Crema de porros (vichyssoise)

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 550 g llet
  • 2 o 3 unitats (uns 300 g) patates
  • pebre blanc
  • 6 unitats (600 o 700 g, un cop nets) porros
  • sal
  •  GALIANO, Cristina: "Utiliza tu olla superrápida a tope" (p. 193), Bubok Publishing S.L., 2015
    MIRALPEIX, Assumpta; CLAPÉS, Jaume: "Colesterol y dieta" (p. 92), Random House Mondadori, Barcelona, 1998

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Indubtablement, thermomix, perquè obtenim una sopa amb una textura molt més cremosa. 

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat es menja habitualment fred, però a l'hivern es pot menjar calent.


    Antelació obligatòria

    • Si voleu menjar la vichyssoise freda, l'heu de fer amb prou temps perquè es refredi a la nevera.

    Cocció dels porros

    6 porros, nets (600 o 700 g un cop nets), a rodanxes

    (podeu fer servir també la part verda del porro que no estigui molt dura o lletja)

     

    2 o 3 patates (uns 300 g), a trossos

    (si ho preferiu, podeu posar-ne menys)

     

    200 g d'aigua (o de caldo vegetal)

     

    sal

    pebre blanc

    Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida i tapeu-la. 

     

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió i poseu-la al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Elaboració de la crema de porros

    Tritureu el contingut de l'olla de pressió amb la batedora elèctrica fins a obtenir un puré fi.

    Si veieu que us ha quedat algun fil dels porros a la crema, passeu-la pel got colador de la batedora o, si no en teniu, per un colador xinès.

    Aboqueu tot el contingut de l'olla al got de la thermomix i, per triturar-ho, programeu: 1 min, v=5- 10 (fins a obtenir un puré fi).

    500 g de llet (pot ser descremada; pot ser freda si penseu prendre la vichyssoise freda) 

     

    (Podeu augmentar o disminuir aquesta quantitat segons com vulgueu la crema d'espessa; fins i tot podeu posar-hi aigua o caldo en comptes de llet, o una barreja d'aigua i llet en les proporcions que preferiu. També podeu posar només aigua i afegir-hi dos formatgets; en aquest cas, poseu primer els formatgets i bateu perquè es desfaran millor en calent, i després afegiu l'aigua o el caldo. Si la llet que feu servir és descremada, afegiu-hi 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra.)

    Afegiu la llet (si voleu, d'entrada no l'afegiu tota, per si us agrada la crema més espessa) i torneu-ho a batre. 

    Rectifiqueu-ho de sal.

    Afegiu la llet (si voleu, d'entrada no l'afegiu tota, per si us agrada la crema més espessa) i, per tornar-ho a batre, programeu: uns segons, v=4).

    batre. 

     

    Rectifiqueu-ho de sal.

    Presentació de la crema de porros

    Si voleu la crema freda, quan ja no estigui calenta, poseu-la a la nevera.

    Opcional:

    julivert o ceba tendra

    Opcional: Piqueu el julivert o la ceba i espolseu-los per sobre de la crema.

    Comentaris

    • Helena 01 de Agost de 2013 18:18

      La faré. Amb aquesta calor...

    • Montse Freixenet 17 de Juny de 2014 11:54

      molt bona!!