Pops amb ceba

4 persones

Ingredients

  • 3 grans (12 g) all
  • 1 pessic canyella en pols
  • 4 o 5 unitats (800- 1000 g) ceba
  • 1 fulla llorer
  • 1 cullerada (10 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 1 kg (3 pops mitjans) pops
  • sal
  • 1 unitat (150 g) tomàquet madur
  • 25 g vi ranci
  • DOMÈNECH, Ignasi: “La Teca” (p. 91), Edicions Març 80, Barcelona, 1980
    FÀBREGA, Jaume: "La cuina marinera de la Costa Brava" (p.101), Farell Editors, Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) 2013
    INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 356), Columna Edicions, Barcelona, 2006 

    Antelació preferible: 

    • Aquest plat millora si es fa amb antelació (la vigília).

    Preparació dels pops

    1 kg de pops (3 pops mitjans), nets (demaneu a la peixateria que us els netegin)

    Renteu els pops, escorreu-los  i talleu-los a trossos (si són petits, no cal).

    Elaboració del sofregit 

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (10 g)

     

    3 grans d'all (12 g), picats

     

    [Si teniu thermomix, per picar els alls, poseu-los al got pelats i feu el següent:

    • feu un cop de turbo;
    • baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got;
    • feu un altre cop de turbo.]

     

     

    A l'olla de pressió, on fareu tota la recepta, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. Poseu-ho al foc, sense la tapa: fins quan tot just comenci a agafar color: uns 2 min (compte, que l'all de seguida es crema).

     

    4 o 5 cebes (800-1000 g), picades

     

    [Si teniu thermomix, per picar-les, sense rentar el got, poseu-hi les cebes pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida i feu el següent

    • programeu: 4s, v=4;
    • si cal, programeu a continuació: 2s, v=4.]

    Afegiu la ceba a l'olla, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu la cassola amb una tapadora que no sigui la de pressió. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi un color fosc i textura de melmelada: uns 20 min.

    1 tomàquet madur (150 g), ratllat

     

    [Si teniu thermomix, per ratllar-lo, sense rentar el got, poseu-hi el tomàquet rentat i tallat a trossos d'aproximadament la mateixa mida i feu el següent

    • programeu: 1min, v=5-10;
    • si encara es veuen trossets de pell, programeu a continuació: uns segons, v=10.]

    Afegiu el tomàquet a la cassola i tapeu-la cassola amb la tapadora que no és de pressió: a foc mitjà, uns 10 min.

    Cocció dels pops sense pressió

    Afegiu els pops a la cassola.

    pebre blanc

    un pessic de canyella en pols

    1 fulla de llorer

     25 g de vi ranci o de vi blanc

    Afegiu-ho tot  a la cassola, remeneu i, amb l'olla destapada, deixeu reduir el vi: 1 min.

    Cocció dels pops amb pressió

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 7 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    sal

    Saleu-ho tot i remeneu.

    Comentaris