Botifarres al forn amb raïm 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 4 unitats botifarra crua
  • 1/2 culleradeta (2 g) maizena
  • 300 g raïm blanc
  • 100 g vi blanc sec
  • Categories

  • Segons
  • Carn
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 20), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p.339), Eumo Editorial, Vic, 2000

    Antelació preferible

    • Aquest plat queda molt millor si es fa la vigília.

     

    Mètode preferible per preparar el raïm per a la salsa (procés 3), tradicional o thermomix?

    • Si treballem amb batedora elèctrica hem de retirar els pinyols dels grans de raïm perquè si no ens molestaria el granulat que obtindríem. Si treballem amb Thermomix, ens estalviem de retirar els pinyols del raïm perquè amb el robot queden ben triturats (no patiu que, tot i que si masteguem pinyols de raïm trobem que el gust no és gens bo, un cop totalment triturats no en notarem el gust).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Cocció de les botifarres al forn. Primera part 

    botifarres crues individuals 

     

    100 g de vi blanc sec

    50 g d'aigua

    Poseu les botifarres (no les punxeu) en una cassola (a poder ser antiadherent i de cul gruixut) que pugui anar al forn i al foc.

    [També podeu posar-les en una safata de forn i, quan les hagueu de posar al foc, traspassar-les a una cassola.]

     

    Afegiu-hi el vi i l'aigua.

    Poseu la cassola al forn calent a 180ºamb l'escalfor de dalt i de baix, destapadauns 20 min; a mitja cocció, tombeu-les 

    Preparació del raïm per a la salsa

    300 g de raïm blanc (és preferible que els grans siguin grossos), amb els grans separats i rentats

    Reserveu uns 10 o 12 grans sencers en un bol.

    Aboqueu els grans restants al got de la thermomix -no cal que els peleu ni que en retireu els pinyols (no patiu que, tot i que si masteguem pinyols de raïm trobem que el gust no és gens bo, un cop totalment triturats no en notarem el gust).

    Reserveu uns 10 o 12 grans sencers en un bol.

    Partiu el grans restants per la meitat i retireu-ne els pinyols. Aboqueu els mitjos grans al got de la batedora elèctrica.

    Per triturar el raïm del got, programeu: 3 min, v=5-10 (no s'han de notar trossets de pell ni de pinyol). Reserveu-ho.

    Tritureu el raïm amb la batedora (no s'han de notar trossets de pell). Reserveu-ho.

    ​Cocció de les botifarres al forn. Segona part 

    Afegiu a la cassola el raïm triturat que heu reservat i remeneu.

    Torneu-la a posar al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baixsense tapar5 min.

    Apagueu el forn.

    Elaboració de la salsa de raïm i cocció de les botifarres al foc

    1/2 culleradeta de maizena (2 g)

    Poseu la maizena en un gotet. Afegiu-hi una mica del  suc de la cassola i remeneu fins que la maizena s'hagi desfet.

    Aboqueu el contingut del gotet a la cassola i poseu-la al foc: destapadaremenant tota l'estona, quan arrenqui el bull espereu 2-3 minuts (la salsa ha de quedar lligada).

    Regueu  bé les botifarres amb la salsa. 

    Partiu per la meitat el grans de RAÏM que heu reservat, elimineu-ne les llavors i afegiu-los a la cassola.

    Deixeu la cassola al foc: 1 min.

    Quan la cassola estigui a temperatura ambient, poseu-la a la nevera fins l'endemà.

    Posada a punt de les botifarres abans de servir-les

    Quan aneu a servir el plat podeu escalfar-lo al foc mateix, amb la cassola tapada o destapada segons que us interessi que la salsa s'espesseixi una mica més o no. 

    Comentaris