Rosquilles d'ametlla

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

20- 25 rosquilles

Ingredients

  • 250 g, o ametlla en pols ametlla crua
  • 35 g, pes un cop espinyolats (4 unitats) dàtils
  • 1 unitat (la ratlladura de la pell), o llima o taronja llimona
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 1 pessic sal
  • Categories

  • Postres
  • LLORCA, Juan; GÓMEZ, Melisa: "Leche con galletas" (p.130), Vergara (Penguin Random House Grupo Editorial), Barcelona, 2021

    Mètode preferible per preparar la farina d'ametlles, tradicional o thermomix?

    • Si l'accessori picador de la batedora elèctrica té prou potència, tant li fa; potser anireu una mica més de pressa amb la thermomix, però no gaire.

     

    Ens podem estalviar feina?

    • Ens podem estalviar de preparar la farina d'ametlla (procés 2) si comprem directament 250 g d'ametlla en pols en comptes de 250 g d'ametlla sencera.

    Hidratació dels dàtils

    35 g de dàtils (4 unitats); el pes és un cop espinyolats 

     

    aigua

    Poseu els dàtils en un bol petit apte per a microones, premeu-los de manera que ocupin un volum mínim i cobriu-los amb aigua (1 dit per sobre).

    Poseu el bol al microones, tapat amb una tapa no hermètica apta per a microones (una tapa de silicona o un plat). 

    Programeu: 900 W, 1 min 30 s. Deixeu-ho reposar un moment. Si els dàtils encara no estan tous, programeu: 900 W, uns segons més.

     

    [Habitualment els dàtils es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-los amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Preparació de la farina d'ametlles

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 250 g d'ametlla en pols.

    250 g d'ametlla crua sense pell

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica. 

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix, que ha d'estar ben eixut. 

    Feu-les pols (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols).

    Per fer-les pols i barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=5-10. Si encara no estan, programeu a continuació: 5 s, v=5-10.

    Elaboració de la pasta de dàtils

    Tritureu els dàtils hidratats, juntament amb l'aigua d'hidratació, amb la batedora elèctrica, fins a obtenir una pasta sense cap grumoll (no ho feu amb thermomix perquè no agafa tan poca quantitat).  

    Deixeu-ho refredar.

    Elaboració de la massa de les rosquilles

    ou (63- 73 g)

    1 pessic de sal

    Trenqueu l’ou en el bol on fareu tota la massa, afegiu-hi la sal i bateu-lo.

    Afegiu-hi

    • els 250 g de FARINA d'AMETLLA
    • i els 50 g de PASTA de DÀTIL,

    i remeneu una mica. 

    la ratlladura de la pell d'1 llimona

    o d'1 llima

    o d'1 taronja

    Afegiu-la i remeneu: barregeu-ho tot, primer amb una espàtula de silicona i després amb les mans.

    Repòs de la massa

    Modeleu una bola amb la massa i emboliqueu-la amb film.

    Deixeu-la reposar a la nevera: com a mínim 10 min (però pot ser fins l'endemà).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Modelatge de les rosquilles i preparació de la safata de forn

    Folreu una safata de forn amb paper de forn.

    Traieu la massa de la nevera i desemboliqueu-la. 

     

    • Amb les mans, agafeu una petita quantitat de massa i formeu una boleta,
    • estireu-la fins a tenir un cilindre
    • i modeleu una rosquilla;
    • poseu-la a la safata.

    Aneu repetint aquesta operació fins que s’acabi la massa; disposeu les rosquilles de manera que no es toquin. 

    Cocció al forn

    Poseu la safata al forn calent a 180ºuns 10 min (fins que les rosquilles estiguin daurades).

    Quan les rosquilles ja s'hagin temperat una mica, deixeu-les refredar a sobre d'una reixeta (les posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Comentaris