Pollastre amb salsa de taronja, avellanes i nous

4 persones

Ingredients

  • 30 g avellanes crues
  • 250 cm3 caldo vegetal
  • 2 unitats (uns 350 g) ceba
  • 75 g conyac
  • 30 g (un cop pelades) nous
  • 1,5 cullerades (22,5 cm3) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 1 unitat pollastre
  • sal
  • 2 unitats taronges
  • Categories

  • Segons
  • Aviram i conill
  •  ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 9), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 328), Eumo Editorial, Vic, 2000
    MIRALPEIX, Assumpta; CLAPÉS, Jaume: "Colesterol y dieta" (p. 221i 224), Random House Mondadori, Barcelona, 1998

    Antelació convenient:

    • Aquest plat millor si es fa amb antelació (processos 1 a 7). En aquest cas, cal fer la tercera part de la cocció al forn (procés 8) al moment.
    • Va bé si disposeu de 250 cm3 de caldo vegetal (que podeu tenir congelat) per a la cocció del pollastre (procés 4); si no en teniu, el substituireu per aigua.

    Enrossiment del pollastre

    pollastre  tallat a vuitens, treta la pell 

    Elimineu el greix visible del trossos de pollastre i eixugueu-lo amb paper de cuina absorbent..

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra 

    Poseu l'oli en una cassola antiadherent i de cul gruixut i, quan sigui calent, aneu posant els trossos de pollastre a la cassola. Quan estiguin enrossits per una banda, tombeu-los i espereu que quedin enrossits per l'altra banda. 

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu el pollastre.

    Elaboració del sofregit

    1/2 cullerada d'oli d'oliva verge extra (7,5 cm3), si ja no en queda a la cassola

     

    2 cebes (uns 350 g), pelades i picades

    Si cal, afegiu oli a la cassola i, quan sigui calent, aboqueu-hi la ceba. Sofregiu-la: a foc molt lent, 10- 15 min (fins que comenci a estar tova). 

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Cocció del pollastre al foc

    75 g de conyac o de curaçao de color marró

     

    250 g de caldo vegetal (o d'aigua)

     

    taronges, el suc (uns 200 cm3) i la polpa corresponent

    Incorporeu el pollastre a la cassola on hi ha el sofregit de ceba i aboqueu-hi també el conyac i el caldo.

     

    • Extraieu el suc de les taronges. Aboqueu el suc a la cassola i podeu afegir-hi també la polpa ben triturada (podeu picar-la amb un ganivet);

    ​o bé

    • si teniu thermomix, tritureu les taronges, un cop pelades i eliminades les pells blanques, i aboqueu el contingut del got a la cassola.

    Poseu la cassola al foc: fins que arrenqui el bull.

    Cocció del pollastre al forn. Primera part

    Poseu la cassola al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, destapada20 min.

    Preparació de la fruita seca

    30 g de nous (un cop pelades)

    30 g d'avellanes crues

    Piqueu-ho tot junt amb l'accessori picador de la batedora elèctrica: de manera que quedi una picada una mica gruixuda.

    Cocció del pollastre al forn. Segona part

    Afegiu les nous i les avellanes a la cassola i tombeu el pollastre.

    Torneu a posar la cassola al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 20 min.

    Cocció del pollastre al forn. Tercera part

    Torneu a posar el pollastre al forn calent  (escalfeu-lo abans a 180º si ja estava fred) just abans de servir: amb l'escalfor de dalt i de baix, 10 min (amb la cassola tapada si la salsa ja és prou espessa; destapada si la salsa encara és massa clara).

    Comentaris