Sardines al forn sobre sofregit de tomàquet

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 gra all
  • 2 o 3 unitats (uns 400 g) ceba
  • farina de galeta
  • 8 branques julivert fresc
  • 1+2=3 cullerades oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 1 unitat pebrot verd
  • sal
  • 600 g sardines
  • 4- 5 unitats (uns 500 g) tomàquet madur
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina et dóna joc" (p. 98), Milfulls-Viena Editorial, Barcelona, 2005

    Temperatura de servei

    • Aquest plat és bo tebi. També és molt bo fred de la nevera.


    Antelació obligatòria

    • Heu de fer aquest plat amb prou antelació perquè quan el serviu no sigui acabat de sortir del forn (que sigui tebi o fred).

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar les sardines (procés 1) amb tanta antelació com vulgueu i congelar-les (d'aquesta manera, en el moment de fer la recepta, us podreu saltar la part més feixuga de l'elaboració del plat). Quan les vulgueu fer servir, haureu de preveure de treure-les del congelador i posar-les a la nevera entre 12 i 24 h abans. 
    • Podeu elaborar el sofregit de tomàquet (procés 2) amb tanta antelació com vulgueu i congelar-lo. Quan el vulgueu fer servir, haureu de
      • preveure de treure'l del congelador i posar-lo a la nevera 24 h abans;
      • o bé descongelar-lo directament al microones (poseu-lo primer  2 o 3 min a potència de descongelació i, a continuació, uns minuts a potència màxima. 

    ​​

    Consell

    Preparació de les sardines

    Aquesta és la part més feixuga de l'elaboració de la recepta. 

     

    Podeu optar per comprar més quantitat de sardines de les que necessiteu per a aquesta recepta i preparar-les totes.

    D'aquesta manera, quan vulgueu fer aquesta recepta o una altra que requereixi treballar amb sardines obertes, ja tindreu feta la part més pesada.

    600 g de sardines

    (un cop netes i tretes les espines, obtindreu uns 370 g de sardina)

    Elimineu el cap i les vísceres de les sardines (ajudeu-vos amb unes tisores per tallar el cap i estireu les vísceres) . 

    Renteu les sardines a sota del raig d'aigua de l'aixeta i elimineu les escates fregant-les en direcció contrària al punt d'inserció (de vegades en tenen moltes i de vegades quasi no en tenen); amb el dit, acabeu de netejar les vísceres. Aneu posant les sardines a sobre d'una reixeta perquè s'escorrin.

    Feu servir les tisores per obrir una mica la sardina. Feu pressió a sobre de l'espina central de manera que la sardina s'obri del tot. Agafeu l'espina, per l'extrem del cap, i estireu per treure-la.

     

    Si amb l'espina central no us heu endut la cua, elimineu-la amb les tisores.

     

    Amb les tisores, talleu la part de la vora de cadacuna dels dos filets de cada sardina, que té espines petites.

     

    Amb la sardina oberta, acabeu d'eliminar les espines que queden (la millor manera de trobar les més petites és pel tacte amb la mà).

     

    Només si no penseu fer el pas següent –congelació de les sardines: 

    Tanqueu la sardina, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores; de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets ( si congeleu les sardines, és més fàcil eliminar l'espina dorsal quan descongeleu la sardina: quan està quasi descongelada però no del tot).

     

    Aneu estenent les sardines obertes a sobre d'un full paper absorbent de cuina, tapeu-les amb un altre full i pressioneu una mica, per tal d'eliminar la mica d'aigua residual.

     

    Reserveu les espines per fer la recepta "Espines de sardina cruixents".

    Pas opcional:

    Si encara no voleu fer servir les sardines, podeu congelar-les.

     

    Quan les vulgueu fer servir, haureu de preveure de treure-les del congelador i posar-les a la nevera entre 12 i 24 h abans. 

    Si heu congelat les sardines i no n'heu eliminat l'espina dorsal, un cop descongelades o quasi, tanqueu-les, estireu les espines que hi ha en el centre de la línia que uneix els dos filets (l'aleta dorsal) i elimineu-les amb unes tisores (de vegades, en fer aquest pas, se separen els dos filets). 

    Elaboració del sofregit de tomàquet

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    En una cassola o paella de fons gruixut, escalfeu l'oli.

    2 o 3 cebes (uns 400 g), a làmines fines

    Aboqueu les cebes a la cassola: a foc suau, uns 10 min (fins que siguin toves).

    4 o 5 tomàquets madurs (uns 500 g), a trossets

     

    1 pebrot verd, a trossets

     

    3 pessics de sal

    pebre blanc

    Afegiu-ho a la paella. Coeu-ho fins que l'aigua del tomàquet s'hagi evaporat i el conjunt tingui una textura cremosa: uns 10 o 15 min. 

    4 o 5 tomàquets madurs (uns 500 g), rentats, escorreguts i tallats a trossos d'aproximadament la mateixa mida 

    Per fer el tomàquet a trossets, programeu: 4 s, v=4; si cal, programeu: 1 o 2 s més, v =4. Reserveu-lo en un bol. Esbandiu el got, la tapa i el gotet (no cal que feu servir sabó) i eixugueu-ho tot

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Poseu l'oli al got i programeu: varoma, 5 min, v=1.

    2 o 3 cebes (uns 400 g), pelades i tallades a trossos d'aproximadament la mateixa mida

    Afegiu la ceba al got. Per picar-la, programeu: 4 s, v=4; si cal, programeu: 1 o 2 s més, v=4.

    Poseu la PAPALLONA al got. Programeu: varoma, 10-20 min, v=1 (però,si veieu que la ceba deixa anar molta aigua, retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el cistellet a sobre de la tapa per tal d'afavorir-ne l'evaporació;  compte que es pot enganxar!!!! si veieu que queda molt sec, substituïu altra vegada el cistellet pel gotet i, si cal, afegiu-hi una mica d'aigua).

    4 o 5 tomàquets madurs (uns 500 g), a trossets

     

    pebrot verd, a trossets (piqueu-lo a mà perquè amb la thermomix no queda bé)

     

    3 pessics de sal

    pebre blanc

    Mantingueu la papallona al got. Afegiu al got el TOMÀQUET picat que heu reservat, el pebrot verd, la sal i el pebre.

     

    Retireu el gotet que tapa el bocal de la tapadora i poseu el CISTELLET a sobre de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació de l'aigua del tomàquet (no deixeu el bocal destapat perquè el tomàquet esquitxa). 

     

    Programeu: varoma, 10-15 min, v=1 (fins que l'aigua del tomàquet s'hagi evaporat i el conjunt tingui una textura cremosa). 

     

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Elaboració de la picada d'all i julivert

    1 gra d'all

     

    les fulles de 7 o 8 branques de julivert fresc

     

    2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (20 g)

    Piqueu l'all i el julivert i barregeu-ho en un bol o en el morter amb l'oli.

    Preparació de la safata de forn

    Escampeu el sofregit en una safata de forn. 

    sal

    Aneu salant una mica les SARDINES a mesura que les aneu posant a sobre del sofregit, obertes cara avall, una al costat de l’altra.

    pa ratllat

    Empolvoreu les sardines amb el pa ratllat.

    Escampeu la picada d'all i julivert per sobre.

    Cocció al forn de les sardines sobre sofregit de tomàquet

    Poseu les sardines al forn calent a 180º10-15 min.

    Comentaris

    • Isabel Velasco 29 de Setembre de 2013 11:47

      Bonissim! Fa molt de goig. Vaig a provar-la ara mateix!! Si et ve de gust dona un cop d'ull al meu blog, jo tb tinc la teva mateixa afició. M'ha agradat molt la senzillesa de les teves receptes cartesianes. Brava! www.coocookitchen.blogspot.com

    • Receptes Cartesianes 30 de Setembre de 2013 17:25

      Gràcies. He entrat al teu blog. I seguiré entrant-hi. Endavant! Si vols, pots subscriure't a la web Receptes Cartesianes i cada setmana rebràs el llistat de receptes noves. Per fer-ho, has d'anar a la pàgina d'inici i, a la columna de la dreta, a l'apartat "Subscriu-te", clicar a "Apunta't a la llista de correu". També pots seguir-nos al Facebook. Per fer-ho, a l'apartat "Subscriu-te" de la pàgina d'inici, has de clicar a "Segueix-nos al Facebook".

    • Helena 01 de Novembre de 2013 22:10

      Ara he sabut que la Isabel Velasco és neboda d´una amiga meva. En entrar al seu Blog he vist que ella havia entrat a la teva pàgina. Quina casualitat!

    • Joana 30 de Juliol de 2016 21:46

      Què bones! Les faré!