Flam de poma

Antelació obligatòria

  • Aquesta recepta s'ha d'elaborar amb antelació perquè el flam sigui ben fred (com a mínim amb 6 h d'antelació; si pot ser, la vigília).

 

Mètode preferible de cocció del flam (procés 5), al forn o al microones?

  • La cocció al microones és més ràpida.
  • La textura del flam fet al microones i la del flam fet al forn varia:
    • el flam fet al microones és més grumollós;
    • el flam fet al forn és més llis.

Sabent això, ara ja és qüestió de gustos. Nosaltres preferim el flam fet al forn, però també ens agrada el de microones.

 

Aquest flam no té sucre?

  • Tradicionalment el flam es fa amb ous, llet i sucre. Però en el cas del flam de poma, la dolçor pròpia d'aquesta fruita fa innecessària l'addició de sucre a la recepta; i la textura no se'n ressent.

 

Oi que hi ha més receptes cartesianes de flam?

 

​Hi ha alguna altra recepta cartesiana de flam que no tingui sucre?

Cocció de la poma

2 pomes golden (uns 400 g), pelades, tret el cor i tallades a vuitens (si no teniu pomes golden, poseu les que tingueu)

 

20 g d'aigua (2 cullerades no plenes)

Poseu-ho en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica aptes per al microones). 

Poseu l'estoig al microones i

programeu: 900 W6 min.

 

Si feu la recepta per a menys o per a més persones:

  • per a 2 persones (amb la meitat de les quantitats que indica la recepta de cada ingredient),

programeu: 900 W, 4 min;

 

  • per a 8 persones (amb el doble de les quantitats que indica la recepta de cada ingredient),

programeu: 900 W, 10 min.

 

Deixeu-ho reposar, tapat, un moment

Elaboració de la crema que donarà lloc al flam

2 ous

250 g de llet

canyella en pols

Aboqueu-ho al got de la batedora elèctrica i bateu-ho.

Afegiu-hi la POMA cuita i tritureu-ho amb la batedora elèctrica una estona (fins que quedi molt fi)

Preparació de les flameres

Aboqueu la crema en un motlle tipus flam o en motlles individuals 

  • aptes per a forn, si penseu fer la cocció al forn,
  • o aptes per a microones, si penseu fer la cocció al microones (per al microones van molt bé els gotets de silicona, que acostumen a ser aptes també per al forn).

Optatiu: Escalfament del forn 

Només heu de fer aquest procés si penseu fer la cocció al forn.

Escalfeu el forn: amb l'escalfor de dalt i de baix i amb aire a 160º.

 

Cocció de la crema per obtenir el flam

- Si voleu fer la cocció al forn

Poseu els motlles (o el motlle) al forn calent a 160º amb l'escalfor de dalt i de baix i amb aireal bany maria, és a dir: 

  1. poseu els motlles en una safata (pot ser la safata del forn si és prou fonda) amb aigua tèbia, de manera que quan la flamera sigui dins de la safata, l'aigua arribi aproximadament a les tres quartes de l'altura del flam;
  2.  poseu la safata al forn calent , 30 min aproximadament (fins que el flam estigui quallat).

 

Si feu la recepta al forn per a menys o per a més persones del que indica aquesta recepta:

  • els temps no canvien.

 

- Si voleu fer la cocció al microones

Poseu els motlles (o el motlle) destapats al microones i programeu: 900 W, 6 min (fins que el flam estigui quallat).

 

Si feu la recepta al microones per a menys o per a més persones del que indica aquesta recepta:

  • per a 2 persones,

programeu: 900 W, 4 min;

 

  • per a 8 persones,

programeu: 900 W, 10 min.

Comproveu la cocció: punxeu el flam amb un escuradents i comproveu que surti net; si surt mullat, deixeu al flam

  • uns minuts més al forn, si l'esteu fent al forn,
  • o uns segons més al microones, si l'esteu fent en el microones.

Presentació del flam

Deixeu refredar el flam a temperatura ambient. 

Quan ja no estigui calent poseu-lo a la nevera (un mínim de 6 h).

Abans de servir-lo, desemmotlleu-lo: passeu per exemple el mànec d'una cullereta per la paret de la flamera per desenganxar-lo (o un ganivet si el motlle no és de silicona) i serviu-lo.

Podeu acompanyar el flam amb dauets de fruites del temps.

Comentaris