Hamburgueses de pit de pollastre i carbassa

Tria el mètode d'elaboració

unes 16 hamburgueses d'uns 60 g; 5-8 persones; 2-3 hamburgueses per cap 

Ingredients

  • 450 g (pes net) carbassa
  • 30 g (només si feu la varietat d'hamburguesa que té coco) coco ratllat
  • 70 g (només si feu la varietat d'hamburguesa que té formatge) formatge emmental
  • julivert fresc
  • 1,5 cullerades (21 g) oli d'oliva verge extra
  • 60 g, pes net (o pebrot verd) pebrot vermell
  • 450 g de pit (2 pits), pes net pollastre
  • sal
  • PRATS, Begoña: “Mi niño come de todo” (p 100),Esditorial Grijalbo, Barcelona, 2019

    Mètode preferible per picar la carn dels pits de pollastre en cas que no ens l'haguem fet picar a la botiga, tradicional o thermomix?

    • Si podeu, feu-vos picar la carn dels pits de pollastre a la botiga; tindreu menys feina perquè no els haureu de picar vosaltres, la carn us quedarà més ben picada (si la piqueu vosaltres amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb thermomix, correu el risc que us quedi més com un puré) i segurament que les hamburgueses us quedaran més flonges. 
    • Si l'heu de picar vosaltres, us quedarà millor amb la thermomix que amb l'accessori picador de la batedora elèctrica. Si feu servir el robot per picar la carn, feu-lo servir també per picar la carbassa, per picar les fulles de julivert i, si us cal,  per ratllar el formatge.

     

    Si ens hem fet picar la carn de pit de pollastre a la botiga, quin és el mètode preferible per a la resta de la recepta, tradicional o thermomix?

    • Per picar la carbassa (procés 2) i per ratllar el formatge en cas que en vulgueu fer servir i no l'hagueu comprat ratllat directament (procés 3), podeu fer servir indistintament l'accessori picador de la batedora elèctrica o la thermomix, com vulgueu.

     

    Què és millor posar-hi, a la massa de les hamburgueses, formatge emmental ratllat o coco ratllat (procés 3)?

    • Les dues modalitats d'hamburgueses surten bones. Si voleu, per poder-les tastar totes dues, feu la meitat de la massa d'una manera i, l'altra meitat, de l'altra.

     

    Antelació necessària (si hem de picar la carn amb la thermomix)

    • Si els 450 g de carn de pit de pollastre de què disposeu no estan picats i treballeu amb thermomix, penseu que abans de picar-los heu de preveure el temps necessari  per congelar-los (1r pas del procés 1, un cop triat el mètode d'elaboració "thermomix"). També podríeu picar la carn sense congelar-la, tal com ho fem amb l'accessori picador de la batedora elèctrica, però queda millor si la congeleu abans (si la piquem amb l'accessori picador de la batedora no la congelem perquè les ganivetes no aconseguirien triturar els daus de pit de pollastre congelats i possiblement es trencarien). 

     

    Antelació optativa

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació tret de la cocció de les hamburgueses (procés 8).
      • Si heu de coure les hamburgueses el mateix dia (no trigueu més perquè la carn picada crua és delicada), podeu reservar a la nevera les hamburgueses crues modelades en forma de boles o aplanades en forma d'hamburguesa, embolicades amb film transparent.
      • També podeu reservar-les crues al congelador, però millor modelades aplanades en forma d'hamburguesa, no en forma de bola; així, quan les vulgueu coure, no caldrà ni que s'hagin acabat de descongelar del tot.

    Podem saltar-nos passos de la recepta?

    • Podeu evitar de picar la carn de pit de pollastre si la compreu picada directament.
    • Si feu servir formatge en comptes de coco (procés 3), podeu evitar de ratllar-lo si el compreu ratllat directament.

    Preparació del pollastre

    Si podeu, feu-vos picar els pits de pollastre a la botiga; tindreu menys feina perquè no els haureu de picar vosaltres, la carn us quedarà més ben picada (si la piqueu vosaltres amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb thermomix, correu el risc que us quedi més com un puré) i segurament que les hamburgueses us quedaran més flonges.

    450 g de pits de pollastre (2 unitats), desossats, sense pell i eliminat el greix visible,

    • picats 

    [Demaneu a la botiga que us ho piquin a la picadora de carn.]

    o bé

    • sencers

    [Tindreu més feina i, si no disposeu d'una picadora de carn, no us quedarà tan bé].

     

    (el pes és un cop desossat i sense pell)

    • Si disposeu de 400 g de carn de pit de pollastre picada,

    passeu directament al pas següent d'aquest procés (procés 1).

     

    • Si els 400 g de carn de pit de pollastre de què disposeu no estan picats,
      • piqueu la carn amb un ganivet,
      • o bé talleu-la a daus d'uns 3 o 4 cm d'aresta i piqueu-la amb l'acessori picador de la batedora elèctrica (compte que no us quedi un puré).

    Reserveu la carn picada en el bol on fareu tota la massa.

    450 g de pits de pollastre (2 unitats), desossats, sense pell i eliminat el greix visible,

    • picats 

    [Demaneu a la botiga que us ho piquin a la picadora de carn.]

    o bé

    • sencers

    [Tindreu més feina i, si no disposeu d'una picadora de carn, no us quedarà tan bé].

     

    (el pes és un cop desossat i sense pell)

    • Si disposeu de 450 g de carn de pit de pollastre picada,

    passeu directament al penúltim pas d'aquest procés (procés 1) i, a continuació, passeu al procés següent.

     

    • Si els 450 g de carn de pit de pollastre de què disposeu no estan picats

    congeleu-els pits i, un cop congelats, seguiu la recepta a partir del pas següent d'aquest procés (procés 1).

    Talleu els pits congelats a daus d'uns 3 o 4 cm ( si estan massa durs i no podeu, espereu uns minuts).

    Poseu la meitat dels daus (uns 225 g) en el got de la thermomix.

    Per picar-los, programeu: 10 s, v=5-10.

    Reserveu la carn picada en el bol on fareu tota la massa.

    Repetiu els 3 darrers pasos amb la resta de daus de pollastre.

    Preparació de la carbassa

    450 g de carbassa, pelada i eliminats els fils i les llavors

    (el pes és un cop pelada i descartats fils i llavors)

     

    60 g de pebrot vermell

    o de pebrot verd

    Talleu la carbassa  i el pebrot a daus d'uns 4 cm i aboqueu-ho tot al got de la thermomix.

    Per picar-ho, programeu: 6 s, v=5 . Si trobeu que no està prou picada, programeu:  algun s més, v=5 (compte que no us quedi una pasta).

    Aboqueu-ho al bol del pollastre.

    450 g de carbassa, pelada i eliminats els fils i les llavors

    (el pes és un cop pelada i descartats fils i llavors)

     

    60 g de pebrot vermell o de pebrot verd, rentat i tretes les llavors 

    (el pes és un cop tretes les llavors)

     

    Talleu la carbassa i el pebrot a daus d'uns 3 cm i aboqueu els daus al bol de la picadora elèctrica (si no us hi caben, feu-ho en tandes).

    Piqueu-ho (compte, no feu un puré).

    Aboqueu-ho al bol del pollastre.

    Preparació de la massa de les hamburgueses

    La massa d'aquestes hamburgueses, podeu triar de fer-la amb formatge emmental ratllat o bé amb coco ratllat. Totes dues modalitats són bones. Si voleu, podeu separar la massa de pollastre, carbassa i pebrot que heu obtingut en el procés anterior en dues parts iguals i 

    • afegir 35 g de formatge emmental ratllat i fulles de julivert picades a una meitat
    • i 15 g de coco ratllat i fulles de julivert picades, a l'altra.

    D'aquesta manera podreu tastar les dues modalitats d'hamburguesa.

    70 g de formatge emmental ratllat

    o bé

    30 g de coco ratllat 

     

    [Si heu de ratllar el formatge, podeu fer-ho

    • amb l'accessori picador de la batedora elèctrica

    Talleu el formatge en trossos de la mateixa mida i poseu-los en el bol de l'accessori picador. Poseu en marxa l'aparell fins a tenir el grau de picat que us interessi.

     

    • o amb la thermomix.

    Talleu el formatge en trossos de la mateixa mida,  poseu-los en el got de la thermomix i programeu: 5 s, v=5-10.]

     

    fulles de julivert, picades

     

    [Per picar el julivert, podeu fer-ho

    • amb unes tisores;
    • o amb la thermomix.

    Poseu les fulles en el got de la thermomix, feu un cop de turbo, baixeu les restes que han sortit disparades a la paret del got i feu un altre cop de turbo.]

     

    Aboqueu el formatge o el coco al bol on teniu el pollastre i la carbassa picats i barregeu-ho tot, primer amb una cullera o amb una espàtula i després amb les mans (us anirà millor si us les mulleu una mica).

    Modelatge de les boles que, un cop aplanades, seran hamburgueses

    Modeleu boles d'uns 60 g amb la massa (ho fareu millor amb les mans una mica mullades) i aneu-les posant separades, en un o més tàpers, si voleu al damunt d'una làmina de film transparent perquè després es desenganxin millor.

    • Si voleu, modeleu ara les hamburgueses: aneu aplanant les boles i aneu deixant les hamburgueses, en tàpers, al damunt d'una làmina de film transparent;
    • una altra opció, és modelar-les en el mateix moment que aneu a coure-les i posar-les directament a la paella.

    Cocció de les hamburgueses

    1,5 cullerades d'oli d'oliva verge extra (21 g)

    Escalfeu l'oli en una paella.

    Poseu-hi algunes hamburgueses, prou separades per després poder-les girar amb comoditat: amb el foc fluix (compte que si apugeu gaire el foc, s'us cremaran de seguida),

    • uns 5 min per una banda
    • i uns 4 min per l'altra

    (per girar-les va bé fer servir dues espàtules de fregir d'acer inoxidable: una la fem lliscar a sota de l'hamburguesa i l'altra la posem per sobre; a continuació girem l'hamburguesa i, per les ranures que deixa l'espàtula, veiem si està daurada) 

    sal

    Saleu-les una mica.

    Comentaris