Coca de trempó

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • uns 300 g (1 o 2 unitats) ceba
  • 335-350 g  farina
  • 10 g llevat químic
  • 100 g o bé 80 g o bé 70 g oli d'oliva verge extra
  • uns 200 g (2 unitats) pebrot verd
  • 4 g sal
  • uns 500 g (5 o 6 unitats) tomàquet madur
  •  FÀBREGA, Jaume: "La cuina de Mallorca" (p.110), Edicions de la Magrana, Barcelona 1999
    MARCH, Lourdes: "La cocina mediterránea" (p. 209), Alianza Editorial, Madrid 2002

    Recetario Thermomix (consultat el 2013)
    Gastroteca.cat (consultat el 2013)
    Bona Vida, Jaume Fàbrega (consultat el 2013)
    Bojos per la cuina (consultat el 2013)

    Què és la coca de trempó?

    • La coca de trempó és una coca salada amb una base de massa de pa fineta i cruixent recoberta de trempó.

     

    Què és el trempó?

    • El trempó és una amanida amb els ingredients següents: tomàquet vermell, pebrot verd tendre, ceba blanca o ceba tendra, oli d'oliva i sal.

     

    D'on és pròpia, la recepta del trempó i de la coca de trempó?

    • Aquesta amanida i la coca són pròpies de la cuina de Mallorca. El nom "trempó" ve de trempar, sinònim d'amanir.

     

    De quina època de l'any són propis, el trempó i la coca de trempó?

    • Són plats molt típics de l'estiu mallorquí.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • La coca de trempó es pot servir com a primer plat.

     

    Temperatura de servei

    • La coca de trempó se serveix tèbia.
    • També es pot menjar freda, però tingueu present que, en aquest cas, la base de la coca ja no serà cruixent.

     

    Mètode preferible per preparar els ingredients del trempó (procés 1), tradicional o thermomix?

    • El tomàquet és dificil que quedi bé si el piquem amb la thermomix i, per això, sempre el piquem amb ganivet.
    • La ceba i el pebrot, els podem picar a mà o amb la thermomix.
      • A mà queden millor, amb un picat més homogeni, però el procés és més lent.  
      • Amb thermomix anem més ràpid, però el picat és més irregular i obtenim alguns daus d'hortalisses més grans que a mà (si ho piquéssim més, per obtenir daus més petits, la ceba ens trauria aigua), tot i que després, un cop cuita la coca, això no ens molesta gens. 

    De manera que, trieu el mètode tradicional si busqueu més perfecció i opteu per thermomix si busqueu rapidesa.

     

    Mètode preferible per fer la massa de la coca (procés 2), tradicional o thermomix?

    • És mes pràctic fer-la amb thermomix, però no hi ha cap problema a fer-la a mà.

     

    Material necessari

    • Una safata de forn, que va bé que sigui d'uns 38 cm x 32 cm (procés 4). 
    • Un full de paper de forn, només si la safata de forn no és antiadherent i no la pinteu amb oli (procés 4).
    • Un colador o el cistellet de la thermomox, per escórrer el suc que deixa anar el tomàquet (procés 6).
    • Un corró, tot i que seria possible, encara que no gaire pràctic,  prescindir-ne, si estireu la massa amb les mans.

     

    Antelació opcional

    • Podeu preparar la massa de la coca amb antelació i reservar-la embolicada amb film transparent a la nevera (processos 2 i 3).
    • Podeu fins i tot estendre la massa a la safata de forn i reservar-la, coberta a pell amb film transparent, a la nevera. 
    • Podeu preparar els ingredients del trempó amb antelació (procés 1) i deixar que el tomàquet es vagi escorrent (1r pas del procés 6). 

    Per a l´últim moment uns quedarà:

    • barrejar el  tomàquet amb la resta d'ingredients del trempó i amanir-ho tot (passos 2n i 3r del procés 6) -no ho fem amb antelació per evitar que el tomàquet deixi anar aigua a l'amanida-,
    • cobriment de la base de la coca amb el trempó (procés 7) -no ho fem amb antelació per evitar que l'aigua que pugui deixar anar el tomàquet mulli la base de la coca-
    • i cocció de la coca (procés 8).

     

    També podríeu fer tota la recepta amb antelació i donar-li un cop de forn abans de servir-la per tal d'escalfar-la i que la base recuperés el cruixent, però pot ser difícil trobar-li el punt.

    Òbviament, si voleu menjar la coca freda, heu de fer tota la recepta amb antelació.

    Preparació dels ingredients del trempó 

    uns 300 g de ceba blanca o de ceba tendra (1 o 2 unitats) , pelada i rentada, a trossos

     

    uns 200 g de pebrots verds tendres (2 unitats), rentats i tretes les llavors, a trossos

    i no en trobeu de tendres (de color verd clar), que es cultiven a Mallorca, feu servir els verds que trobeu.]

    Poseu-ho en el got de la thermomix i, per tallar-ho a trossets petits, programeu: 3 s, v=4. No ho piqueu més estona perquè podria treure aigua.

    Reserveu la ceba i pebrot picats al bol on preparareu el trempó. 

     

    No renteu encara el got del robot.

    uns 500 g de tomàquets madurs (5 o 6 unitats), rentats

    Talleu-los a dauets amb un ganivet, al damunt d'una taula de picar (no els piqueu amb thermomix perquè no queden gaire bé).

     

    Reserveu el tomàquet picat en en un altre bol (després separarem l'aigua que haurà deixat anar perquè no mulli la base de la coca). 

     

    No renteu encara el got del robot.

    uns 300 g de ceba blanca o de ceba tendra (1 o 2 unitats) , pelada i rentada

     

    uns 200 g de pebrots verds tendres (2 unitats), rentats i tretes les llavors

    i no en trobeu de tendres (de color verd clar), que es cultiven a Mallorca, feu servir els verds que trobeu.]

     

    uns 500 g de tomàquets madurs (5 o 6 unitats), rentats

    Talleu les tres hortalisses a trossets petits amb un ganivet, al damunt d'una taula de picar:

    • reserveu la ceba i el pebrot en el bol on preparareu el trempó
    • i el tomàquet, en un altre bol (després separarem l'aigua que haurà deixat anar perquè no mulli la base de la coca).

    Elaboració de la massa de la base de la coca

    • O bé

    100 g d'oli d'oliva verge

    100 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = g aigua]

    4 g de sal

     

     

    • O bé

    80 g d'oli d'oliva verge

    120 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = 2/3 g aigua]

    4 g de sal

     

    • O bé

    70 g d'oli d'oliva verge

    130 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = 1/2 g aigua]

    (en realitat serien 66,666… g d'oli i 133,333… g d'aigua)

    4 g de sal

    Poseu-ho en el got de la thermomix i, per barrejar-ho tot, programeu: 1 min, v=2.

    335 g de farina

    (potser en necessitarem uns 15 g més; depèn de la farina que agafi el líquid)

     

    10 g de llevat químic

    Barregeu una mica amb una cullera la farina i el llevat en un tamisador (pot ser en un colador). 

    Tamiseu-ho dins del got de la thermomix, que conté la barreja d'oli, aigua i sal. 

    Per barrejar-ho tot, programeu: 30 s, v=6.

    • O bé

    100 g d'oli d'oliva verge

    100 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = g aigua]

    4 g de sal

     

     

    • O bé

    80 g d'oli d'oliva verge

    120 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = 2/3 g aigua]

    4 g de sal

     

    • O bé

    70 g d'oli d'oliva verge

    130 g d'aigua

    [g(oli+aigua)=200 g; 

    g oli = 1/2 g aigua]

    (en realitat serien 66,666… g d'oli i 133,333… g d'aigua)

    4 g de salO bé
    100 g d'oli d'oliva verge
    100 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = g aigua]
    4 g de sal
     
     
    O bé
    80 g d'oli d'oliva verge
    120 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = 2/3 g aigua]
    4 g de sal
     
    O bé
    70 g d'oli d'oliva verge
    130 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = 1/2 g aigua]
    (en realitat serien 66,666… g d'oli i 133,333… g d'aigua)
    4 g de salO bé
    100 g d'oli d'oliva verge
    100 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = g aigua]
    4 g de sal
     
     
    O bé
    80 g d'oli d'oliva verge
    120 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = 2/3 g aigua]
    4 g de sal
     
    O bé
    70 g d'oli d'oliva verge
    130 g d'aigua
    [g(oli+aigua)=200 g; 
    g oli = 1/2 g aigua]
    (en realitat serien 66,666… g d'oli i 133,333… g d'aigua)
    4 g de sal

    Aboqueu-ho tot en el bol on fareu la massa i remeneu bé.

    335 g de farina

    (potser en necessitarem uns 15 g més; depèn de la farina que agafi el líquid)

     

    10 g de llevat químic

    Barregeu una mica amb una cullera la farina i el llevat en un tamisador (pot ser en un colador) o en un bol (és millor que ho feu en el tamisador o el colador). 

    Aneu abocant la barreja de farina i llevat (és millor si l'aneu tamisant) dins del bol que conté la barreja d'oli, aigua i sal i, a la vegada, aneu barrejant amb una cullera el líquid i el sòlid. Quan ja no vagi bé de remenar la massa amb cullera, pasteu-la amb les mans i seguiu-hi tamisant farina i pastant, fins que la massa tingui la consistència adequada (no s'enganxa a les mans i es pot estendre fàcilment).

    Feu una bola amb la massa.

    Repòs de la massa 

    Emboliqueu la bola de massa amb film transparent i deixeu-la reposar: uns 15 min (si es més no passa res).

    Estesa de la massa en forma de coca

    Només si la safata de forn no és antiadherent i no la folreu amb paper vegetal)

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Si la safata de forn (38 cm x 32 cm) de què disposeu no és antiadherent, pinteu-la amb l'oli amb l'ajut d'un pinzell de silicona o folreu-la amb un full de paper de forn..

    Esteneu la massa a la safata amb les mans o amb un corró (ha de quedar més aviat fina).

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn: amb l'escalfor de dalt i de baix,  a 180°.

    Amaniment del trempó

    Escorreu l'aigua que pugui haver deixat anar el tomàquet fent servir un colador (o el cistellet de la thermomix); reserveu-la en un got per beure-us-la quan us vingui de gust.

    Aboqueu el tomàquet escorregut al bol on teniu la ceba i el pebrot i barregeu-ho tot.

    sal

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14  g)

    Amaniu el trempó.

    Cobriment de la coca amb el trempó

    Esteneu el trempó a sobre de la base de la coca.

    Cocció de la coca de trempó

    Poseu la safata al forn calent (180º): uns 30 min.

    Comentaris