4 - 6 persones (1 pastís de 28 cm de diàmetre)
• ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 31), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015
Ôdélices (consultat el 2015)
Mètode preferible, tradicional o thermomix?
Com que la massa de la pasta brisa requereix molt poc pastament, quasibé dóna menys feina fer-la a mà; quasi que no val la pena fer servir el robot pastador ni la thermomix (potser amb els robots és una miqueta més ràpid i potser queda tot una mica més ben barrejat, però cal tenir en compte que és més entretingut fer net el got de la thermomix que el recipient on haguem pogut fer la massa amb les mans.
És molt fàcil d'elaborar el guarniment a mà. Només val la pena fer-lo amb thermomix si ja hem fet la pasta brisa amb el robot; com que ja tenim el got brut, sense netejar-lo, passem a fer-hi el guarniment.
Material necessari
Temperatura de servei:
Antelació optativa:
Ens podem saltar algun procés?
En quin moment de quin àpat podem servir la coca de figues i rocafort?
Canvis possibles d'ingredients
I si en sobra?
Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 1 rotlle de pasta brisa o de pasta fullada.
35 g d'aigua
25 g de mantega, pomada (tova però no fosa)
90 g de farina fluixa (és a dir, farina amb una proporció baixa de gluten) Si no teniu farina fluixa, podeu fer la pasta brisa amb farina normal i també us en sortireu.
2,5 g de sal (1/2 culleradeta)
35 g d'aigua amb gas (Vichy o sifó)
20 g d'oli d'oliva verge extra
95 g de farina fluixa (és a dir, farina amb una proporció baixa de gluten) Si no teniu farina fluixa, podeu fer la pasta brisa amb farina normal i també us en sortireu.
2,5 g de sal (1/2 culleradeta) |
Elaboreu una pasta brisa (amb mantega) o una pasta brisa amb oli i doneu-li forma de bola.
La pasta brisa elaborada amb les quantitats indicades a l'esquerra permet forrar un motlle de 28 cm de diàmetre, que és el que necessitem per fer 1 pastís de figues i rocafort.
Si ja que us hi poseu preferiu doblar les quantitats de tots els ingredients, tal com s'indica a les receptes pasta brisa (amb mantega) i pasta brisa amb oli, n'haureu fet el doble de la que necessitem. Elaboreu una pasta brisa (amb mantega) o una pasta brisa amb oli doblant les quantitats de tots els ingredients de la columna esquerra, tal com s'indica a les receptes pasta brisa (amb mantega) i pasta brisa amb oli, i doneu-li forma de bola.
La pasta brisa elaborada amb les quantitats indicades a l'esquerra permet folrar un motlle de 28 cm de diàmetre, que és el que necessitem per fer 1 pastís de figues i rocafort, però la thermomix no treballa bé amb tan poc contingut. Per això, si volem fer la pasta brisa amb el robot, hem de fer-ne el doble de la que necessitem (podrem forrar dos motlles de 28 cm de diàmetre). |
Emboliqueu la bola que heu fet amb film transparent (o les dues boles per separat) i deixeu-la reposar a la nevera: com a mínim 10 min, però millor si és 1 h. La podeu deixar a la nevera fins a 2 o 3 dies. Si no la penseu fer servir fins més endavant, guardeu-la al congelador (abans de procedir a estirar-la, haureu de deixar que es descongeli a la nevera). Emboliqueu les dues boles que heu fet amb film transparent i deixeu-les reposar a la nevera: com a mínim 10 min, però millor si és 1 h. Les podeu deixar a la nevera fins a 2 o 3 dies. Si no les penseu fer servir fins més endavant, guardeu-les al congelador (abans de procedir a estirar-les, haureu de deixar que es descongelin a la nevera).
Si de moment penseu fer servir només una bola, poseu la que voleu fer servir al moment a la nevera i la que voleu reservar per a un altre dia, al congelador. |
¿Un cop estirada la massa, cal fer una cocció prèvia per evitar que s'estovi quan hi posem el recobriment? En aquest cas (com en el cas de les quiches) no cal una cocció prèvia de la base del pastís perquè, com que el recobriment és líquid, la base s'estovarà una mica de totes maneres.
Escalfeu el forn a 180º. |
Cal punxar la base dwe la coca per evitar que s'abombi quan la posem al forn? No, no cal. L'hem posada al congelador i no s'abombarà.
Poseu la safata al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, de 35 a 40 min (ha de quedar la superfície de la coca enrossida). |
Comentaris