La compota és un plat de Nadal propi de la cuina basca.
Temperatura de servei
Podeu servir la compota tèbia o freda.
Antelació obligatòria
La compota s'ha de fer amb una mica d'antelació perquè tingui temps de temperar-se.
Antelació opcional
La compota es pot fer amb força antelació (fins i tot 1 o 2 dies abans), conservar-la a la nevera i, si es vol menjar tèbia, escalfar-la una mica al moment.
Mètode preferible: olla normal o olla de pressió súper-ràpida?
Anireu més de pressa amb l'olla de pressió.
No porta sucre, la compota?
Tradicionalment la compota es fa amb sucre. Abans nosaltres també la fèiem amb sucre, però cada any en reduïem una mica la quantitat i trobàvem que el resultat millorava, fins que vam arribar a la conclusió que ens agradava més sense sucre.
2 pomes Golden (uns 350 g)
3 pomes reinetes (uns 550 g)
(també podeu posar les 5 pomes Golden o les 5 reinetes)
2 peres fortes (uns 500 g)
Peleu la fruita, talleu-la a quarts, traieu el cors, talleu cada quart en tres trossos i aneu posant els trossos a l'olla on fareu la compota (pot ser l'olla de pressió súper-ràpida).
200 g d'orellanes de préssec
100 g de panses
150 g de prunes seques sense pinyol
150 g de figues seques
1 canonet de canyella
50 g de conyac (1/2 got de vi)
aigua,
que cobreixi el contingut de l'olla (1 L aproximadament) si ho feu en olla normal;
o bé
600 g si ho feu en olla de pressió súper-ràpida
(Posem menys aigua quan treballem amb olla de pressió perquè es produeix molta menys evaporació.)
Afegiu-ho a l'olla.
Si treballeu amb olla normal:
Poseu l'olla, tapada, al foc. Quan bulli, abaixeu el foc: uns 15 o 20 min (fins que tot estigui tou, però no desfet).
Si treballeu amb olla de pressió súper-ràpida:
Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu l’olla al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.
Comentaris
A la foto no hi ha pinyons també? No sabia aquesta tradició basca... Ha d´estar molt bo.
No, no, de pinyons no n'hi ha. Si ho proves amb pinyons ja ens diràs si hi queden bé.