Piruletes de plàtan gelat cobertes de iogurt, i/o de crema de caqui i plàtan, i/o de xocolata

8 piruletes

Ingredients

  • si voleu  crema de caqui i plàtan com a recobriment,
    0 o 2 unitats, madurs  caqui
  • si voleu arrebossar les piruletes fruita seca (avellanes, ametlles, nous, festucs…)
  • si voleu  iogurt com a recobriment, 
    1 unitat de 500 g   iogurt
  • si voleu  xocolata com a recobriment, 
    3 g
    (o bé 1,5 cullerades d'oli d'oliva verge extra; o bé 1,5-2 cullerades d'aigua) mantega de cacau en pols
  • si voleu  crema de caqui i plàtan com a recobriment, 
    2 o 4 unitats   plàtan
  • si voleu  xocolata com a recobriment,
    150 g  xocolata (mínim 70% de cacau)
  • Categories

  • Postres
  • BuzzFeed (consultat el 2018)

    Això és la recepta d'un gelat?

    • Òbviament, no. La textura no és la d'un gelat, però el resultat és molt bo. I proporcionem una manera nova de menjar fruita, que pot agradar molt als nens, i també als grans.

     

    Estris necessaris

    • 8 pals de gelat
    • Paper vegetal

     

    Quins recobriments podem triar per a les piruletes de plàtan gelat?

    • Podem recobrir-les de iogurt:  

    seguiu els processos 1, 2, 5 i 6 d'aquesta recepta.

     

    • Podem recobrir-les de crema de caqui i plàtan:

    seguiu els processos 1, 3, 5 i 6 d'aquesta recepta.

     

    • Podem recobrir-les de xocolata:

    seguiu els processos 1, 4, 5 i 6 d'aquesta recepta;  o seguiu directament la recepta de "piruletes de plàtan gelat cobertes de xocolata".

     

    • Podem recobrir-les amb una primera capa de iogurt i una segona capa de crema de caqui i plàtan:

    seguiu els processos 1, 2, 3, 5 i 6 d'aquesta recepta.

     

    • Podem recobrir-les amb una primera capa de iogurt i una segona capa de xocolata:

    seguiu els processos 1, 2, 4, 5 i 6 d'aquesta recepta.

     

    En tots el casos, si voleu, podeu empolvar la cobertura exterior amb fruita seca, o amb barreja de fruita seca i coco ratllat, o amb granola, o amb la ratlladura de pell de cítric… (últim pas del procés 2, o del 3 o del 4)

     

    Antelació necessària

    • Heu de preparar les piruletes de plàtan gelat (procés 1) amb prou antelació com perquè el plàtan tingui temps de congelar-se.
    • Tingueu present que, un cop cobertes les piruletes amb iogurt (procés 2), o amb crema de caqui i plàtan (procés 3) o amb xocolata (procés 4), les heu de posar al congelador, almenys 30 min (procés 4).
    • Heu de treure les piruletes del congelador (procés 6) uns segons abans de servir-les.

     

    Antelació possible

    • Podeu preparar les piruletes amb antelació i reservar-les al congelador.

    Preparació de les piruletes de plàtan gelat

    Folreu una safata o un tàper que càpiga al congelador amb paper vegetal (després haureu d'estendre les piruletes en aquesta safata sense que es toquin).

    plàtans

    Peleu els plàtans i talleu-los transversalment per la meitat. Talleu cada mig plàtan longitudinalment per la meitat (obtindreu 8 trossos de plàtan).

    Punxeu cada tros amb un pal de gelat (de manera que quedin com uns polos) i aneu posant les piruletes a sobre del paper vegetal de manera que no es toquin.

    Poseu la safata al congelador, com a mínim el temps que calgui perquè el plàtan es congeli.

    ​Cobriment de les piruletes si les voleu cobrir amb iogurt (tant si després voleu fer una segona capa amb crema de caqui i plàtan o amb xocolata com si no)

    Per preparar la superfície on anirem deixant les piruletes amb iogurt de manera que no es toquin, folreu una safata o un táper que càpiga al congelador amb paper vegetal (el paper de forn que fa una mica de relleu no va gaire bé perquè el dibuix del paper queda gravat a la cobertura de iogurt).

     

    [Si voleu, podeu fer servir la mateixa safata on teniu les piruletes al congelador:  reserveu-les en un tàper (ara ja es poden apilar), eixugueu la safata (que pot tenir una mica d'humitat) i poseu un full de paper vegetal nou (el d'abans pot tenir humitat).]

    1 iogurt de 500 g (en necessitareu molta menys quantitat, però va bé que n'hi hagi força per poder sucar bé tot el plàtan)

    Aneu submergint les piruletes a l'envàs del iogurt, de manera que el plàtan quedi tot banyat i,

     

    • si no penseu arrebossar-les (pas següent, que és opcional),

    deixeu escórrer una mica el iogurt sobrant i aneu deixant cada piruleta a sobre del paper vegetal;

     

    • si voleu arrebossar-les

    feu el pas següent immediatament després d'haver banyat el plàtan.

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada 

     

    o bé

    barreja de fruita seca i coco ratllat

     

    o bé 

    granola

     

    o bé

    pell de mandarina, (o de taronja, o de llimona), ratllada

    Només si voleu arrebossar les piruletes

    No feu, però, aquest pas, si penseu fer una segona capa amb crema de caqui i plàtan o amb xocolata.

     

    Mentre deixeu escórrer una mica el iogurt sobrant de la piruleta, aneu-la empolvant amb la fruita seca, o amb la barreja de fruita seca i coco ratllat, o amb la granola, o amb la ratlladura de pell de cítric: feu-ho abans que el iogurt s'endureixi -penseu que com que el plàtan està congelat, el iogurt s'endureix de seguida. A continuació, deixeu la piruleta a sobre del paper vegetal.

    Reserveu les piruletes al congelador. 

    Cobriment de les piruletes si les voleu cobrir amb crema de caqui i plàtan (tant si les piruletes ja estan cobertes amb una primera capa de iogurt com si no)

    2 caquis ben madurs, rentats, pelats i eliminats els pinyols

     

    2 plàtans ben madurs, pelats

    Aboqueu els caquis i els plàtans al got de la batedora elèctrica o al got de la thermomix. 

    Tritureu-ho fins a obtenir una crema ben fina.

     

    [Si al final us sobra crema, reserveu-la a la nevera i serviu-la

    • per postres, tota sola o barrejada amb trossets de fruita;
    • o per esmorzar o per berenar, al damunt d'una torradeta, empolvada amb fruita seca picada.]

    Aneu submergint les piruletes al got de la batedora, de manera que el plàtan (o el recobriment de iogurt) quedi tot banyat de crema i,

     

    • si no penseu arrebossar-les (pas següent, que és opcional),

    deixeu escórrer una mica la crema sobrant i aneu deixant cada piruleta a sobre del paper vegetal;

     

    • si voleu arrebossar-les

    feu el pas següent immediatament després d'haver banyat el plàtan. 

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada 

     

    o bé 

    barreja de fruita seca i coco ratllat

     

    o bé 

    granola

     

    o bé

    pell de mandarina, (o de taronja, o de llimona), ratllada

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    Mentre deixeu escórrer una mica la crema sobrant de la piruleta, aneu-la empolvant amb la fruita seca, o amb la barreja de fruita seca i coco ratllat, o amb la granola, o amb la ratlladura de pell de cítric: feu-ho abans que el la crema s'endureixi -penseu que com que el plàtan està congelat (i, si l'heu cobert de iogurt, el iogurt, també), la crema s'endureix de seguida. A continuació, deixeu la piruleta a sobre del paper vegetal.

    Reserveu les piruletes al congelador. 

    Cobriment de les piruletes si les voleu cobrir amb xocolata (tant si les piruletes ja estan cobertes amb una primera capa de iogurt com si no)

    150 g de xocolata amb 70% o més de cacau, a trossos de la mateixa grandària

     

    3 g  de mantega de cacau en pols (per exemple de la marca Mycryo)

     

    o bé

    21 g d'oli d'oliva verge extra (1,5 cullerades)

     

    o bé

    23- 30 g d'aigua (1,5- 2 cullerades)

    Prepareu la xocolata tal com s'indica al procés 1 de la recepta "Piruletes de plàtan gelat  cobertes de xocolata".

     

    [Si al final us sobra xocolata, reserveu-la a la nevera i serviu-la, un cop tornada a fondre al microones, per postres, per esmorzar o per berenar, per banyar alguna fruita, o al damunt d'una torradeta o d'un pa de pessic, empolvada amb fruita seca picada.]

    Aneu submergint les piruletes en el got de la xocolata desfeta de manera que el plàtan (o el recobriment de iogurt) quedi tot banyat de xocolata i, 

     

    • si no penseu arrebossar-les (pas següent, que és opcional),

    deixeu escórrer una mica la xocolata sobrant i aneu deixant cada piruleta a sobre del paper vegetal;

     

    • si voleu arrebossar-les

    feu el pas següent immediatament després d'haver banyat el plàtan. 

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada 

     

    o bé 

    barreja de fruita seca i coco ratllat

     

    o bé 

    granola

     

    o bé

    pell de mandarina, (o de taronja, o de llimona), ratllada

     

    Només si voleu arrebossar les piruletes

     

    Mentre deixeu escórrer una mica la xocolata sobrant de la piruleta, aneu-la empolvant amb la fruita seca, o amb la barreja de fruita seca i coco ratllat, o amb la granola, o amb la ratlladura de pell de cítric: feu-ho abans que el la xocolata s'endureixi -penseu que com que el plàtan està congelat (i, si l'heu cobert de iogurt, el iogurt, també), la xocolata s'endureix de seguida. A continuació, deixeu la piruleta a sobre del paper vegetal.

    Reserveu les piruletes al congelador.

    Conservació

    Un cop ben congelades les piruletes amb el recobriment, les podeu posar en una bossa de plàstic de congelació amb tancament hermètic.

    Presentació 

    Deixeu les piruletes a temperatura ambient o a la nevera, uns minuts o uns segons abans de servir-les (depenent de l'estació de l'any).

    Comentaris