Verat amb vinagreta de nous 

4 persones

Ingredients

  • 2 unitats alls tendres
  • Opcional: 2 o 3 unitats fonoll
  • 40 g nous
  • sal
  • Opcional: 4 unitats tomàquet cirerol
  • 2 unitats (d'uns 300 g cadascun) verat (caballa)
  • 6 g (1/2 cullerada) vinagre de Xerès
  • Antelació opcional

    • Podeu preparar la vinagreta de nous (procés 1) amb antelació.
    • Si voleu fer el plat amb fonoll, podeu deixar preparat el bulb amb les diferents capes separades i el cor tallat a dauets (etapa 1 del procés 2) amb antelació i reservar-lo a la nevera, dins d'un estoig de silicona o en un recipient amb tapa apte per a microones, fins que sigui el moment de coure'l.
    • Podeu deixar el verat preparat amb antelació amb totes les espines tretes (1r pas de l'etapa 1 del procés 3) en un tàper a la nevera.

    Elaboració de la vinagreta de nous

    40 g de nous sense closca

    2 alls tendres, a rodanxes petitones

     

    55 g (4 cullerades) d'oli d'oliva verge extra o d'oli de nous

     

    6 g (1/2 cullerada) de vinagre de xerès

    1 pessic de sal

    Poseu-ho tot en el got de la batedora elèctrica i, per fer una vinagreta, tritureu-ho (podeu conservar aquesta vinagreta a la nevera en un pot de vidre de tapa hermètica).

    Opcional: Cocció del fonoll

    2 o 3 fonolls 

    Descarteu els troncs, les fulles i les capes externes del bulb que siguin dures o marrons (reserveu el que descarteu per fer un caldo o un puré; quan ho feu servir, caldrà "pelar" la part més bruta de les capes externes del bulb amb un pelador i descartar les parts més llenyoses del tronc).

    Separeu les diferents capes del bulb i talleu el cor a dauets.

    sal

    Poseu el fonoll en un estoig de silicona o en un recipient amb tapa apte per a microones i saleu-ho. 

    Poseu l'estoig al microones i programeu: potència màxima (800 W), 6 min.

    Deixeu-ho reposar: 30 s, tapat.

    Comproveu si el fonoll ja està tou; si encara no està, deixeu-lo algun minut més.

    Reserveu-lo dins del recipient tapat perquè no es refredi.

    Cocció del verat 

    2 verats d'uns 300 g cadacun (2 verats o més, depenent de la mida) , treta l'espina central i amb els dos lloms separats

     

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Acabeu de treure les espines que no ens treuen a la peixateria, que en el cas del verat solen ser moltes.  Eixugueu cada llom amb paper absorbent i unteu-lo d’oli per les dues cares amb un pinzell de silicona.

     

    Feu els lloms de verat a la planxa (calenta; no cal posar-hi oli perquè ja heu untat d'oli el peix): 2 o 3 min per cada banda.

    Opcional: 

    4 tomàquets cirerols, rentats i partits per la meitat longitudinalment

    Quan el verat s'està acabant de fer, afegiu els tomàquets cirerols a la planxa i marqueu-los un moment, primer per una banda i després per a l'altra. 

    Presentació del plat

    Poseu un llom de verat (o dos, segons la mida del peix) a cada plat i, si voleu, el FONOLL al voltant i dos mitjos tomàquets cirerols, un a cada costat. Poseu VINAGRETA DE NOUS per damunt del verat i del fonoll (si la vinagreta s'ha refredat, podeu temperar-la un instant al microones).

    Comentaris