • Podeu conservar aquest paté a la nevera o al congelador.
     

    1.     Hidratació dels tomàquets secs1.
    Hidratació dels tomàquets secs
     

    Hidratació dels tomàquets secs

    tomàquets secs

    Renteu bé els tomàquets a sota del raig de l'aigua de l'aixeta per treure'ls la pols i la sal que tenen, i escorreu-los. Poseu-los en un bol, premeu-los i cobriu-los amb aigua (1 o 2 dits per sobre). 

    Tapeu el bol amb una tapa no hermètica i poseu-lo al microones. Programeu: 900 W, 1 min. Deixeu-ho reposar mentre prepareu la resta de la recepta. 

     

    • Si treballeu amb 0,5 x (pes dels ingredients) per obtenir uns 200 g de paté 
      • i, per tant, treballeu amb 2 tomàquets secs, programeu igualment: 900 W, 1 min.

     

    • Si treballeu amb 1,5 x (pes dels ingredients) per obtenir uns 600 g de paté   
      • i, per tant, treballeu amb 6 tomàquets secs, programeu igualment: 900 W, 1 min.

    Cocció de l'all

    2 grans d'all, sense pelar

    10 g d'aigua (1 cullerada no plena)

    Poseu-ho en un bol petit, apte per a microones.

     

    • Si treballeu amb 0,5 x (pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 1 gra d'all, poseu igualment 10 g d'aigua.

     

    • Si treballeu amb 1,5 x (pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 3 grans d'all, poseu igualment 10 g d'aigua. 

    Poseu el bol al microones, tapat amb una tapa de silicona o amb un plat, i programeu: 900 W, 30 s.

     

    • Si treballeu amb 0,5 x pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 1 gra d'all ( programeu igualment:  900 W, 30 s.

     

    • Si treballeu amb 1,5 x (pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 3 grans d'all, programeu igualment:  900 W, 30 s.

    Cocció de la carbassa

    400 g de carbassa, pelada i tretes les llavors, tallada a daus petits (el pes és un cop pelada i tretes les llavors)

     

    2 cullerades no plenes d'aigua (20 g)

    Poseu els daus de carbassa a l'estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones) juntament amb l’aigua. 

     

    • Si treballeu amb 0,5 x pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 200 g de carbassa , poseu igualment 20 g d'aigua.

     

    • Si treballeu amb 1,5 x (pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 600 g de carbassa, poseu igualment 20 g d'aigua.

    Poseu l'estoig tapat en el microones.

    Programeu: 900 W, 9 min

    Deixeu-ho reposar un moment amb l’estoig tancat.

     

    • Si treballeu amb 0,5 x pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 200 g de carbassa, programeu: 900 W, 5 min 30 s.

     

    • Si treballeu amb 1,5 x (pes dels ingredients)  
      • i, per tant, amb 600 g de carbassa, programeu: 900 W, 10 min.

    Preparació de la farina d'ametlla

    Podeu estalviar-vos aquest procés si compreu directament 60 g d’ametlla crua en pols (també se’n diu farina d’ametlla).

    60 g d'ametlla crua, sense pell

    Aboqueu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols). 

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix. 

    Feu-les pols.

    Per fer-les pols, programeu: 10 s, v=5-10. Si encara no estan, programeu a continuació: 5 s, v=5-10.

    Elaboració del paté

    Afegiu al got de la thermomix, on teniu la farina d’ametlla,

    • els TOMÀQUETS SECS hidratats escorreguts,
    • els ALLS cuits pelats 
    • i la CARBASSA cuita.

    Aboqueu al got de la batedora elèctrica

    • els 60 g de FARINA d'AMETLLA,
    • els TOMÀQUETS SECS hidratats escorreguts, 
    • els ALLS cuits pelats 
    • i la CARBASSA cuita.

    1 culleradeta de pebre vermell dolç

     

    2 pessics d’alfàbrega seca, d'orenga o de ceba en pols

     

    2 cullerada d’oli d’oliva verge extra (28 g)

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al got.

    Per triturar-ho tot, aneu pujant la velocitat fins a arribar a la màxima que admeti; abaixeu les restes de les parets amb una espàtula de silicona; torneu a anar pujant la velocitat… fins a obtenir la consistència desitjada. 

    Tritureu-ho tot fins a obtenir la consistència desitjada. 

    Si cal, afegiu-hi sal i/o una mica més d'oli i torneu-ho a triturar.

    Conservació

    Reserveu el paté a la nevera, en un pot de vidre amb tapa hermètica o en un tàper.

    Presentació del plat

    Podeu servir aquest paté com a aperitiu o per esmorzar o berenar, 

    • a sobre d'unes llesques de pa o d'unes torrades,
    • al damunt d'unes rodanxes de poma,
    • d'uns talls de tomàquet…

    També podeu fer-lo servir com a salsa d'acompanyament,

    Comentaris