Pa de plàtan

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 1 culleradeta canyella en pols
  • 1 cullerada (o bé 200 g d'avellanes torrades, per fer-la) crema d'avellanes per untar
  • una miqueta llet
  • 30 g (1/2 grapat) nous
  • 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 4 unitats ous (63-73 g)
  • 1 grapat (uns 15 g) panses
  • 2 unitats, ben madurs plàtan
  • 1 unitat pomes Golden
  • Categories

  • Postres
  • Masses i pans
  • Cocinando con Ciencias (consultat el 2019)

    Què és el pa de plàtan?

    • N'hi diem pa perquè li donem la forma de pa de motlle, però més que un pa és una mena de pa de pessic o de coca tova. És dolç, però no té sucre;  la dolçor prové dels plàtans madurs.

     

    Oi que hi ha una altra recepta cartesiana de pa de plàtan?

    Com és que aquest pa de plàtan és dolç i no té sucre?

    • Aquest pa no requereix sucre perquè el plàtan, si és prou madur, ja endolceix prou.

     

    És apte per a nens petits, aquest pa de plàtan?

    • Aquest pa és apte per a nens petits que ja puguin prendre llet (si no en poden prendre la podeu substituir fàcilment per aigua), si teniu la precaució de picar més la fruita seca en cs que la criatura sigui menor de 3 anys

     

    Antelació convenient

    • Per a aquesta recepta  necessiteu 1 cullerada de crema d'avellanes.
      • Podeu comprar la crema (sense sucre afegit);
      • o podeu fer-la, seguint la recepta de crema d'avellanes. Si opteu per fer-la, necessitareu 200 g d'avellanes torrades (no en podeu fer menys quantitat perquè la thermomix o l'accesori picador no us ho agafaria). 
    • Si quan decidiu de tirar endavant la recepta no disposeu de crema d'avellana (comprada o feta per vosaltres) i decidiu fer-la en aquell moment, tingueu en compte el consell següent:
      • Si treballeu amb thermomix,
        • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense rentar el got del robot (si féssiu primer la massa, hauríeu de rentar el got per passar a fer la crema d'avellanes). 
      • Si treballeu amb batedora elèctrica, 
        • feu-la amb l'accessori picador en qualsevol moment de l'elaboració de la recepta, mentre sigui abans d'haver-la d'aclarir amb llet (procés 3).

     

    Recepta d'aprofitament de plàtans massa madurs per menjar

    • La recepta de pa de plàtan ens permet aprofitar plàtans molt madurs que ja no ens ve de gust menjar.

     

    Oi que hi ha d'altres receptes cartesianes d'aprofitament de plàtans molt madurs?

    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.
    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.
    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.

    Elaboració de la massa del pa

    120 g de flocs de civada o de farina de civada

     

    plàtans ben madurs

    ous

    1 culleradeta de canyella en pols

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix.

    Aboqueu-ho tot al got de la batedora.

    Per triturar-ho tot, programeu: 45 s, v=5-10.

    Reserveu-ho.

    Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica (a màxima potència, una bona estona).

    Reserveu-ho.

    Hidratació de les panses

    1 grapat de panses (uns 15 g)

    Poseu-les en un bol apte per a microones i cobriu-les amb aigua (2 dits per sobre). 

     

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència màxima. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan toves, programeu: uns segons més, potència màxima.

    [Habitualment les panses es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-les amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Escorreu les panses. Reserveu-ho.

    Aclariment de la crema d'avellanes

    1 cullerada de crema d'avellanes 

    una mica de llet

    Poseu la crema d'avellanes en un bol petit i aneu-hi afegint llet i remenant fins a obtenir la textura desitjada (ha de ser una textura que permeti estendre la crema al damunt d'una capa de pomes). Reserveu-ho.

    Preparació de la poma

    1 poma Golden

    Peleu-la, talleu-la longitudinalment en quatre parts iguals i descarteu les llavors. Talleu cada quart a làmines fines (va molt bé fer-ho amb una mandolina).Reserveu-ho.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Preparació del motlle per al pa

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Preparació del pa en el motlle

    Aboqueu la MEITAT de la MASSA del pa en el motlle (perquè quedi ben repartida, piqueu una miqueta amb el motlle ben horitzontal a sobre del taulell de la cuina). 

    Esteneu la MEITAT de la POMA per sobre de la superfície de la massa.

    Esteneu la MEITAT de la CREMA D'AVELLANES diluïda per sobre de les pomes.

    30 g de nous sense closca (1/2 grapat), picades grollerament

    Espolseu-les pel damunt.

    Aboqueu la RESTA de la MASSA del pa en el motlle (perquè quedi ben repartida, torneu a picar una miqueta amb el motlle ben horitzontal a sobre del taulell de la cuina). 

    Repartiu les PANSES hidratades i escorregudes pel damunt.

    Esteneu la RESTA de la POMA per sobre de la superfície de la massa.

    Esteneu la RESTA de la CREMA D'AVELLANES diluïda per sobre de les pomes.

    ametlles torrades o crues, pelades, picades grollerament

    Espolseu-les pel damunt.

    Cocció al forn del pa

    Poseu el motlle al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, 25 min.

    Presentació del pa

    Deixeu refredar una mica el pa i desemmotlleu-lo.

    Comentaris