Coca de llardons

Tria el mètode d'elaboració

1 coca d'uns 450 g/ 6-8 persones

INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 159), Columna Edicions, Barcelona, 2006
LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 631), Empúries, Barcelona, 1997
 MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 442), Eumo Editorial, Vic, 2000
 MIRALPEIX, Assumpta: "Aquí hi ha teca! Receptes de cuina catalana amb història" (p. 203), Random House Mondadori- Rosa dels Vents, Barcelona, 2007

D'on és pròpia, aquesta recepta?

 

Quantes coques podem fer amb les quantitats d'aquesta recepta?

  • Aquesta recepta és per a 1 coca d'uns 450 g (per a 6-8 persones); òbviament, us servirà per a un nombre més gran de coques si les feu més petites. 
  • Si voleu, podeu fer la massa de dues coques  de 450 g d'una tirada, duplicant totes les quantitats de la recepta, tant si la feu manualment com amb thermomix.

 

Antelació opcional

  • La coca de llardons es pot fer el dia abans, però s'ha de conservar en un lloc on no hi hagi humitat (un bon lloc és a dins del forn fred). 

 

Mètode preferible: tradicional o thermomix?                                                                                                                                                                                                                                  

  • És més pràctic fer aquesta coca amb thermomix, però tampoc no es tarda gaire si es fa a mà.

Preparació de la safata de forn

Cobriu una safata de forn (va bé la que va dins del forn quan el comprem, que té el llarg i l'ample màxims per cabre-hi, tot i que no l'omplirem del tot)  amb paper de forn antiadherent (o bé unteu-la amb una mica d’oli, amb un pinzell de silicona).

Cobriu una safata de forn (va bé la que va dins del forn quan el comprem, que té el llarg i l'ample màxims per cabre-hi, tot i que no l'omplirem del tot)  amb paper de forn antiadherent (o bé unteu-la amb una mica d’oli, amb un pinzell de silicona).

Esmicolat dels llardons

100 g de llardons

Piqueu els llardons, però que no quedin totalment triturats:

  • podeu fer-ho amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (però sense picar-los gaire)

  • podeu esmicolar-los amb els dits.

100 g de llardons

Poseu els llardons en el got de la thermomix i piqueu-los, però que no quedin totalment triturats:

  • programeu uns segons, v 4 (no poseu més velocitat perquè obtindríeu pols de llardons);

o bé

  • feu dos cops de turbo.

Reserveu els llardons en un plat.

No cal que renteu el got de la thermomix.

​Elaboració de la massa de la coca

200 g de farina, millor si la tamiseu

Barregeu la farina i els llardons esmicolats en el bol on fareu la massa, i disposeu la barreja en forma de tortell (un forat al centre).

1 ou

Aboqueu la clara de l'ou i mig rovell en el forat del centre del tortell. Reserveu l'altra part del rovell.

Bateu una mica la part del l'ou que teniu en el bol de la farina. 

50 g d'oli d'oliva verge extra

50 cm3 d'anís dolç (licor)

un pols de canyella en pols

25 g de sucre

un pols de sal

Afegiu tots aquests ingredients en el forat del centre. 

Barregeu primer els ingredients del forat del tortell amb una cullera i, a poc a poc, aneu agafant la barreja de farina i llardons fins a aconseguir una pasta lligada que no s'enganxi a les mans (quan ja no us vagi bé la cullera per barrejar, feu servir les mans) .

ou 

Sense rentar el got de la thermomix, aboqueu-hi la clara de l'ou i mig rovell. Reserveu l'altra part del rovell.

Per batre la part del l'ou que teniu en el got, programeu: 30 s, v=3 (si voleu fer 2 coques i, per tant, esteu treballant amb 2 ous, programeu: 60 s, v=3).                                                                                                                                         

50 g d'oli d'oliva verge extra

50 cm3 d'anís dolç (licor)

un pols de canyella en pols

25 g de sucre

un pols de sal

Afegiu aquests ingredients al got i programeu: uns segons, v 2.

200 g de farina

Afegiu-ho al got i programeu: 20 s, v 6 (fins que quedi tot ben barrejat).

Si cal, baixeu les restes de les parets del got i torneu a programar: uns s, v=5.

Afegiu els llardons esmicolats al got i barregeu-ho tot

  • amb una espàtula de silicona

o

  • programant: 15 s, gir a l'esquerra, v cullera.

Acabeu de barrejar-ho tot amb les mans (ha de quedar una massa lligada que no s'enganxi a les mans)..

​Escalfament del forn

Escalfeu el forn a 180º.

Escalfeu el forn a 180º.

Estirada de la massa 

Estireu la massa fins que quedi una coca fina (se sol fer de forma ovalada) i poseu-la a la safata: podeu estirar la massa directament a sobre del paper, que és damunt de la safata; o bé podeu estirar-la sobre el paper, que haureu posat al damunt del marbre i, a continuació, posar el paper (amb la massa estirada) a la safata.

Estireu la massa fins que quedi una coca fina (se sol fer de forma ovalada) i poseu-la a la safata: podeu estirar la massa directament a sobre del paper, que és damunt de la safata; o bé podeu estirar-la sobre el paper, que haureu posat al damunt del marbre i, a continuació, posar el paper (amb la massa estirada) a la safata.

Guarniment de la coca

unes gotes d'aigua

Barregeu el rovell que havíeu reservat amb unes gotes d'aigua i pinteu la coca amb la barreja (va bé fer servir un pinzell de silicona). 

25 g de sucre

Empolsineu la coca amb el sucre (va molt bé fer-ho amb un colador).

50 g de pinyons

aigua

Poseu els pinyons en un bol, cobriu-los amb aigua i escorreu-los de seguida (els mullem perquè així tindran una mica d'humitat i evitarem que es cremin). Escampeu els pinyons al damunt de la coca.

unes gotes d'aigua

Barregeu el ROVELL que havíeu reservat amb unes gotes d'aigua i pinteu la coca amb la barreja (va bé fer servir un pinzell de silicona). 

25 g de sucre

Empolsineu la coca amb el sucre (va molt bé fer-ho amb un colador).

50 g de pinyons

aigua

Poseu els pinyons en un bol, cobriu-los amb aigua i escorreu-los de seguida (els mullem perquè així tindran una mica d'humitat i evitarem que es cremin). Escampeu els pinyons al damunt de la coca.

Cocció de la coca 

Poseu la safata al forn calent a 180º fins que es vegi que està torrada: entre 20 i 25 min (aneu vigilant que no es cremi).

Poseu la safata al forn calent a 180º fins que es vegi que està torrada: entre 20 i 25 min (aneu vigilant que no es cremi).

Comentaris

  • Pilar 27 de Juny de 2013 20:38

    Molt oportuna per aquestes dates. Per Sant Pere no tindré temps de fer-la. Ja sap és fi de curs, però no passa de la setmana vinent que ho intenti. La que vàrem comprar per Sant Joan només era comestible!

  • Eugènia 26 de Juny de 2014 09:50

    Sembla molt fàcil de fer. Quan la faci, el cap de setmana, ja et diré el què.

  • Receptes Cartesianes 26 de Juny de 2014 10:01

    A veure, no és la coca de llardons amb pasta fullada, però està bé.

  • Eugènia 01 de Agost de 2014 11:01

    Després d'un mes de tenir els llardons esperant a la nevera, finalment ha arribat el moment de fer la coca. Trobo que pel fàcil i còmoda que és de fer, el resultat és molt molt bo. Jo l'he tret del forn al cap d'un quart d'hora perquè es cremava per les vores.

  • Receptes Cartesianes 01 de Agost de 2014 21:35

    Així m'agraden les receptes, fàcils i agraïdes. Me n'alegro que t'hagi agradat.

  • Anna 10 de Febrer de 2021 14:36

    I no hi poses cap mena d'impulsor ni llevat?

  • Receptes Cartesianes 24 de Febrer de 2022 11:28

    No hi poso cap mena d'impulsor ni de llevat.

  • Eugeni 08 de Novembre de 2024 17:49

    Jo la faig amb pasta fullada punxant la massa i untada amb ou batut, el llardons trinxats per damunt ben repartits i passan-li un rodet i pressionant una mica per que s'enganxin bé els llardons força sucre per damunt i els pinyons o l'ametlla filateijada.