Croquetes d’arròs

unes 25 croquetes

Ingredients

  • 250 g arròs integral
  • farina de galeta
  • 3 cullerades (45 g) farina integral
  • 75 g (ratllat) formatge emmental
  • julivert fresc
  • volum que en requereixi la fregidora (entre 1,2 L i 3 L) oli d'oliva verge extra
  • 1 rovell+1 clara+1unitat= 2 unitats ous (63-73 g)
  • 5 unitats (uns 300 g) pastanaga
  • sal
  • Categories

  • Primers
  • Arròs
  • Les croquetes d'arròs, són croquetes?

    • De fet, són mandonguilles d'arròs; n'hi diem "croquetes" perquè d'aquest plat, que és un clàssic a casa nostra, sempre n'hem dit "croquetes".

     

    Material necessari

    • Una fregidora (podeu prescindir de fregidora i treballar amb una paella, però no podreu controlar la temperatura de l'oli, és fàcil que us arribi al punt de fum –que no és recomanable que hi arribi- i les croquetes us quedaran pitjor).
       

    Antelació opcional

    • Podeu coure l'arròs (procés 1) amb antelació i reservar-lo a la nevera.
    • Podeu preparar les croquetes quan vulgueu (processos 1 a 3), congelar-les (procés 4) i fregir-les (procés 5) el dia que us vinguin de gust.


    Aprofitament

    • Podeu aprofitar unes restes d'arròs integral bullit per fer unes quantes croquetes seguint aquesta recepta a partir del procés 2.

    Cocció de l'arròs

    Podeu fer-lo el dia que munteu les croquetes  per congelar, o bé abans i reservar-lo a la nevera. Obtindreu uns 700 g d'arròs cuit.

    250 g d’arròs integral (obtindreu uns 700 g d'arròs cuit)

                      

    500 g d'aigua

    sal

    Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 15 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Si l'arròs té aigua (pot haver-la absorbit tota), escorreu-lo. Si voleu, podeu reservar l'arròs a la nevera per continuar la recepta en un altre moment.

    Elaboració de la massa de les croquetes

    5 pastanagues (uns 300 g), ratllades

     

    • [Podeu picar-les amb l'accessori picador de la batedora elèctrica;

    o bé

    • podeu picar-les amb la thermomix: programeu 2 o 3 s, v=5; si encara estan desiguals, programeu: 1 o 2 s més, v=5; anem fent 1 s, v=5, fins que obtingueu la textura desitjada;

    o bé

    • podeu ratllar-les amb un ratllador.]

    Poseu l'arròs i les pastanagues en un bol gran (on fareu la massa de les croquetes) i barregeu-ho.

    75 g de formatge emmental, ratllat

     

    1 rovell d'ou (reserveu la clara en un plat fondo per després)

     

    julivert, picat

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot.

    3 cullerades de farina integral (45 g)

    Aneu-les espolvorant i aneu barrejant.

    Modelatge i arrebossada de les croquetes

    pa ratllat 

     

    1 ou (clara i rovell) o bé 2 clares d'ou 

     

    (necessitarem l'ou o les clares quan haguem acabat de fer servir la clara que hem reservat)

     

    sal

    En un plat fondo,  bateu la CLARA d'ou que heu reservat, juntament amb un pessic de sal. Poseu pa ratllat en un altre plat fondo. Formeu boles rodones amb la massa d'arròs (si veieu que la massa no té prou consistència per formar les boles, afegiu-hi una mica més de farina integral) i arreboseu-les: passeu-les primer per la clara i després pel pa ratllat. Aneu-les posant en un tàper, de manera que no es toquin. 

     

    Quan la clara s'hagi acabat, substituïu-la per

    • 1 ou  
    • o per 2 clares.

    (Podeu fer servir 2 clares si teniu l'oportunitat de fer servir els rovells corresponents per a una altra recepta o si disposeu de clares a la nevera o al congelador; si teniu clares al congelador, abans les heu de descongelar a la nevera). 

     

    Si el pa ratllat del plat es va agrumollant, retireu els grumolls o passeu-lo per un colador de malla fina.

    Congelació de les croquetes 

    Podeu posar les croquetes d'arròs al congelador.

    Quan les croquetes siguin congelades, podeu guardar-les en una bossa de congelació hermetica perquè ocupin menys espai.

    Fregida de les croquetes 

    Uns 30 min abans de fregir les croquetes, passeu-les del congelador a la nevera, amb l'objectiu que quan les fregim segueixin congelades però no estiguin tan dures.

    volum que requereixi la fregidora d'oli d'oliva verge extra

    En una fregidora, escalfeu l'oli a 170º si les croquetes són grans (3 cm de diàmetre màxim o més) o a 180º si les croquetes són més petites (diàmetre màxim inferior a 3 cm).

    Fregiu les croquetes quasi congelades (vigileu, quan les tragueu de la fregidora, que no hagi quedat el centre de la croqueta congelat).

    Escorreu-les i poseu-les entre dues capes de paper absorbent de cuina per tal de retirar l'excés d'oli.

    Presentació del plat

    Podeu servir les croquetes acompanyades d'una amanida.

    Comentaris

    • Mateu 11 de Abril de 2013 14:13

      Això és una obra mestra!

    • Víctor, Marc i Mònica Vives Foix 21 de Abril de 2013 20:58

      A veure quan ens fas les croquetes d´arròs de l´Eulàlia? (fa uns quants ays però en tenen molt bon record)

    • Carmen Amador Diaz 21 de Abril de 2013 21:35

      Tomo nota. Y ya te contaré como salen.¡De momento suena muy requetebien!