Crema de tronxos de coliflor

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 10 g ametlles
  • 300 g (ho podeu substituir per caldo de cocció de pasta o per aigua) caldo vegetal
  • 1 unitat (uns 1,500 kg); en farem servir només els tronxos (uns 500 g) coliflor
  • 150 g (pot ser descremada) llet
  • 1 pessic de pebre blanc
  • Mètode preferible, tradicional o thermomix?  

    • És més ràpid coure els tronxos amb l'olla de pressió, i amb la batedora elèctrica obteniu una textura prou cremosa. Però si teniu thermomix, us pot ser més pràctic coure els tronxos amb el robot perquè així ja el fareu servir també per triturar-los.      

     

    Antelació preferible:

    • Va bé si disposeu, per a la cocció dels tronxos de coliflor (procés 2), 
      • de 300 g de caldo vegetal, que podeu tenir congelat (o 350 g si feu servir thermomix)
      • o de 300 g de caldo de bullir pasta, que podeu tenir congelat  (o 350 g si feu servir thermomix).

     Si no en disposeu, ho substituireu per aigua.

     

    Aperitiu o primer plat?

    • La crema de tronxos de coliflor constitueix un primer plat calent, que podeu servir en un plat fondo o en un bol.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.

     

    Aprofitament

    En aquesta recepta fem servir només els tronxos de la coliflor (uns 500 g).

    • Reservarem les flors (uns 400 g) per fer, per exemple, un cuscús fals de coliflor amb xampinyons.
    • Reservarem també les fulles i els troncs més gruixuts que envolten la coliflor (uns 600 g), que consumirem com qualsevol verdura.

    Preparació de la coliflor 

    coliflor (uns 1,500 kg); en farem servir només els tronxos (uns 500 g)

     

    [Reservarem les altres parts de la coliflor per a altres receptes.]

    Talleu la base de la coliflor i retireu les fulles i els troncs gruixuts que l'envolten (uns 600 g), que podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 

    Renteu la coliflor a sota de l'aixeta i deixeu-la escórrer. 

    Separeu la coliflor en rams.

    Amb un ganivet talleu les flors (uns 400 g) i reserveu-les per fer un cuscús fals de coliflor en una altra ocasió; ara necessitareu només els tronxos.

    Talleu els tronxos a trossos i poseu-los dins de l'olla de pressió súper-ràpida.

    Poseu els tronxos en el got de la thermomix i, per picar-los una mica, programeu: 3 s, v=4.

    Cocció dels tronxos

    300 o 350 g de caldo vegetal 

    o de caldo de bullir pasta

    o d'aigua

     

    (300 o 350 g segons si treballeu amb olla de pressió o no: a l'olla de pressió s'evapora molt menys líquid que a la thermomix.) 

     

    1 pessic de pebre blanc

     

    (Si el caldo ja té sal, no caldrà afegir-n'hi; si el caldo no té sal o si feu servir aigua, haureu de posar sal.)

    Aboqueu el caldo a l'olla de pressió i poseu-hi el pebre.

    Afegiu el caldo i el pebre en el got de la thermomix.

    Poseu l'olla tapada amb la tapadora de pressió al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Programeu: 15 min, varoma, v=1.

    Elaboració de la crema

    Tritureu el contingut de l'olla de pressió amb la batedora elèctrica fins a obtenir un puré fi (vigileu, que el líquid està bullint).

    Per triturar-ho tot, programeu: 20 s, v=5-10 (compte, que el líquid està bullint).

    uns 150 g de llet, que pot ser descremada (ajusteu la quantitat de llet al vostre gust) 

    Aneu-hi afegint llet i torneu-ho a batre amb la batedora elèctrica fins a obtenir la consistència que desitgeu.

    Mentre aneu afegint llet, programeu: uns segons, v=4 (fins a obtenir la consistència que desitgeu).

    Presentació del plat

    uns 10 g d'ametlles torrades (o avellanes, nous o barreja de fruits secs), picades gruixudes 

     

     

    Espolseu fruits secs picats gruixuts al damunt de cada plat.

    Comentaris