Bescuit gelat de rom i panses

Material obligatori

Thermomix

8 persones

Categories

  • Postres
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 362), Espasa, Barcelona, 2012
    THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 246), Thermomix, 2006

    SATUB.ES (consultat el 2013)

    Antelació obligatòria:
    . Heu de fer el procés 1 ("Maceració de les panses en el rom") amb antelació (a poder ser, la vigília).
    . Heu de fer els processos 2, 3, 4 i 5 amb antelació perquè la crema tingui temps de refredar-se.
    . Heu de fer el procés 7 ("Congelació de la barreja de nata i crema") com a mínim 2 hores abans de servir el gelat. 

    Antelació optativa:
    . Podeu fer la recepta (tret del procés 8, "Elaboració de la salsa de xocolata calenta") amb molts dies d'antelació.

    Al moment:
    . El procés 8 ("Elaboració de la salsa de xocolata calenta"), que és opcional, s'ha de fer en el moment de servir el gelat (va bé deixar abans la xocolata i l'aigua mesurades en el recipient que posareu al microones).
    . Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo (podeu treure'l quan poseu la xocolata al microones).

    Conservació del bescuit:
    . Podeu conservar el bescuit tapat al congelador (si el guardeu en un túper tapeu-lo amb la tapa; si no, el podeu tapar amb film transparent).

    Maceració de les panses en el rom

    Aquest procés s'ha de fer amb atelació (a poder ser, la vigília).

    100 g de panses

    75-100 g de rom negre

    Poseu les panses i el rom en un bol apte per a microones, de manera que el rom cobreixi bé les panses (premeu les panses amb els dits, si cal).

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència màxima. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan toves, programeu: uns segons més, potència màxima.

    [Habitualment la maceració de les panses en el rom es fa a temperatura ambient en unes 24 hores; com que és molt fàcil que no pensem a macerar-les amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Reserveu-ho.

    Preparació de la nata muntada

    Controleu que el  got de la thermomix estigui eixut i a temperatura ambient o fred (si abans s’hi ha cuinat i està calent, refredeu-lo triturant-hi glaçons –v=5, uns segons–, buideu-lo i eixugueu-lo bé).

    500 g de nata líquida per  muntar amb un mínim de 35,1% de matèria grassa, molt freda (poseu-la en el lloc més fred de la nevera, no a la porta)

     

    (La quantitat mínima de nata que es pot muntar és 200 g; la quantitat màxima, 1 kg.)

    Poseu la PAPALLONA en el got de la thermomix.

     

    Agiteu bé l’envàs de la nata perquè si no la part sòlida tendeix a quedar-se al fons.

     

    Aboqueu la nata en el got. Un cop abocada la nata, obriu completament l'envàs i escureu-ne bé les parets on s'hi pot haver acumulat nata espessa. 

    Programeu, amb el gotet cap per avall: v=4, fins que estigui muntada (menys d'1 min). (Podeu anar-ho controlant mirant pel bocal; quan la nata està muntada del tot, la màquina fa un soroll especial; el temps pot variar; vigileu que si ho deixeu massa estona es farà mantega).

     

    (Si voleu muntar més de 500 g de nata, traieu la papallona i programeu: v=5.)

    Retireu la nata del got i reserveu-la a la nevera.

    Elaboració d'un almívar calent

    Retireu la papallona i esbandiu el got de la thermomix simplement amb aigua i velocitat alta; no cal que l'eixugueu.

    70 g de sucre

    100 g d’aigua

    Aboqueu el sucre i l'aigua al got. Per fer un almívar, programeu: 10 min,  temperatura varoma,  v=2.

    Elaboració de la crema amb rom i panses del bescuit 

    2 ous (63-73 g; clara i rovell)

    rovells d'ou (ous de 63-73 g; no farem servir les clares)

    1 cullerada d’aigua freda (15 g)

    Poseu-ho en un bol i bateu-ho, simplement perquè quedi barrejat.

    Torneu a posar la papallona en el got de la thermomix on teniu l'almívar calent.

    Programeu 5 min, 90º, v=4 i, amb la màquina en marxa, aboqueu el contingut del bol a través del bocal de la tapa (és important que quan ho aboqueu no ho feu de cop –tot i que ho fareu en segons– i tingueu velocitat per tal que l'ou no qualli).

    Heu d'obtenir una crema de consistència mitjana.

    • Si és massa clara, deixeu-la 1 o 2 min més (vigileu que s'espesseix tot d'un plegat).
    • Si us ha quedat massa espessa, afegiu-hi 2 o 3 cullerades d'aigua freda i torneu a programar, ara sense temperatura, v=4, uns segons.

    Aboqueu lel rom i les panses al got de la thermomix i barregeu-ho programant, sense treure la papallona, v=4, uns segons.

    Refredament de la crema 

    Deixeu refredar la crema en el got de la thermomix mateix i quan estigui a temperatura ambient poseu-la a la nevera fins que sigui ben freda (si voleu anar més de pressa, quan acabeu de fer la crema, podeu posar el got de la thermomix en un bany maria fred –és a dir, en un recipient amb aigua, glaçons i una mica de sal, que farà baixar la temperatura de l'aigua).

    Incorporació de la nata a la crema 

    Quan la crema sigui ben freda, incorporeu-hi la nata muntada. Programeu: 2 o 3 s, v=3. Heu d'obtenir una crema uniforme; si cal, acabeu de remenar  amb l’espàtula amb compte perquè la nata no baixi.

    Congelació de la barreja de nata i crema

    Aboqueu la barreja de la crema amb la nata en un motlle o en uns quants motlles (van molt bé els de silicona) i introduïu-la en el congelador, un mínim de dues hores.

    Opcional: Elaboració de la salsa de xocolata calenta

    Aquest procés és opcional. S'ha de fer en el moment de servit el gelat.

    150 g xocolata amb un mínim de 70% de cacau

     

    75 g d'aigua

    Poseu-ho en un recipient apte per al microones (va bé que sigui el mateix on ho servireu), que no cal que tapeu. 

    Poseu-ho al microones: potència màxima, 2 min.

    Remeneu. Si la xocolata encara no queda ben desfeta, poseu-ho uns segons més  al microones i torneu a remenar.

    Ha de quedar una crema una mica líquida: si la que obteniu és massa líquida, afegiu-hi una mica de xocolata i remeneu (no cal tornar-ho al posar al microones); si és massa espessa, afegiu-hi una mica d'aigua i remeneu (no cal tornar-ho al posar al microones).

    Presentació del bescuit gelat 

    Heu de treure el gelat del congelador i deixar-lo a temperatura ambient uns 5 min abans de servir-lo.

    Desemmotlleu el gelat (un cop congelat, podeu desemmmotllar-lo quan vulgueu i guardar-lo al congelador desemmotllat). 

    Podeu servir el gelat amb la xocolata calenta en una salsera.

    Comentaris