Crema de carbassó

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Aquesta crema de carbassó no té mantega, ni llet, ni nata, ni formatgets?
  • Habitualment les cremes de carbassó contenen algun d'aquests ingredients, però en aquesta recepta, la mica de patata ja li dona prou cremositat, i no li calen làctics. 
 
Amb quin métode d'elaboració -tradicional, microones o thermomix- embrutem menys recipients?                                                                                 
  • Si trieu el mètode "Tradicional", coureu el carbassó i la patata (procés 1) amb l'olla de pressió súper-ràpida  i per triturar-ho tot (procés 2) podreu optar per fer-ho amb thermomix o amb batedora elèctrica.
    • Si ho tritureu amb thermomix embrutareu, doncs, 2 recipients;
    • si ho feu amb batedora, embrutareu  només 1 recipient, l'olla de pressió.
  • Si trieu el mètode "Microones", coureu el carbassó i la patata (procés 1) al microones i per triturar-ho tot (procés 2) podreu optar per fer-ho amb thermomix o amb batedora elèctrica.
    • ​Tant d'una manera com l'altra embrutareu, doncs, 2 recipients.
  • Si trieu el mètode "Thermomix", coureu el carbassó i la patata (procés 1) en el robot i ho triturareu (procés 2) amb el mateix aparell.
    • Embrutareu doncs, només, 1 recipient, el got del robot.

 

Mètode preferible per a la cocció (procés 1), tradicional (olla de pressió súper-ràpida), microones o thermomix? 

  • És igual. Possiblement el plat final té més gust si feu servir olla de pressió o microones; tingueu en compte que a la thermomix hi hem de posar més aigua, que hi ha molta més evaporació i que el temps de cocció és més llarg.

 

Com és preferible fer la crema (procés 2), triturant amb thermomix o amb batedora elèctrica?

  • Indubtablement, amb thermomix el resultat és més fi i més cremós.

 

Resumint, quin és el mètode preferible per fer aquesta recepta?

  • Si valoreu per damunt de tot la comoditat, trieu el mètode d'elaboració "Thermomix". Però si feu la recepta per a més de 4 persones, compte que segurament el got del robot serà massa petit i haureu de triar un altre mètode.
  • Si valoreu per damunt de tot preservar gustos i treballar amb temps de cocció curts, trieu el mètode d'elaboració "Tradicional" o "Microones" i, si disposeu de thermomix (o d'un altra picadora potent), feu-la servir a l'hora de triturar el que heu cuit. Però si feu la recepta per a més de 4 persones, compte que heu de disposar d'un recipient amb tapa no hermètica apte per a microones prou gran i que haureu d'augmentar el temps de cocció. 

 

Temperatura de servei

  • Aquesta crema de carbassó es pot menjar calenta, tèbia o freda. A l'estiu, serviu-la freda de la nevera.

 

Antelació necessària

  • Si voleu menjar la crema de carbassó freda, l'heu de fer amb prou temps d'antelació perquè es refredi a la nevera.
 
Antelació optativa
  • ​Podeu preparar la crema de carbassó amb antelació. Si la voleu servir calenta, només l'haureu de tornar a escalfar un moment abans de servir-la.
Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              
 
És igual.
 
 
Temperatura de servei:
 
Aquest plat es menja habitualment fred, però a l'hivern es pot menjar calent.
 
Antelació necessària:
 
Si voleu menjar la crema de remolatxa freda, l'heu de fer amb prou temps d'antelació perquè es refredi a la nevera.
Si voleu fer la crema de remolatxa freda amb la presentació del plat que us proposem (procés 3), heu de disposar de formatge fresc congelat.
 
 
Antelació optativa:
 
Podeu coure la remolatxa (procés 1) amb antelació.
​Tota la recepta es pot preparar la vigília.
 
 
Cocció de la remolatxa (procés 1):
 
Tot i que per a aquesta recepta només us calen 500 g de remolatxa cuita, potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar la que us sobri per acompanyar una amanida o per fer un hummus de remolatxa.
Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 500 g de remolatxa cuita.

Cocció del carbassó i la patata

900 g de carbassó (3-4 unitats), rentat,escapçades les puntes, a rodanxes de la mateixa mida

Si és carbassó amb la pell de color verd clar, no el peleu; si té la pell de color verd fosc, podeu no pelar-lo o mig pelar-lo.

 

225 g patata (1- 2 unitats), pelada, rentada i esqueixada en trossos mitjans

(Què vol dir esqueixar les patates? Vol dir que per fer-les a trossos no tallem els trossos amb el ganivet, si no que comencem fent un tall a la patata amb el ganivet i esqueixem el tros. Així la patata deixarà anar el midó  i lligarà el carbassó)

 

40 g d'aigua

 

sal

pebre blanc

Poseu-ho tot a l'olla de pressió súper-ràpida.

Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió i poseu-la al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l’indicador de pressió; compteu: 2 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

900 g de carbassó (3-4 unitats),  rentat,escapçades les puntes, a rodanxes de la mateixa mida 

Si és carbassó amb la pell de color verd clar, no el peleu; si té la pell de color verd fosc, podeu no pelar-lo o mig pelar-lo.

 

225 g patata (1- 2 unitats), pelada, rentada i esqueixada en trossos mitjans

(Què vol dir esqueixar les patates? Vol dir que per fer-les a trossos no tallem els trossos amb el ganivet, si no que comencem fent un tall a la patata amb el ganivet i esqueixem el tros. Així la patata deixarà anar el midó i lligarà el carbassó)

 

40 g d'aigua (4 cullerades no plenes)

 

sal

pebre blanc

Poseu-ho tot en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica apte per al microones). 

Poseu-ho al microones i programeu: 900 W, 12 min.​

900 g de carbassó (3-4 unitats),  rentat,escapçades les puntes, a rodanxes de la mateixa mida

 

Si és carbassó amb la pell de color verd clar, no el peleu; si té la pell de color verd fosc, podeu no pelar-lo o mig pelar-lo.

Poseu-lo al got de la thermomix.

Per picar-lo, programeu: 4 s, v=4.

 

 

Si encara no està prou picat, programeu: 1 o 2 s més, v=4.

225 g patata (1- 2 unitats), pelada, rentada i esqueixada en trossos petits

(Què vol dir esqueixar les patates? Vol dir que per fer-les a trossos no tallem els trossos amb el ganivet, si no que comencem fent un tall a la patata amb el ganivet i esqueixem el tros. Així la patata deixarà anar el midó  i lligarà el carbassó)

 

200 g d'aigua

 

sal

pebre blanc

Afegiu-ho al got.

Per coure-ho, programeu: 20 minvaromav=1.

Elaboració de la crema

  • Si voleu fer la crema amb thermomix

​Aboqueu-ho tot al got del robot i, per triturar-ho, programeu: 1 minv=5-10 (fins a obtenir un puré fi).

 

  • ​Si voleu fer la crema amb batedora elèctrica

Bateu-ho tot dins de l'olla de pressió mateix força estona fins a obtenir un puré fi.

1- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (14-28 g)

  • Si esteu fent la crema amb thermomix

Afegiu l'oli a la crema i, per barrejar-ho tot, programeu: uns segons, v=5.

​Rectifiqueu-ho de sal; si n'afegiu, programeu: uns s més, v=4.

 

  • ​Si esteu fent la crema amb batedora elèctrica

Afegiu l'oli a la crema i bateu-ho tot amb la batedora.

 

Rectifiqueu-ho de sal; si n'afegiu, bateu-ho uns s més.

  • Si voleu fer la crema amb thermomix

​Aboqueu-ho tot al got del robot i, per triturar-ho, programeu: 1 minv=5-10 (fins a obtenir un puré fi).

 

  • ​Si voleu fer la crema amb batedora elèctrica

Aboqueu-ho tot en un bol o en una olla i bateu-ho força estona fins a obtenir un puré fi.

1- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (14-28 g)

  • Si esteu fent la crema amb thermomix

Afegiu l'oli a la crema i, per barrejar-ho tot, programeu: uns segons, v=5.

​Rectifiqueu-ho de sal; si n'afegiu, programeu: uns s més, v=4.

 

  • ​Si esteu fent la crema amb batedora elèctrica

Afegiu l'oli a la crema i bateu-ho tot amb la batedora.

 

Rectifiqueu-ho de sal; si n'afegiu, programeu: uns s més, v=4.

Per triturar-ho tot, programeu: 1 minv=5-10.

1- 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (14-28 g)

Afegiu l'oli a la crema i, per barrejar-ho tot, programeu: uns s, v=5.

Rectifiqueu-ho de sal; si n'afegiu, programeu: uns s més, v=4.

Comentaris

  • Joan Vila 17 de Setembre de 2023 12:30

    Boníssima :)